Sääanimaatio sen paljastaa: Etelässä voi olla jopa 20 senttiä lunta jouluna! - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sääanimaatio sen paljastaa: Etelässä voi olla jopa 20 senttiä lunta jouluna!

Ennusteet lupaavat myös joulunaluspäiviksi ja jouluksi useita pakkasasteita myös etelärannikkoa myöten. Myöskään lumen määrä ei ole meteorologin mukaan vähenemään päin.

17.12.2018 18:30

Ilmatieteen laitoksen kymmenen päivän sääanimaatio paljastaa, että sää näyttää jatkuvan talvisena. Tiedossa on myös lumisateita, joiden ansiosta koko maan joulu näyttää tämän hetken ennusteen mukaan valkealta.

– Kyllä se siltä näyttää, että on valkoinen joulu tulee. Lämpötilat ovat enimmäkseen pakkasella ja rannikolla se käy nollan huitteissa, kertoi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Eerik Saarikalle maanantaina.

Animaation mukaan lunta voi myös aivan maan eteläosissa olla jouluaattona 10–20 senttiä. Lumen makuun on päästy tänään myös Helsingissä, eikä se ole meteorologin mukaan vähenemään päin ennen joulua.

– Ennusteissa tulee ajoittain lunta, ja lumen syvyys näyttää kasvavan aattoon. Lumisateita tulee useina päivinä paikoitellen, mutta niiden täsmällinen ennustaminen on vaikeaa, meteorologi toteaa.

Ennusteet lupaavat myös joulunaluspäiviksi ja jouluksi useita pakkasasteita myös etelärannikkoa myöten, missä pakkanen voi paukkua -10 asteessa.

– Mediaani on Uudellamaalla -5 ja Helsingissä -3 astetta, eli kylmänpuoleinen joulu on keskiarvoihin nähden tulossa. Rannikkoseutu on toki aina lauhempi, kun meri ei ole jäässä. Sisämaassa pakkaset voivat olla kireitä ennen joulua ja sen jälkeenkin, kertoo Saarikalle, jonka mukaan lämpötilat näyttävät tavallista kylmemmiltä myös maan keski- ja pohjoisosissa.

Äkillistä lauhtumista ei siis ole näkyvissä tämän hetken ennusteissa?

– Voi sanoa, ettei ole todennäköistä, että lauha joulu tulisi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?