Varakas arabiherra löi Lapin-lomalla tiskiin niin erikoisen pyynnön, ettei se unohdu - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Varakas arabiherra löi Lapin-lomalla tiskiin niin erikoisen pyynnön, ettei se unohdu

Julkaistu: 22.12.2018 8:01

Matkailuyrittäjät paljastavat, millaisia lomia miljonäärituristit viettävät Suomen Lapissa.

Ilta-Sanomat kertoi aiemmin, että Suomen Lapista on tullut lomailun huippukohde maailmantähdille.

Lapissa käy vuosittain kymmeniä tosirikkaita ja maailmanluokan julkkiksia rauhoittumassa luonnon helmassa ja esimerkiksi tapaamassa yksityisesti joulupukkia. Vierailut tehdään usein yksityiskoneella ja suurin osa niistä jää julkisuudelta piiloon – matkailualan kirjoittamaton pelisääntö kun on, ettei supertähtien käynneistä puhuta, elleivät tähdet itse tuo käyntiään esille esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

– Yksityishenkilöiden käynneistä ei kerrota ennen kuin ihminen itse kertoo vierailustaan, Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen vahvistaa.

  • Videona Antero Isolan Lapissa kuvaama revontulivideo, jossa näkyy myös tulipallon matka.

Julkkisvieraiden lista on pitkä aina Madonnasta Beckhameihin ja kaikkeen siltä väliltä. Viimeisin maailmanlaajuista huomiota herättänyt supertähden visiitti Suomen Lapissa oli intialaisen Bollywood-tähden Anushka Sharman ja tämän kriketinpelaajapuolison Virat Kohlin hieman ennen joulua tekemä matka. Häämatkalla olevan parin matka sai laajaa huomiota, kun he julkaisivat selfien rovaniemeläisessä lumisessa metsässä.

 Hän otti tiedon tyynesti vastaan ja kunnioitti meidän kulttuuriamme.

Julkkisvieraiden julkaisemat Lappi-päivitykset ovat korvaamatonta mannaa matkailuväelle: vastaavaa mainosta ei saa suurellakaan rahalla. Ja on ennemmin sääntö kuin poikkeus, että sana rauhallisesta joululomakohteesta leviää paitsi vieraiden lähipiirissä myös julkisuuden kautta – ja taas myydään Lapin luksusta.

– Sosiaalisen median mukaantulo on laittanut työtavat aivan uusiksi. Sen kautta tapahtuu myös kaikkein aktiivisin, dynaamisin ja vaikuttavin markkinointi. Pitää vain taata puitteet, jotta sitä some-materiaalia syntyy, Kärkkäinen kuvailee.

Myös tuntemattomat miljonäärit haluavat Lappiin

Paitsi julkkisvieraita, Lappi houkuttaa myös tuntemattomia rikkaita eri puolilta maailmaa. Mutta millaisia tosirikkaiden lomat Lapissa oikein ovat?

Tyypillistä on, että rahakkaat lentävät Lapin lentokentille yksityiskoneilla. Vastassa on kuljettaja ja opas, jotka ovat vieraiden käytettävissä koko matkan ajan. Yhteistä monille varakkaille vieraille on juuri se, että he toivovat samaa kuljettajaa ja opasta koko vierailunsa ajaksi.

Hotellin sijaan autonkuljettaja hurauttaa vähän syrjemmällä, täysin omassa rauhassa sijaitsevaan huvilaan, jossa odottaa yksityiskokki, kertoo korkean profiilin vieraita Rovaniemellä isännöivän Lapland Luxuryn yrittäjä Ilkka Länkinen rikkaiden tyypillisistä lomanviettokuvioista.

 Eilenkin kävi kaiken näköisiä tähtiä, joista ei voi nimillä puhua.

Jo pelkkä hiljaisuus ja oma rauha ovat monelle luksusta.

– Toiset pitävät hiljaisuudesta ja toiset pelkäävät sitä, Saariselän Kakslauttasen matkailuyrittäjä Jussi Eiramo kertoo.

