Reijo Ruokasen kolumni: Kun ilmastonmuutos lakkasi olemasta tärkeä

Kirjoittaja on Tekniikan Maailman päätoimittaja.

Mistä löytyisi 12–13 miljoonaa euroa lisää tukirahaa? Se tarvitaan, jotta Suomen maataloudessa voidaan hallitusohjelman mukaisesti jatkaa kasvihuonepäästöjen kasvattamista.

Tuore ruotsalaistutkimus kertoo, että luomuviljely kuormittaa ilmastoa 50–70 prosenttia raskaammin kuin tavallinen viljely.

Tutkimustulos ei ole yllätys. Luomuviljelyssä hehtaarisato on selvästi pienempi kuin keinolannoitteita ja torjunta-aineita käytettäessä, joten samaan tuotantomäärään tarvitaan merkittävästi enemmän peltoa.

Mitä enemmän peltoa, sitä vähemmän metsää. Mitä vähemmän metsää, sitä pienempi hiilinielu.

Paremmilla viljelymenetelmillä eroa voidaan kaventaa. Jos ruoan hävikki kyetään nollaamaan ja lihantuotantoa radikaalisti vähentämään, tutkimusten mukaan luomullakin saadaan maapallon kasvava väki ruokittua.

Kumpikin keino tuntuu äärimmäisen hankalalta saavuttaa.

Luomuviljelyn haitalliset ilmastovaikutukset ovat kiusallisia heille, jotka ovat ylistäneet luomun autuutta. Luomu-apostolit ovat julistaneet luomun parempaa makua. Sadoissa sokkotesteissä ei ole makueroa juuri löytynyt.

 Luomuviljelyn haitalliset ilmastovaikutukset ovat kiusallisia heille, jotka ovat ylistäneet luomun autuutta.

Saarnaajat ovat väsymättä julistaneet luomun terveysvaikutuksia. Viljelijöille luomutyö on vähemmän kuormittavaa kuin perinteinen viljely, mutta muita terveysvaikutuksia ei juuri ole kyetty osoittamaan. Alustavia viitteitä toki löytyy.

Maaperälle, vesistöille ja luonnon monimuotoisuudelle luomusta on etua. Huoli niistä on aina aiheellinen, mutta ilmastonmuutos on nyt tähdellisempi asia.

Sipilän hallituksen tavoite oli nostaa luomuviljelyn osuus kaikesta Suomen viljelystä 20 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä.

Tällä hallituskaudella luomuun siirtymistä on tuettu yhteensä 326 miljoonalla eurolla. Nyt rahat ovat loppu, ja luomun osuus kaikesta viljelystä on noin 12 prosenttia.

Siksi maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) etsii lisärahaa, jotta luomusitoumuksia voitaisiin tehdä entiseen malliin.

Maatalouden kasvihuonepäästöt ovat noin 6,5 miljoonaa hiilidioksiditonnia vuodessa. Määrä on pysynyt osapuilleen samana 20 vuotta. Samassa ajassa esimerkiksi energiasektorin päästöt ovat alentuneet yli 25 prosenttia.

Liikenteen päästöt ovat noin 12 miljoonaa tonnia vuodessa. Niiden pienentämiseen poliitikot uhraavat kovasti energiaa.

Ilmastonmuutoksen torjuminen on yksi tulevien vaalien pääteemoista. On jännittävää nähdä, miten luomun puolustajat jalostavat totuutta niin, että luomuviljely saadaan näyttämään ympäristöteolta.

On siihen yksi ihan oikeakin vastaus: luopumalla siitä.

Kirjoittaja on Tekniikan Maailman päätoimittaja.

www.tekniikanmaailma.fi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?