Poliisin järkälemäisissä Hevi-Mersuissa sama turvataso kuin terrorismin vastaisilla erikoisjoukoilla – pysäyttää jopa panssariluodin

Uuden panssariajoneuvon suojaus vastaa kansainvälisten terrorisminvastaisten erikoisjoukkojen tasoa.

18.12.2018 18:33

Ilta-Sanomien tietojen mukaan poliisin hankkimat 15 panssariajoneuvoa (Mercedes-Benz G280 CDI LAPV 5.4)ovat järeimmän luokan turvatyökaluja. Ne ovat täysin samalla turvatasolla kuin kansainvälisten terrorismin vastaisten erikoisjoukkojen käyttämä kalusto.

Normaalin eurooppalaisen poliisitason mukaan varustellut panssariajoneuvot ovat selvästi kevyemmin suojattuja.

Suomen poliisin valitsema LAPV 5.4-taso suojaa mm. panssariluodein varustetuilta konetuliaseilta ja hiukan viriteltynä myös miinoilta.

Sotilasajoneuvojen vaatima täysi suojaustaso on vain yhden pykälän korkeampi.

Poliisin edustajat eivät kertoneet tiistain tiedotustilaisuudessa tarkempia tietoja uuden Hevi-lempinimen saaneen ajoneuvon turvatasosta tai luodinsuojauskyvystä.

Heidän kommenttinsa olivat ”riittävä” ja ”huomattavasti parempi kuin aiemmassa kalustossa”.

– Totta kai terrorismin torjunta oli yksi peruste, mihin tätä rahoitusta oli osoitettu, poliisitarkastaja Vesa Pihajoki sanoo, mutta painottaa nimenomaan poliisin työturvallisuutta.

Poliisitarkastaja Vesa Pihajoki kertoi uusista ajoneuvoista.

Uusi kalusto antaa Pihajoen mukaan poliisille paremman mahdollisuuden mennä päivittäisiin aseuhkatehtäviin ja säilyttää siellä toimintakykynsä – ja pystyä näin suojaamaan kansalaisia.

Tummansininen järkäle on yli kaksi metriä korkea (202cm) ja yli viisi tonnia painava (5,4tn) maasturilta näyttävä kuorma-auto. Konepellin alla jyrisee kolmelitrainen V6-moottori. Kaikki pyörät vetävät.

Sama Mersun malli on käytössä mm. Saksan ja Itävallan poliisilla, mutta ei Pohjoismaissa. Poliisiylitarkastaja Mika Heinilä ei paljastanut mitä erityisvarusteita tai -ominaisuuksia suomalaiset olivat vaatineet autoihinsa.

– Meillä ei ole ollut vastaavaa suorituskykyä koskaan aiemmin, hän kiteytti.

– Tällä varustetasolla auton kappalehinta on noin 400 000 euroa.

Virkavalta ei halua pelotella kansalaisia panssaroiduilla ajoneuvoillaan. Niitä aiotaan esitellä katukuvassa myös silloin, kun uhkaa ei ole näköpiirissä, tai kun uhkaa halutaan ennaltaehkäistä. Vakionäky ”Hevi” tulee olemaan valtiovierailuiden ja suurten yleisötilaisuuksien yhteydessä.

– Tällaista suorituskykyä ei ole hankittu pölyttymään talliin. Tällä tehdään näkyvää partiointia, tarkastaja Pihajoki sanoo.

Poliisilla on hallussaan jo kuusi panssaroitua autoa. Vuoden alussa aloitetaan tyyppikoulutus 250 poliisille. ”Hevejä” alkaa vilahdella liikenteessä ensi vuoden helmikuusta lähtien. Kaikki 15 autoa otetaan käyttöön ensi kesään mennessä.

Poliisin Hevi-ajoneuvo

Leveys: 190 cm

Korkeus: 202 cm

Paino: 5,4 tonnia

Moottori: 3-litrainen V6, turboahdettu nelitahtidiesel

Neliveto, automaattivaihteisto

Hinta: 400 000 € (varusteltuna)

Käyttöikä: 20 vuotta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?