Henkilöt, jotka kaipaavat lomaltaan yksityisyyttä, saavat sitä Lapissa koko rahan edestä.

– Siitä ihmiset ovat valmiita myös maksamaan, se on harvinaisempaa, Visit Rovaniemen Kärkkäinen toteaa.

Varakkaat kävijät ja julkkisasiakkaat nauttivat siitä, mistä muutkin Lappiin tulijat: rauhassa tekemisestä ja olemisesta. Varakkaimmat turistit eivät kuitenkaan usein osallistu samoille retkille tavallisten matkailijoiden kanssa. Rahalla saa juuri omaan makuun räätälöityjä retkiä ja palveluja ja mahdollisuuden elämyksiin varsinaisen aukioloajan jälkeen tai ruuhkaisempien reittien ulkopuolella.

– Rikkaat haluavat privaatteja palveluita ja vuokrata kohteita täysin omaan käyttöön. Alueella olevat yritykset ovat pystyneet palvelemaan hyvin tällaista asiakaskuntaa, joka liikkuu omalla koneella ja saattaa tarvittaessa ostaa myös lisäpäiviä. Kun viesti menee eteenpäin, tällaisen matkailun määrä varmasti kasvaa, Kärkkäinen näkee.

Räätälöidyn matkailun lisääntymistä tukevat myös alati laajentuvat matkailumarkkinat, joissa ei jäädä vain muutaman kansallisuuden varaan.

– Nyt nostavat päätään tällaiset kasvumarkkinat kuin Singapore, joka on viime vuosina aina tuplannut edellisvuoden kävijämäärissä. Singapore on pieni maa, ja sieltä tulevat asiakkaat ovat varakkaita, jotka käyttävät hyvin palveluita, Kärkkäinen kertoo.

 Täällä oli juuri maailmankuulu rockstara, jonka tiesivät koko henkilökunta ja vieraat, mutta itse en häntä tunnistanut.

Singaporen lisäksi varakkaita asiakkaita tulee Saudi-Arabiasta, Arabiemiraateista ja muista Lähi-Idän maista. Intiassa kiinnostus Lappia kohtaan on kasvanut jatkuvasti ja sai taas tänä talvena lisäpontta superjulkkisparinsa Lapin-vierailusta.

Kärkkäisen mukaan myös ranskalaiset käyttävät rahaa ohjelmapalveluihin ja eksoottisiin majoituksiin. Kiinalaiset käyttävät tutkitusti rahaa eniten, mutta se tahtoo mennä brändituotteisiin.

– Suurinta rahankäyttöä edustaa myös osa tulevista markkinoista: Intia, Lähi-Idän hiekkamaat ja esimerkiksi Australia. Kun lähdetään kaukaa, sijoitetaan selkeästi enemmän. Uusissa markkinoissa näkyy tällainen varakkuus, Kärkkäinen näkee.

Yleensä luksusvieraat viettävät Lapissa neljä yötä, joskus enemmän.

Lapland Luxuryn yrittäjä Ilkka Länkinen kertoo, että heidän asiakkaansa tulevat suurimmaksi osaksi Euroopasta. Länkinen laskeskelee, että superrikkaiden tai -julkkisten vuosittainen määrä vaihtelee heillä kolmesta noin kolmeentoista. Koko Lapin alueella hän arvelee määräksi 50–100.

– Jenkeissä kirjoitettiin juuri, että Suomen Lappi on Hollywood-tähtien salainen joulunviettopaikka, Länkinen myhäilee.

Hän itse kokee hienoiksi hetkiksi ne, kun vieraana oleva huippunäyttelijä saa olla lomallaan ihan rauhassa ja tavata joulupukin.

– Eräskin kaveri seurueineen tiesi, että kaikki tunnistavat hänet. Täällä näki, että hän oli hirvittävän vapautunut, kun kukaan ei tehnyt hänestä numeroa.

Ilta-Sanomien haastattelemat matkailuyrittäjät kertovat, millaisia lomia miljonäärit ovat Lapissa viettäneet.

