Gatwickin lennokkihäiriköt pilasivat monen joulun – Tomin, 42, vimmattu sprintti kohti Norwegianin tiskiä pelasti lasten aaton - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Gatwickin lennokkihäiriköt pilasivat monen joulun – Tomin, 42, vimmattu sprintti kohti Norwegianin tiskiä pelasti lasten aaton

Gatwickin lennokkihäiriköt pilasivat monen ihmisen joulun. Suomalaiset Tomi, 42, Emilia, 14 ja Ville, 12, eivät alistuneet, vaan hankkivat heti uudet liput Lontooseen.

Gatwickin kenttää lennokeillaan häirinneet eivät pystyneet kokonaan pilaamaan suomalaisperheen joulua.­

22.12.2018 9:52

Britannian ilmailuliikenteeseen iski juuri joulun alla irvokas lennokkikriisi.

Lennot oli peruttu 36 tunnin ajan Gatwickin lentoasemalla Lontoossa. Britannian vilkkaimpiin kuuluvalla lentoasemalla tuhannet matkustajat olivat jumissa lennokeilla kaikkia lentoja häirinneiden vuoksi.

Lue: Kaksi pidätetty Gatwickin lennokkihäirinnän tutkinnassa – Poliisi: ”Rikollista toimintaa”

Helsinkiläinen 42-vuotias Tomi Räisänen oli yhdessä lastensa Emilian, 14, ja Villen, 12, kanssa Norwegianin lennolla perjantaina matkalla kohti Gatwickiä. Tunnelma latistui pian, kun kone joutui tekemään u-käännöksen häiriköiden takia.

– Koneen kapteeni joutui pahoitellen kertomaan, ettemme voikaan laskeutua kentälle, Räisänen kertoo Ilta-Sanomille.

Kyseessä oli kello 17 Gatwickiin Helsingistä lähtenyt lento DY8370. Se joutui kääntymään takaisin Helsinkiin ennen saapumistaan Britanniaan. Kone laskeutui Helsinki-Vantaalle kello 21:n jälkeen.

Lennon oli määrä laskeutua Gatwickiin kello 18.10 paikallista aikaa, jolloin kenttä oli kuitenkin väliaikaisesti suljettu lennokkihäiriköinnin vuoksi. Kenttä avattiin uudelleen liikenteelle noin kello 18.30, mutta Norwegianin lento oli jo ehtinyt kääntyä takaisin.

Tomi Räisänen päätti toimia nopeasti koneen palattua Helsinkiin.

– Lähdimme juoksemaan Helsingin lentoasemalla kohti Norwegianin lentoja hoitavaa palvelutiskiä. Lapset vähän tosin valittelivat kovaa juoksuvauhtia ja sanoivat, että ”pian tulee oksennus kovan spurtin takia”.

Lue lisää: Norwegianin kone Helsingistä Gatwickiin kääntyi vähän ennen Lontoota ja palasi takaisin yli 4 tunnin lennon jälkeen

Nopea ratkaisu ja räjähtävä lähtö pelastivat joulun

Heidän valppautensa Helsinkiin palaamisen jälkeen oli ratkaiseva teko koko vuodenvaihteen tunnelman hyväksi.

– Ehdimme jonon alkupäähän ja onnistuimme saamaan uudet iltalennot. Lähtömme on 23.12. Ensimmäinen ajatuksemme oli, että joulu on kuitenkin pelastettu, Räisänen kertoo.

Hän pohtii lennokeilla Gatwickin kenttää häirinneiden teon motiiveja.

– Kaksi ihmistä on ilmeisesti pidätetty epäiltyinä teoista. Vielä ei kaiketi tiedetä, oliko kyseessä pelkkä kiusanteko vai jonkinlainen ympäristöasioihin liittyvä protestointi. Joka tapauksessa heidän takiaan kentillä ja kodeissa oli tuhansia pettyneitä ja turhautuneita ihmisiä, hän pohtii.

Tomi Räisänen uskoo, että u-käännös Gatwickistä Helsinkiin päättyy lopulta heidän voitokseen.­

Suomalaiset eivät alistuneet

Oivalluskyky ja nopeus pelastivat silti Räisästen joulun.

– Meidän onnemme oli se, että pääsimme takaisin kotiin Helsinkiin, mutta monille muille majoituksen järjestäminen oli varmaan vaikeampaa. Lohtunamme on se, että pääsemme kokemaan lontoolaisen joulun, sillä meidän matkammehan viivästyi kahdella päivällä. Pääsemme lisäksi viettämään myös vuodenvaihtumista Lontooseen, Räisänen kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?