Prinssi Charles luovutti Yrjö-urhollisuusmitalin Turun torin sankarille Hassan Zubierille - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Prinssi Charles luovutti Yrjö-urhollisuusmitalin Turun torin sankarille Hassan Zubierille

Prinssi Charles ojensi Paul (Hassan) Zubierille kuningatar Elisabet II:n myöntämän Yrjön mitalin Buckinghamin palatsissa torstaina.

Julkaistu: 20.12.2018 19:26

Mitalin myönsi kuningatar Elisabet II.

Turun puukotuksen sankareihin kuuluva Paul Zubier sai torstaina prinssi Charlesilta Yrjön mitalin tunnustuksena urhollisuudesta.

Aiheesta twiittasi Clarence House, joka on Walesin prinssin virallinen Twitter-tili. Prinssi Charles tunnetaan myös Walesin prinssinä. Mitalin oli jo aiemmin myöntänyt prinssi Charlesin äiti, kuningatar Elisabet II.

Siviileille tarkoitettu Yrjön mitali perustettiin vuonna 1940 keskellä Natsi-Saksan Britanniaan kohdistamia Lontoon pommituksia, jotka saivat nimen The Blitz, ja jotka asettivat siviiliväestön kestokyvyn koville.

Se myönnetään urhollisuudesta. Mitalin saajia on jo yli 2 000.

Suomessa Paul Zubier tunnetaan paremmin nimellä Hassan Zubier. Hän yritti 18. elokuuta 2017 auttaa Turun torilla puukottajan Abderrahman Bouananen naisuhria, mutta sai itse puukosta niskaansa, loukkaantui vakavasti ja joutui pyörätuoliin.

Suomessa Zubier on saanut tasavallan presidentiltä hengenpelastusmitalin.

Ottaessaan Yrjön mitalia vastaan Zubier seisoi, mutta pyörätuoli näkyy kuvassa. Prinssi Charlesin twiitissä palkitsemista perusteltiin Zubierin yrityksellä ”pelastaa naisen henki, kun tämän kimppuun hyökättiin puukon kanssa Suomessa”.

Zubier yritti tyrehdyttää naisen verenvuotoa.

Hassan Zubier kuvattuna 25. kesäkuuta 2018 suurlähettilään residenssissä Tukholmassa, kun hän vastaanotti tasavallan presidentti Niinistön myöntämän hengenpelastusmitalin. Mitali myönnettiin Zubierille hänen antamastaan ansiokkaasta avusta Turun puukotuksen uhrille.

Suomessa Zubierin sädekehä koki sittemmin kolhuja, kun kävi ilmi, että hän oli yrittänyt huijata Valtiokonttorilta korvauksia Turun loukkaantumisesta.

Hän oli väärentänyt todistuksen menetetyistä ansioista ambulanssifirmassa Ruotsissa.

Zubierin taustalta paljastui samassa yhteydessä myös liuta tuomioita Ruotsissa: törkeä tuhopoltto, vahingonteko ja väärän hälytyksen tekeminen. Ne ajoittuivat vuoteen 2001.

Zubierilla on sekä Ruotsin että Britannian kansalaisuus. Hän syntyi 15. joulukuuta 1971 Lontoossa. Isä asui Ruotsissa, muu perhe Lontoossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?