Mia, 34, viettää joulua ex-miehensä kanssa: ”Kaverit ovat kyselleet, miten voin olla niin hyvissä väleissä”

Julkaistu:

Eronneiden joulu
Joulu on mahdollista viettää saman katon alla ex-puolison kanssa.
Joulu on perinteinen perheiden juhla, mutta mitä tehdä, kun perhe on hajonnut ja aviopuolisoista on tullut exiä? Tänäkin jouluna monet lapset viettävät jouluaaton toisella ja joulupäivän toisella vanhemmallaan. Niin ei kuitenkaan välttämättä tarvitse olla.

Milla, 29, (nimi muutettu) erosi miehestään kuusi vuotta sitten. Heillä on kaksi kouluikäistä lasta. Tuleva joulu on eron jälkeen neljäs saman pöydän ääressä exän kanssa.

– Ensimmäinen joulu meni erillään, ja yhtenä vuonna aikataulut eivät sopineet. Muina jouluina olemme olleet samassa paikassa, hän kertoo Ilta-Sanomille.

– Vietin ekan joulun ilman lapsia, kun sovittiin vuorovuosista. Hamstrasin töitä, ja se meni suht kivuttomasti. Koin silti, ettei sen niin kuuluisi mennä, mikä antoi lisäpontta ajatukseen, että voitaisiin viettää juhlat yhdessä.

Ensimmäisenä yhteisenä eronjälkeisenä jouluna paikalla olivat myös ex-miehen uusi puoliso ja heidän yhteinen lapsensa.

– Olimme mummoni luona, ja siellä oli myös muuta sukua. Söimme ja jaoimme lahjat. Ei se tuntunut oudolta vaan itse asiassa tosi luonnolliselta.

Joulu sinetöi myös Millan ystävyyden ex-miehen uuden puolison kanssa.

– Meistä tuli hyvät kaverit. Olen ollut hänestä tosi onnellinen, ja hän on tärkeä osa tukiverkkoa.

Viime vuonna saman pöydän ääressä oli 13 henkeä, muun muassa ex-miehen äiti ja tämän uusi mies sekä Millan silloinen miesystävä, sisko ja veli.

Myös Mia, 34, viettää tämän joulun ex-miehensä kanssa, vaikka heidän erostaan ei ole edes vuotta. Toive tuli lapsilta.

Aivan kivuttomasti suunnitelma ei ole sujunut.

– Ex-miehen ei ole tarvinnut koskaan laittaa tikkua ristiin joulun eteen, ja hermostuin vähän, kun hän ei ollut hankkinut ajoissa lahjoja lapsille. Täytyi kuitenkin pitää omat tunteet erossa ja miettiä, että lasten takia pyysin hänet jouluksi, en itseni.

Mian ja lasten joulurutiinit muuttuvat nyt täysin. He ovat olleet aina Mian vanhemmilla, mutta tänä vuonna he ovat kotona. Jouluateria syödään ravintolassa, ja joulupukki vierailee ensimmäistä kertaa – lasten toiveesta.

– Äiti vähän pahastui, mutta menemme sinne joulupäivänä. Vanhempani eivät halua exääni sinne, koska tunnelma voisi olla kireä.

Sekä Milla että Mia ovat nähneet läheltä riitaisan avioeron. Se on vahvistanut omaa päätöstä pysyä sovussa ex-puolison kanssa.

– Isäni oli aiemmin naimisissa, ja tuntui järjettömältä, ettemme voineet olla isän exän kanssa samoissa juhlissa. Pahimmassa tapauksessa isä ei saanut tavata lapsiaan. Nyt, kun on itse saanut lapsia, miettii, miten aikuiset voivat olla noin tyhmiä, Mia sanoo.

Millan vanhemmat erosivat hänen ollessaan teini-iän kynnyksellä.

