Iso-Syötteen tuhoisa hotellipalo: Ensimmäisen yksikön saapumisessa palopaikalle kesti 43 minuuttia

Pudasjärvellä sijaitseva hotelli Iso-Syöte paloi pahoin torstain ja perjantain välisenä yönä.

21.12.2018 13:54 | Päivitetty 21.12.2018 14:14

Pudasjärvellä järjestettiin iltapäivällä tiedotustilaisuus hotelli Iso-Syötteen viimeöiseen tulipaloon liittyen.

Apulaispalopäällikkö Kari Kuosmanen kertoi tilaisuuden aluksi, että ensimmäinen hälytys palopaikalle tuli kello 00.56.

Hälytys oli Kuosmasen mukaan ensin keskisuuri, mutta lisätietojen jälkeen hätäkeskus nosti vastetta suureen hälytykseen ja kohteeseen lähti 15 pelastus- ja säiliöyksikköä. Ensimmäisen yksikön saapuminen paikalle kesti 43 minuuttia.

– Ensimmäinen sammutusyksikkö saapui yksikköön kello 1.39. Tämä yksikkö tuli Pudasjärveltä. Tässä vaiheessa liekit jo rakennuksen ulkopuolella. Ensimmäinen tehtävä oli rajoittaa paloa, Kuosmanen kertoi ja kiitteli, että henkilökunta oli aloittanut ansiokkaasti evakuoimaan asukkaita hotellista heti.

Hotellissa oli tapahtumahetkellä 41 vierasta. Vieressä heidät ohjattiin ensin tyhjillään oleviin mökkeihin.

Apulaispalopäällikön mukaan hotellisiipi onnistuttiin pelastamaan liekeiltä, mutta tiloihin tuli savu- ja vesivahinkoja.

Ongelmia tuli, kun sähköt jouduttiin katkaisemaan sammutustöiden takia, koska sähkönsyötöt kytkeytyivät palavaan rakennukseen.

– Muidenkin rakennusten asukkaat jouduttiin evakuoimaan linja-autolla. Evakuoituja on noin sata, mutta evakuointi aamuyöllä sujui ripeästi. Asiakkaille järjestettiin heti aamulla tiedotustilaisuus. Heille annettiin tietoa siitä, miksi näin tehtiin ja mitä tapahtuu jatkossa, kertoi Kuosmanen, jonka mukaan sammutustyöt jatkuvat vieläkin raivauksella ja sammutuksella.

Poliisi ei epäile rikosta

Pelastuslaitos suorittaa tapahtumapaikalla palontutkintaa ja poliisi teknistä tutkintaa.

Rikoskomisario Risto Määttä kertoi tiedotustilaisuudessa, että poliisin partio oli paikalla tunnin kuluttua siitä, kun ilmoitus palosta tuli.

– Poliisi suoritti henkilökunnan puhuttelun. Hotellin työntekijä oli haistanut savua ja havainnut pohjoispäässä kattorakenteissa liekkejä. Automaattinen sammutusjärjestelmä oli kytkeytynyt myös tässä vaiheessa päälle, kertoi Määttä, joka niin ikään kiitteli henkilökuntaa ripeästä ja ansiokkaasta toiminnasta evakuointitilanteessa.

Varsinaisia tutkimuksia ei ole hänen mukaansa päästy tekemään, koska sammutustyöt jatkuvat yhä.

– Tutkinta kestää viikkoja. Näiden tietojen perusteella ei ole syytä epäillä, että tapaukseen liittyy rikosta.

Uutista päivitetty poliisin kommenteilla kello 14.15.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?