IS kävi läpi lapsiasiavaltuutettu Kurttilan taksiselvityksen – tällaisia ajoja 7 747 euron lasku pitää sisällään

Poliittisluonteisia tilaisuuksia on ollut useampia kuin julkisuudessa on tähän asti kerrottu.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila pyrkii kansanedustajaksi SDP:n riveistä. Kurttila on ollut aiemmin ehdolla SDP:n puoluesihteeriksi. Aiemmin Kurttila vaikutti keskustassa.

19.12.2018 6:26 | Päivitetty 19.12.2018 9:24

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila nousi otsikoihin viime viikolla, kun Uutissuomalainen kertoi Kurttilan taksiajoista.

Huomio Uutissuomalaisen artikkelissa kiinnittyi etenkin Kurttilan vierailuihin, joissa kutsujana oli ollut Sdp tai demaritaustaiseksi tulkittu eläkeläisjärjestö. Myös Kurttilan selitykset ovat herättäneet huomiota.

Kurttila pyrkii keväällä eduskuntaan Sdp:n riveistä Keski-Suomessa. Kurttilan ehdokkuudesta tiedotettiin marraskuussa.

Ilta-Sanomat pyysi saada nähtäväksi selvityksen, jonka Kurttila antoi taksiajoistaan oikeusministeriölle ajanjaksoa 1.1.2018–27.11.2018 koskien.

Kurttilan oman selvityksen mukaan tammi–marraskuun taksiajoista kertyi veronmaksajille yhteensä 7747 euron lasku.

Selvityksestä käy ilmi, että tilaisuuksia, joissa kutsujana on ollut poliittinen taho, on ollut useampia kuin julkisuudessa on tähän asti kerrottu.

Kalleimman taksiajonsa, 591,90 euroa, Kurttila teki 25. marraskuuta, jolloin Kurttila puhui Oulun tuomiokirkkoseurakunnan tilaisuudessa sekä Jyväskylässä järjestetyssä Valoa, ei väkivaltaa -tilaisuudessa. Hän ajoi taksilla Oulun tuomiokirkolta Jyväskylän Aalto-saliin.

Jälkimmäisen tilaisuuden järjesti Nytkis ry, johon kuuluvat eduskuntapuolueiden naisjärjestöt sekä Naisasialiitto Unioni ry, Naisjärjestöjen Keskusliitto ry ja Sukupuolentutkimuksen seura ry.

Toiseksi kalleimman ajonsa – lasku oli tasan 500 euroa – Kurttila teki 27. lokakuuta, jolloin Kurttila piti Harjavallassa Sdp:n valtuustoryhmän ja Harjavallan kaupungin järjestämässä tilaisuudessa puheenvuoron ”lapsen asialla”-teemalla. Kurttilan selvityksen mukaan hän ajoi taksilla Harjavaltaan ja takaisin. Uutissuomalaisen mukaan Kurttila lähti matkaan Helsingistä.

Taksin käyttöä Kurttila perusteli ”ajansäästöllä, muilla töillä sekä akuutilla tarpeella”. Uutissuomalaiselle Kurttila kertoi olleensa tuolloin sairaana.

Neljää päivää aiemmin Kurttila vieraili taksilla Jämsässä ja Viitasaaressa. Jämsässä kutsujatahona oli Jämsän Sosialidemokraattinen Kunnallisjärjestö ry. Laskun suuruus oli 99,20 euroa.

Selvityksestä ilmenee, että Kurttila oli paikallisen demarijärjestön vieraana jo huhtikuun 16. päivänä Keravalla.

Kurttila puhui Keravan demarien kutsumana Sompion koululla ”lapsen edusta elämän eri vaiheissa”. Taksilaskun suuruus oli 104,20 euroa.

Kurttila on pitänyt yllä kontakteja myös eläkeläisjärjestöihin. Marraskuun 16. päivänä Kurttila vieraili taksilla Eläkkeensaajien Keskusliiton Keski-Suomen piirin pikkujouluissa Äänekoskella.

Uutissuomalaisen mukaan samaan aikaan Helsingissä pidettiin lapsen oikeuksien ajankohtaispäivää, johon osallistui Kurttilan sijasta lapsiasiainvaltuutetun toimiston erikoistutkija.

