Antti Rinne niukkasanainen Kurttilan taksiajoista – ”Puoluesihteeri käynyt keskustelua hänen kanssaan”

Rinteen mukaan Sdp:n puoluesihteeri on keskustellut Kurttilan kanssa taksikohun tiimoilta.

Antti Rinne kommentoi Tuomas Kurttilan taksiajoja kieli keskellä suuta.

18.12.2018 19:16

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ei ollut innostunut kommentoimaan tiistaina eduskunnassa Tuomas Kurttilan taksiajoja.

IS kysyi asiasta kommenttia, koska Kurttila pyrkii eduskuntaan Sdp:n riveistä.

– En tunne lapsiasiavaltuutetun työskentelytapoja enkä työajan käyttöä, tunnen tapauksen yksityiskohdat vain julkisuuden kautta. Kun on kyse kansanedustajasta tai virkamiehestä ja toimintaan käytetään verovaroja, niin on tärkeätä, että pelataan pelisääntöjen mukaan ja noudatetaan huolellisuutta, Rinne kommentoi.

Onko Kurttilan kanssa käyty keskustelua asian tiimoilta?

– Meillä on puoluesihteeri käynyt keskustelua hänen kanssaan.

Ilta-Sanomat ei tavoittanut Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholmia kommentoimaan asiaa.

Oikeusministeriö linjasi maanantaina, että Kurttilan taksimatkat liittyvät virkatehtäviin ja tilaisuuksiin, joihin osallistuminen kuuluu lapsiasianvaltuutetun itsenäiseen harkintaan.

Tarkastusjohtaja Kaisa Sistonen oikeusministeriön sisäisen tarkastuksen yksiköstä sanoo Ilta-Sanomille pitävänsä silti ”aika hankalana” sitä asetelmaa, että lapsiasiavaltuutettu on asettumassa ehdolle eduskuntavaaleissa.

Taksiselvityksestä käy ilmi, että Sistonen ei ole ollut täysin tyytyväinen Kurttilan selvityksiin.

– Kulkenut taksilla Jyväskylästä lentokentälle ilmoittaen, että julkisia ei ole, vaikka niitä olisi ollut, Sistonen mainitsee sähköpostiviestissään.

Selvityksen liitteenä olevista sähköposteista selviää, että oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen joutui evästämään lapsiasiavaltuutetun toimistoa kahteen otteeseen.

Timonen kirjoitti sähköpostiviestissään 13.12. kello 14.15, että ”matkan alku- ja päätepisteiden lisäksi tulee yksilöidä matkan tarkoitus siten, että siitä ilmenee tilaisuuden järjestäjätaho”.

13.12. kello 18.32 Timoselta tuli uusi sähköpostiviesti, jossa Timonen kehotti Kurttilaa ja tämän hallinnollista avustajaa täydentämään listan ”aihekenttiin virkamatkojen täsmälliset tiedot, kuten matkan tarkoitus”.

Timonen ei ilahtunut myöskään siitä, että lapsiasiavaltuutetun toimisto ehti kommentoida ministeriön selvityksen tulosta tiedotteella jo ennen kuin oikeusministeriö julkaisi selvityksensä tulokset.

Tiedotteessaan lapsiasiavaltuutetun toimisto kertoi ministeriön toteavan, että selvityksessä ei tullut esiin väärinkäytöksiä.

Timonen kertoi STT:lle, että lapsiasiavaltuutetun toimiston arvio ministeriön selvityksestä perustui luonnokseen.

– Tämä oli virkaurallani ensimmäinen kerta, kun selvityksen kohde kommentoi sen tulosta ennen kuin selvitys on julkistettu. Toivon, että tämäkin kerta olisi jäänyt tulematta, Timonen sanoi STT:lle.

Kurttilan tapauksen vuoksi oikeusministeriössä otetaan käyttöön toimintamalli, jossa hallinnonalan keskusvirastojen päälliköiltä ja heihin rinnastuvilta toimijoilta edellytetään säännöllistä raportointia ministeriölle matkustus- ja edustusmenojen käytöstä.

Sistosen mukaan toimenpidettä voi kuvailla ryhtiliikkeeksi.

Oikeusministeriön tiedotteessa kuvailtiin Kurttilan taksin käyttöä määrältään ”huomattavaksi” ja korostettiin, että matkustustavan harkintaan ja riittäviin perusteluihin tulee kiinnittää huomiota.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?