rac

Hiihtokeskuspomo Terentjeff: Lumettajat näkivät Iso-Syötteen roihuavat liekit ja murtautuivat apuun – ”He olivat pelastaneet ihmisiä huoneista ”

Julkaistu: , Päivitetty:

Laskettelukeskus Iso-Syötteen toimitusjohtaja Jorma Terentjeff kiitteli lumettajia ja Hotelli Iso-Syötteen henkilökuntaa ripeästä toiminnasta asiakkaiden evakuoinnissa.
Yöllä liekkeihin roihahtaneen Hotelli Iso-Syötteen tulipalon sammutustyöt jatkuvat koko perjantaipäivän ajan, arvioi päivystävä palomestari Kari Kuosmanen IS:lle varhain perjantaiaamuna.

Hotellin johtaja ja omistaja Juha Kuukasjärvi kertoi aamuyöllä STT:lle, että Iso-Syötteen joulusesonki oli alkamassa, mutta torstaina hotelli ei ollut vielä aivan täynnä. Kuukasjärven mukaan joulusesongin ajaksi hotelli on varattu täyteen.

– Täytyy katsoa, miten tässä (edetään). Ravintolaa meillä ei ainakaan ole, sen voin sanoa, Kuukasjärvi sanoi.

Hän kertoi Ilta-Sanomille hieman ennen kello yhdeksää, että hotelli on juuri aloittamassa tiedotustilaisuutta asiakkaille.
IS tavoitti perjantaina aamuna Iso-Syötteen hiihtokeskuksen toimitusjohtajan Jorma Terentjeffin. Hänen mukaansa hotellin palo on todella ikävä tapaus, mutta se tuskin vaikuttaa merkittävästi hiihtokeskuksen toimintaan, vaikka hotellissa oli määrä olla asiakkaita, jotka olisivat olleet myös laskettelukeskuksen asiakkaita.

– Jonkun verran se vaikuttaa myyntiin, sitä ei kannata kieltää, mutta toiminnallisesti ei vaikuta. Rinteet, hissit ja rinneravintolat toimivat. Myös valaistus ja sähkölaitteet toimivat. Ne on testattu, Terentjeff kertoi.


Hän korostaa, että tärkeintä on, ettei massiivisen palon yhteydessä päässyt tulemaan henkilövahinkoja. Siinä suhteessa ratkaisevassa asemassa saattoivat olla yöllä rinteitä lumettamassa ollut väki, joka havaitsi palon.

– Meillä oli yöllä lumetustiimi töissä, joka oli nähnyt ensin, että hotellilta nousi savua. Sen jälkeen he ajoivat työtehtävissä aika läheltä hotellia ja huomasivat liekkejä. He olivat murtautuneet hotelliin sisälle ja herättäneet henkilökuntaa ja alkaneet evakuoida ihmisiä. Oli onnea mukana, että siellä oli töissä ihmisiä, jotka eivät lamautuneet, vaan lähtivät heti evakuoimaan ihmisiä, kertoo Terentjeff, joka kiitteli lumettajia ja hotellin väkeä vuolaasti.


– Sen perusteella mitä nyt kuulin aamulla, he olivat pelastaneet ihmisiä huoneista ja vielä varmistaneet, ettei huoneisiin jäänyt ketään. Käsittääkseni myös hotellin johto tuli nopeasti apuun evakuointiin ja iso porukka saatiin nopeasti liikkeelle. He tekivät valtavan hienon työn.

Varhain perjantaiaamuna pelastuslaitos kertoi, että alueelta on jouduttu katkaisemaan sähköt, jonka seurauksena noin 100 ihmistä on evakuoitu Pikku-Syötteelle.
  • Oletko paikan päällä Iso-Syötteellä? Ota yhteyttä Ilta-Sanomien toimitukseen puhelimitse numeroon 09 122 3420, WhatsAppilla numeroon 040 660 9019, sähköpostitse osoitteeseen uutiset@iltasanomat.fi tai täältä.
Terentjeffin mukaan myös toinen alueella toimiva hotelli on auttanut palaneesta hotellista evakuoituja ihmisiä, jotka ovat saaneet syödäkseen ja lämmintä päälle. Hiihtokeskuksen toimitusjohtajalla ei kuitenkaan ollut tietoa siitä, olivatko hotellin asiakkaat ehtineet evakuoinnin yhteydessä ottaa mukaan matkatavaransa.


Palomestarin Kuosmasen mukaan vielä perjantaiaamuna oli mahdotonta sanoa, mistä kohtaa palo on saanut alkunsa ja missä kohtaa hotellia se on syttynyt. Palo oli hänen mukaansa saatu kuitenkin rajattua niin, etteivät liekit olleet päässeet leviämään hotellihuoneisiin.

– Paikalla ovat vielä kaikki 15 yksikköä, palomestari kertoi.