Laukaan eläkkeensaajien vieraana Kurttila oli toukokuussa.

Kurttila on ollut kuluvana vuonna vieraana paitsi demarien tilaisuuksissa myös Järvenpäässä keskustanaisten tilaisuudessa sekä Lohjalla vasemmistoliiton paikallisosaston tilaisuudessa.

Lohjan keikasta taksilaskun suuruus oli 112,60 euroa. Selvityskentässä Kurttila mainitsee olleensa ”hieman kipeänä” – useimmiten Kurttila perustelee taksin käyttöä kiireellä sekä sillä, että julkisia liikennevälineitä ei ole ollut käytettävissä.

Lisäksi Kurttila on ollut kuluvan vuoden aikana työväenyhdistysten vieraana Joensuussa ja Lappeenrannassa.

Kutsujatahot ovat olleet kaiken kaikkiaan kirjavia ja vaihtelevat aina Suomen Syöpäyhdistyksestä Lahti Prideen.

Oikeusministeriö linjasi maanantaina, että Kurttilan taksimatkat liittyvät virkatehtäviin ja tilaisuuksiin, joihin osallistuminen kuuluu lapsiasianvaltuutetun itsenäiseen harkintaan.

Tarkastusjohtaja Kaisa Sistonen oikeusministeriön sisäisen tarkastuksen yksiköstä sanoo Ilta-Sanomille pitävänsä silti ”aika hankalana” sitä asetelmaa, että lapsiasiavaltuutettu on asettumassa ehdolle eduskuntavaaleissa.

Taksiselvityksestä käy ilmi, että Sistonen ei ole ollut täysin tyytyväinen Kurttilan selvityksiin.

– Kulkenut taksilla Jyväskylästä lentokentälle ilmoittaen, että julkisia ei ole, vaikka niitä olisi ollut, Sistonen mainitsee sähköpostiviestissään.

Selvityksen liitteenä olevista sähköposteista selviää, että oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen joutui evästämään lapsiasiavaltuutetun toimistoa kahteen otteeseen.

Timonen kirjoitti sähköpostiviestissään 13.12. kello 14.15, että ”matkan alku- ja päätepisteiden lisäksi tulee yksilöidä matkan tarkoitus siten, että siitä ilmenee tilaisuuden järjestäjätaho”.

13.12. kello 18.32 Timoselta tuli uusi sähköpostiviesti, jossa Timonen kehotti Kurttilaa ja tämän hallinnollista avustajaa täydentämään listan ”aihekenttiin virkamatkojen täsmälliset tiedot, kuten matkan tarkoitus”.

Timonen ei ilahtunut myöskään siitä, että lapsiasiavaltuutetun toimisto ehti kommentoida ministeriön selvityksen tulosta tiedotteella jo ennen kuin oikeusministeriö julkaisi selvityksensä tulokset.

Tiedotteessaan lapsiasiavaltuutetun toimisto kertoi ministeriön toteavan, että selvityksessä ei tullut esiin väärinkäytöksiä.

Timonen kertoi STT:lle, että lapsiasiavaltuutetun toimiston arvio ministeriön selvityksestä perustui luonnokseen.

– Tämä oli virkaurallani ensimmäinen kerta, kun selvityksen kohde kommentoi sen tulosta ennen kuin selvitys on julkistettu. Toivon, että tämäkin kerta olisi jäänyt tulematta, Timonen sanoi STT:lle.

Kurttilan tapauksen vuoksi oikeusministeriössä otetaan käyttöön toimintamalli, jossa hallinnonalan keskusvirastojen päälliköiltä ja heihin rinnastuvilta toimijoilta edellytetään säännöllistä raportointia ministeriölle matkustus- ja edustusmenojen käytöstä.

Sistosen mukaan toimenpidettä voi kuvailla ryhtiliikkeeksi.

Oikeusministeriön tiedotteessa kuvailtiin Kurttilan taksin käyttöä määrältään ”huomattavaksi” ja korostettiin, että matkustustavan harkintaan ja riittäviin perusteluihin tulee kiinnittää huomiota.

Juttua tarkennettu 19.12. kello 9.20: Sdp:n valtuustoryhmä ja Harjavallan kaupunki vastasivat yhdessä Harjavallassa 27. lokakuuta pidetyn tilaisuuden järjestämisestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?