Kaksi miestä raiskasi naisen törkeästi Kaisaniemen puistossa – hovioikeus alensi rangaistusta

Toinen raiskaajista väitti pidelleensä vain naisen koiraa. Uhri ei tuntenut miehiä entuudestaan. Hän oli käymässä Helsingissä ja lähti ulkoiluttamaan koiraansa.

Raiskaus tapahtui elokuisena yönä Kaisaniemen puistossa Helsingissä. Kuvituskuva.

Helsingin hovioikeus alensi kahden miehen törkeää raiskaustuomiota. Hovioikeus tuomitsi Kongosta kotoisin olevan Eric Kayihuran, 24, ja Sudanista kotoisin olevan Saplem Michel Lamnin, 25, neljän vuoden vankeusrangaistukseen törkeästä raiskauksesta.

Helsingin käräjäoikeus oli langettanut molemmille miehille viisi vuotta vankeutta.

Miehet raiskasivat 20-vuotiaan naisen Helsingin Kaisaniemen puistossa puiden ja pensaiden katveessa elokuisena yönä 2015. Naisen vaatteet rikkoontuivat, samoin osa naisen hiuspidennyksistä irtosi. Naista lyötiin nyrkillä. Tekijät olivat suojaamattomassa sukupuoliyhdynnässä useita kertoja naisen kanssa. Yhden kerran miehet raiskasivat naisen samanaikaisesti. He saivat naisen pelko- tai muuhun avuttomaan tilaan eikä nainen siksi kyennyt puolustamaan itseään.

Uhri ei tuntenut miehiä entuudestaan. Hän oli tullut muualta Suomesta Helsinkiin ja yöpyi hotellissa. Hän lähti ulkoiluttamaan ystävänsä kanssa koiraansa. Ystävä jäi Helsingin rautatientorille juttelemaan tuttaviensa kanssa ja naisen luokse tuli kaksi miestä. He alkoivat jutella ”savuista”. Nainen lähti miesten matkaan Kaisaniemen puistoon tarkoituksenaan saada miehiltä kannabista.

Puistossa he polttelivat naisen mukaan sätkän. Kun nainen halusi lähteä ystävänsä luo, toinen miehistä alkoi kopeloida häntä. Nainen teki selväksi, ettei halunnut seksiä kummankaan kanssa. Hän yritti päästä tilanteesta pois ja huusi apua. Miehet käskivät naista olemaan hiljaa. Nainen hiljennettiin myös laittamalla käsi suun eteen.

– En ehtinyt laittaa sitä pussia edes taskuun, kun ne otti sen pussin multa pois ja sen jälkeen koiran hihnan minun kädestä. Koira pääsi sitten irti, mutta ei onneksi lähtenyt kauemmaksi vaan pyöri siinä, nainen kertoi poliisille esitutkinnassa.

– Näin tähtiä silmissä ja olin aika shokissa, nainen kertoi esitutkinnassa.

Hotellille päästyään hänen ystävänsä näki naisesta heti, että ”jotain pahaa oli sattunut”. Ystävä oli turhaan etsinyt naista ja koiraa löytämättä heitä. Ystävä huomasi naisen irronneita hiuksia ja rikkoontuneet rintaliivit hotellin hississä.

Koira tuli naisen luo, kun miehet poistuivat paikalta.

Hovioikeus piti miesten tekoa erittäin moitittavana ja uhrin kannalta hyvin vahingollisena. Miehet tekivät teon yhdessä ja yksissä tuumin julkisella paikalla ja loukkasivat syvästi naisen itsemääräämisoikeutta.

Helsingin hovioikeuden mukaan teko ei ollut ”erityisen nöyryyttävä tai suunnitelmallinen eikä se sisältänyt asianomistajan liikkumisvapauden rajoittamista”. Siksi se alensi miesten rangaistusta vuodella.

Korvaukset hovioikeus pysytti voimassa. Käräjäoikeus määräsi miehet maksamaan yhteisvastuullisesti naiselle henkisestä kärsimyksestä 10 000 euroa ja kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta 1 500 euroa.

Uhri ei ole tapahtuneen jälkeen uskaltanut liikkua julkisilla paikoilla. Teko on aiheuttanut hänelle nukkumisvaikeuksia ja painajaisia.

Hovioikeudessa naisen oli erittäin vaikea kertoa tapahtuneesta ja hänen heikko terveydentilansa oli selkeästi nähtävillä huomattavana ahdistuneisuutena.

Toinen miehistä väitti, että sukupuoliyhetys oli vapaaehtoista. Toinen väitti, ettei koskenutkaan naiseen vaan piteli ainostaan naisen koiraa sillä aikaa kun hänen kaverinsa harrasti ”vapaaehtoista” seksiä naisen kanssa.

Naisen kertomusta tukivat muun muassa oikeuslääketieteelliset tutkimukset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?