Arabiherra halusi teurastaa poronvasan

Saariselän Kakslauttasen matkailuyrittäjä Jussi Eiramo kertoo, että vuosien varrella raharikkaista turisteista on tullut hänen tietoonsa niin monenlaisia tarinoita, että aivan kaikkea ei sovi edes kertoa.

Yksi yllättävimmistä pyynnöistä tuli eräältä iäkkäämmältä arabiherralta. Herra toivoi, että voisi teurastaa poronvasan halal-tyyliin, nylkeä sen ja tuosta vasasta valmistettaisiin ruoka koko seurueelle.

Tämä toive jäi toteuttamatta.

– Hän otti tiedon tyynesti vastaan ja kunnioitti meidän kulttuuriamme, Eiramo kiittelee.

Ruoka on Kakslauttasessa muutenkin asia, joka on kansainvälisyyden myötä esillä lähes päivittäin.

– Ja täällä tiedetään kertoa vieraille, että missä päin Mekka on.

Yhdeksän erilaista lounasvaihtoehtoa

Matkailuyrittäjät kertovat, että kansallisia eroavaisuuksia turisteista tulee esiin lähinnä ruoka-aineiden suhteen.

– Ruokajutut kysytään etukäteen, että millaista öljyä saa käyttää ja saavatko vieraat syödä maan alla tai päällä kasvanutta. Ruuan valmistaa huippukokki, Lapland Luxuryn yrittäjä Ilkka Länkinen kertoo.

– Kerran, kun vieraana ollut pari ei osannut päättää lounasta, tilasimme heille yhdeksän erilaista vaihtoehtoa. Tätä teemme paljonkin.

Juuri sitä tiettyä viskiä

Ison rahan asiakkailla on toisinaan pyyntöjä, joita ei voi täyttää rahallakaan.

– Jos toive esitetään etukäteen, siihen on mahdollista löytää ratkaisu. Mutta jos myöhään uudenvuodenaattoiltana huomataan, että pitäisi saada tietyn merkkistä viskiä, se ei onnistu. Asiakas ymmärsi kyllä, Eiramo kertoo.

Helikopterilla tyhjään Ranuan eläinpuistoon

Lapland Luxuryn yrittäjä Ilkka Länkinen muistaa tapauksen, jossa vieraat halusivat mennä helikopterilla Ranuan eläinpuistoon niin, että siellä ei olisi muita asiakkaita.

Asia ratkesi lopulta niin, että vieraat pääsivät eläinpuistoon heti sulkemisajan jälkeen, eikä heidän tarvinnut ostaa 2000 pääsylippua. Helikopterikyytikin onnistui vaihtaa autoiluksi.

Vieraat ovat koodinimillä Mr. ja Mrs. Smith

Lapin matkailuyrittäjille tuttuja ovat yksityiskoneella saapuvat ja oman huvilan rauhaan majoitettavat vieraat, joiden käynneistä ei hiiskuta.

– Eilenkin kävi kaiken näköisiä tähtiä, joista ei voi nimillä puhua. Täällä käy väkeä näyttelijämaailmasta ja formulamaailmasta, ja he luottavat siihen, että kuvia ja juttuja ei myydä eteenpäin, Länkinen sanoo.

Aktiviteettien suunnittelun ja yksityisten retkipaikkojen lisäksi tähtivieraiden yksityisyyttä suojelee suomalainen perusluonne.

– Vuosien varrella olemme havainneet, että vaikka suomalaiset tunnistaisivatkin maailmantähdet, me olemme niin ujoja, ettemme mene puhuttamaan, Länkinen nauraa.

Länkisen vieraat kulkevat henkilökunnan keskuudessa koodinimillä Mr. ja Mrs. Smith.

– He ovat loistavia vieraita ja todella lupsakoita tyyppejä, joista oppailla ja kuljettajilla on usein vain hyvää kerrottavaa. He eivät usein halua tehdä numeroa itsestään.

Luksusvieraiden kuljetusreitit suunnitellaan usein viimeisen päälle. Yksityisyys huomioidaan niin, että porukka viedään pilkille lammelle, jossa ei ole muita tai sitten vieraat saapuvat vierailupaikkaan vasta varsinaisen aukioloajan jälkeen.

Yhteistä varakkaimmille vieraille on, että tarkoista suunnitelmista huolimatta suunnitelmat saattavat muuttua, jos ne eivät sillä hetkellä huvitakaan.

Perhe lensi yksityiskoneella ja pisti euroloton vetämään

Länkisen mieleen on jäänyt myös eräs perhe, joka matkusti yksityiskoneella.

– Vuosia sitten täällä kävi pariskunta lapsen ja lapsenhoitajan kanssa yksityiskoneella. Paluumatkalla lentokentälle rouva halusi vielä pistää euroloton vetämään. Silloin taisi olla 70 miljoonaa euroa jaossa, Länkinen muistelee.

Loman kohokohta voi olla pulkkailu

Jopa rikkaille ja julkimoille se hienoin juttu Lapin-lomalla voi olla hyvin yksinkertainen: lumi.

– Kun lunta on, peruspulkkailu menee vieraaseen kuin vieraaseen. Joskus agentti käy testaamassa pari viikkoa etukäteen, miten turvallinen husky-safari tai poroajelu on, Länkinen kertoo.

Yksi ohjelmanumero on ylitse muiden: privaatti tapaaminen joulupukin kanssa.

– Yleensä tähdetkin ovat tässä tapaamisessa aivan aikuisia lapsia, ja joulupukki on siinä vaiheessa se tähti.

– Varakkaiden toiveet ovat ihan normaaleja, niissä korostuvat ehkä enemmän terveys ja hyvinvointi.

Rocktähti jäi tunnistamatta

Yrittäjä Jussi Eiramo kertoo, että jo yli miljardi ihmistä on nähnyt maailmalla leviävän sinihohtoisen valokuvan Saariselän Kakslauttasen lasi-iglusta. Vaikka Kakslauttanen ei iglujaan luksuksena mainostakaan, revontulielämyksen perässä on tullut myös useita hyvin varakkaita ihmisiä ympäri maailmaa.

Kuten tapaan kuuluu, Eiramokaan ei puhu nimistä, sillä se kuuluu sopimukseen varakkaiden henkilöiden ja julkkisten kanssa.

Eikä hän kaikkia julkimoita itse edes tunnista.

– Täällä oli juuri maailmankuulu rockstara, jonka tiesivät koko henkilökunta ja vieraat, mutta itse en häntä tunnistanut, Eiramo nauraa.

Yksityiskone kyllä kulkee

Eivätkä ne varakkaimmatkaan kulje kello kaulassa, vaikka suomalaisen mittapuun mukaan rikkaita turisteja on Eiramon arvion mukaan vieraina tuon tuosta.

– Tällä viikolla eräs asiakkaana ollut palestiinalaisherra halusi kiittää lähtiessään ja kertoi, että tulee ensi vuonna takaisin koko perheen kanssa. Sanoin hänelle, että tervetuloa ja suosittelin varaamaan lentoliput ajoissa. Herra sanoi, että siitä ei ole huolta, he tulevat yksityiskoneella, Eiramo kertoo.

Osalla viisi kännykkää, osa katkaisee kaikki yhteydet

Vaikka varakkailla turisteilla voi olla lähes loputtomasti rahaa, heillä ei yleensä kuitenkaan ole loputtomasti aikaa.

– Varakkailla ihmisillä on vähemmän aikaa lomailla. Osa haluaa kokea kaiken mahdollisen nopealla aikataululla ja osa taas tekee töitä samalla. Toiset haluavat hyödyntää mahdollisuuden sulkemalla kaikki yhteydet ulkomaailmaan ja osa pitää lähellään viittä kännykkää ja höpöttää puhelimessa koko ajan.

Tämä artikkeli on julkaistu Ilta-Sanomissa alunperin 7.1.2018.

Ilta-Sanomat julkaisee uudelleen muutamia vuoden 2018 luetuimpia artikkeleita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?