– Kun menin itse naimisiin, en halunnut kirkkohäitä, ettei tarvitse valita, kutsunko isän vai äidin. En ole ikinä halunnut tuollaista omille lapsille. Säälin niitä, jotka eivät pysty tulemaan toimeen.

Hän ymmärtää, että parisuhteet aiheuttavat riitoja ja ikäviä tilanteita. Paras ystävä ei exän kanssa tarvitse olla.

– Lapsi on kuitenkin tehty yhdessä, ja siksi riidat voisi jättää sivuun.

Yhteinen joulu ja asialliset välit ovat olleet ihmettelyn aihe lähipiirille.

– Yleensä ex-parit ovat huonoissa väleissä. Monet ovat olleet hämillään ja kokeneet jopa kiusallisena, että voin tulla perhejuhliin ja olla ex-miehen seurassa, vaikka emme ole enää yhdessä, Milla kertoo.

– Kaverit ovat kyselleet, miten voin olla niin hyvissä väleissä exän kanssa. Olen vastannut, että lasten takia, Mia kertoo.

”Herkempiä tilanteita kuin arki”

Pari- ja perhepsykoterapeutti, tunnekeskeiseen pariterapiaan pätevöitynyt Tuula Multasuo on kohdannut työssään eronneita vanhempia, jotka joutuvat miettimään joulun viettoa uudessa tilanteessa.

– Molempien osapuolten on tärkeää pohtia, mitä haluaa ja mihin pystyy. Jos lähtee yhteiseen joulunviettoon, täytyy toimia aikuisena ja lasten parhaaksi, hän sanoo.

Multasuon mukaan osapuolten eroprosessi kulkee harvoin samassa tahdissa, sillä toinen on yleensä edellä toipumisessa.

– Toinen voi kokea yhteisen joulunvieton liian surulliseksi. Jos toinen on lähtenyt yhteisestä kodista, sinne voi olla vaikeaa palata. Joulun viettäminen esimerkiksi mummolassa tai toisella paikkakunnalla voi helpottaa asiaa.

Suuret tilanteet ja juhlapäivät nostavat eron jälkeen helposti tunteita pintaan.

– Ne ovat herkempiä tilanteita kuin arki. Tuttujen joulun rituaalien jatkuminen voi olla kantava voima päivässä. Yleensäkin erotilanteessa tuttujen asioiden jatkuminen auttaa lasta.

Multasuon mukaan selkeästi rajattu yhdessäoloaika helpottaa joulunviettoa.

– Jos kyseessä on muutama tunti, tunteita on helpompi hallita.

Joulu on perhejuhla, joka saattaa tuoda lämpimiä muistoja pintaan. Voisiko yhteinen aika jopa nostaa uusia ihastumisen tunteita?

– Kaikkeahan voi sattua, mutta jos toisella on sellaisia toiveita ja toinen on halunnut erota, silloin ei ehkä kannata viettää yhteistä joulua. Näin vältytään uusilta pettymyksiltä.

Uudet puolisot ovat oma lukunsa, joita voi olla riskialtista mahduttaa yhtälöön.

– Suhteiden täytyy olla silloin todella hyvät, Multasuo sanoo.

Milloin sitten joulunviettoa exän kanssa ei kannata edes harkita?

– Hyvin paljon riippuu myös siitä, mistä ero johtuu. Uskottomuuskriisin jälkeen voi olla vaikeaa siirtää omia kokemuksia sivuun, eikä sellaista tarvitse vaatia itseltään.

Multasuo myös muistuttaa, että lapset sopeutuvat erilaisiin tilanteisiin. Tärkeintä on ajatella heidän parastaan.

– On parempi, että on kaksi erillistä joulua kuin että eron jälkeen riidellään tai on vaarana tulla väkivaltatilanteita. Jos tulee olo, että ei ole varma asiasta, on parempi viettää kaksi eri juhlaa.

Onko sinulla kokemusta joulunvietosta exän kanssa? Keskustele aiheesta alla olevassa kommenttikentässä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt