SOK veti kohulääkäri Antti Heikkilän kirjan pois myynnistä – ”On viisaampaa, ettemme myy kirjaa, jossa on näin tärkeistä asioista virheellisiä väitteitä”

Heikkilän kirjassa esitetään nykylääketieteen linjasta poikkeavia väitteitä esimerkiksi syöpähoidoista ja sepelvaltimotaudista.

Lääkäri Antti Heikkilä on tullut tunnetuksi vähähiilihydraattisen ruokavalion puolestapuhujana ja ylilääkinnän kriitikkona.

20.12.2018 9:24

SOK on vetänyt lääketieteen asiantuntijoiden kanssa pitkään törmäyskurssilla olleen kohulääkäri Antti Heikkilän kirjan Lääkkeetön elämä (Otava 2018) pois myynnistä. Asian vahvisti IS:lle torstaiaamuna SOK:n kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu.

Helsingin Sanomat uutisoi Heikkilän kiistellystä teoksesta viikonloppuna. Lehti haastatteli useita lääketieteen asiantuntijoita, jotka pitivät osaa kirjan väitteistä vaarallisina.

Heikkilä kyseenalaistaa teoksessaan esimerkiksi syövän sytostaattihoidot, joiden hän väittää tappavan kolmanneksen potilaista.

– Pahimmassa tapauksessa tällaiset väitteet ovat vaarallisia. Ne voivat jopa lisätä kuolemantapauksia, jos ihmiset uskovat niihin ja kieltäytyvät syövän lääkehoidosta, sanoi Helsingin yliopiston syöpätautien professori Sirpa Leppä HS:lle.

Hämmennystä ovat lisäksi herättäneet Heikkilän esittämät väitteet esimerkiksi kolesterolista ja sepelvaltimotaudista, sillä kirjan perusteella lääkärin käsitys poikkeaa merkittävästi nykylääketieteen käsityksestä.

Miksi Heikkilän kirja päätettiin vetää pois myynnistä, SOK:n kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu?

– Mediassa on aika laajasti raportoitu, että lääketieteellinen yhteisö pitää kirjassa olevia väitteitä paikkaansapitämättöminä. Kun kyse on lääketieteestä, tehtiin arvio, että on viisaampaa, ettemme myy kirjaa, jossa on näin tärkeistä asioista on virheellisiä väitteitä, SOK:n kaupallinen johtaja vastaa ja vahvistaa, että päätös koskee kaikkia SOK:n myymälöitä ja verkkokauppaa.

Saitteko palautetta aiheesta vai päätittekö itse poistaa kirjan myynnistä?

– Ei ollut tullut palautetta. Päätös perustui omaan harkintaan.

Ovatko kirjat kadonneet kauppojen hyllyiltä?

– Myymälöitä on ohjeistettu poistamaan kirjat myynnistä, Alarotu kertoo.

Kuinka tavallista on, että kirjoja joudutaan vetämään pois myynnistä?

– Se on aika harvinaista, mutta ei ainutkertaista. Taannoin oli tilanne, jossa lääketieteeseen liittyvä lehti nimeltä Mitä lääkärit eivät kerro poistettiin myynnistä, sanoo Alarotu, jonka mukaan syy on tavallisesti ollut epäilyttävä sisältö.

Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Heikkilä tunnetaan Pellinki-dieetin kehittäjänä ja hän on muutenkin puhunut paljon vähähiilihydraattisen ruokavalion puolesta. Heikkilä on kritisoinut lisäksi esimerkiksi suomalaisten koulujen ja päiväkotien ruokailua.

Heikkilä on lisäksi profiloitunut ylilääkinnän kriitikkona sekä arvostellut esimerkiksi sikainfluenssa- ja HPV-rokotteita.

Helsingin Sanomat kertoi maanantaina, ettei kirjan kustantanut Otava ota vastuuta Heikkilän teoksen sisällöstä.

– Kirjan tekijä vastaa aina kirjan sisällöstä, kustannusjohtaja Eva Reenpää sanoi Helsingin Sanomille.

Heikkilän kirjaa ja kustantajaa on kritisoinut myös Skepsis ry, joka myönsi Otavan tietokirjojen kustannusyksikölle harhaanjohtavan ja pseudotieteellisen sisällön julkaisemisesta vuoden 2018 Huuhaa-palkinnon.

Skepsiksen perusteluissa viitataan Heikkilän kirjaan, joka sisältää ”kymmeniä asiavirheitä, tutkimuksen virheellistä tulkintaa ja niiden tarkoitushakuista valikointia”.

Skeptikkojärjestö kritisoi Otavaa myös toisen, homeopatiaan liittyvän teoksen uusintapainoksen julkaisemisesta. Järjestön mukaan Ritva Lauraéusin Homeopatiaa koko perheelle -kirjassa esitetään homeopatiaan perustuvia hoito-ohjeita lukuisiin sairauksiin, vaikka useat tutkimukset ovat osoittaneet homeopaattisten hoitojen perustuvan lumevaikutukseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?