Aku Louhimies jätti poliisille tutkinta­pyynnön Ylen päätoimittajasta ja toimittajasta

Asiassa on kyse väitteistä, joita ohjaaja Aku Louhimies on halunnut Ylen keväällä julkaistussa jutussa saada oikaistua.

Aku Louhimies jätti tutkintapyynnön Ylen päätoimittajasta ja toimittajasta.

21.12.2018 16:42 | Päivitetty 21.12.2018 19:13

Ohjaaja Aku Louhimies on Ilta-Sanomien tietojen mukaan jättänyt Helsingin poliisille tutkintapyynnön, jossa pyydetään poliisia selvittämään, ovatko Yle, Ylen päätoimittaja Jouko Jokinen ja virkavapaalla oleva toimittaja Sara Rigatelli syyllistyneet törkeään kunnianloukkaukseen sekä päätoimittaja päätoimittajarikkomukseen.

Ilta-Sanomat tavoitti Louhimiehen, joka ei halunnut puida asiaa julkisesti.

– En halua ainakaan tässä vaiheessa kommentoida.

Ylen uutisoiminnan vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen.

Louhimies on saanut asianajajakseen kokeneen huippujuristin Riitta Leppiniemen. IS tavoitti myös Leppiniemen, joka kieltäytyi vastaamasta Ilta-Sanomien kysymyksiin. Kun Ilta-Sanomat oli uutisoinut tutkintapyynnöstä, Leppiniemi vahvisti asian tekstiviestitse.

– Muuta lausuttavaa ei tässä vaiheessa ole.

Tiettävästi Louhimies päätyi tekemään tutkintapyynnön sen jälkeen, kun Rigatelli oli lähestynyt BBC:tä sekä kertonut Louhimiehen ohjaustavoista ja Ylen jutun aiheuttamasta kohusta. Rigatellin yhteydenoton jälkeen Louhimiehen pesti BBC:n tilaamassa tv-sarjassa päättyi.

Tutkintapyynnössä on kyse väitteistä, joita Louhimies on halunnut Rigatellin keväällä Ylelle kirjoittamassa jutussa saada oikaistua.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan Louhimies on hankkinut kirjallisia lausuntoja useilta henkilöltä, joita kukaan Ylestä ei ole lähestynyt, vaikka Yle väittää kuulleensa heitä tarkistaessaan Louhimiehen oikaisuvaatimuksia Rigatellin juttuun.

Ylen päätoimittaja Jouko Jokinen kuuli tutkintapyynnöstä IS:ltä. Hän ei halunnut tässä vaiheessa kommentoida asiaa.

Jokinen kertoi lokakuussa julkaistussa tiedotteessa Louhimiehen vaatineen oikaisua juttuun jo keväällä.

– Oikaisuvaatimus käsiteltiin erittäin perusteellisesti, kohta kohdalta. Yle muun muassa kuuli useita Louhimiehen nimeämiä lisätodistajia. Mitkään lisätarkastukset eivät kuitenkaan osoittaneet jutussa esitettyjä kirjauksia virheellisiksi, Jokinen sanoi tiedotteessa.

Ohjaaja itse kommentoi puolestaan jo toukokuussa Ilta-Sanomille antamassaan erikoishaastattelussa muun muassa Rigatellin jutussa esitettyjä väitteitä torakoiden asettamisesta näyttelijä Pihla Viitalan vaatteiden alle sekä lapsinäyttelijän itkettämisestä Käsky-elokuvan kuvauksissa.

– Elokuvassa oli mukana hyönteisvastaava, eivätkä ne edes olleet torakoita, eikä niitä laitettu iholle. Niiden oli tarkoitus näkyä kuvissa, Louhimies korjasi Viitalan tarinaa torakoista.

Ylen artikkelissa kerrottiin lisäksi, että Louhimies pakotti samaisen elokuvan kuvauksissa Viitalan syömään ruokaa, johon tämä oli oksentanut. Louhimies kiisti väitteen IS:n haastattelussa.

– Tämäkin olisi ollut helppo tarkistaa. Katsoimme kaikki materiaalit Käskystä läpi. Kukaan ei ole syönyt oksennusta, kukaan ei ole oksentanut eikä sellaista ole vaadittu, Louhimies sanoi.

Lokakuussa Louhimies kertoi Facebook-päivityksessään olleensa mukana BBC:n suurtuotannossa, kunnes yllättäen Ylen toimittaja oli ottanut yhteyttä Britanniaan ja välittänyt ”raskauttavia asioita” Louhimiehestä. Louhimiehen mukaan yhteydenoton jälkeen hänen työnsä meni katkolle ja tuotantoyhtiö otti aikalisän.

Rigatelli on IS:lle myöntänyt kertoneensa BBC:lle Louhimiehen viime keväisestä kohusta. Yle on kuitenkin kiistänyt Louhimiehen väitteet, joiden mukaan toimittajan yhteydenotto BBC:hen oli toimittajan henkilökohtainen yritys estää Louhimiehen työllistyminen.

Juttua muokattu 21.12.2018 kello 19.12: Juttuun lisätty tieto siitä, että Leppiniemi vahvisti rikosilmoituksen IS:lle jutun julkaisun jälkeen.

Rikosnimikkeet

1. Kunnianloukkaus voidaan katsoa törkeäksi, jos rikos tehdään joukkotiedotusvälinettä käyttämällä tai rikoksella aiheutetaan pitkäaikaista kärsimystä tai suurta vahinkoa. Tuomiona sakkoja tai vankeutta enintään kaksi vuotta.

2. Päätoimittajarikkomus on hyvin harvinainen rikosnimike. Vaatii sen, että päätoimittajan katsotaan joko tahallaan tai huolimattomuudestaan laiminlyöneen toimitustyön johtamis- ja valvontavelvollisuutensa siten, että esimerkiksi rikoksen tunnusmerkistön täyttävä (törkeä kunnianloukkaus, kiihottaminen kansanryhmää vastaan) teksti menee julki. Rangaistuksena sakkoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?