Kotimaa

Sipilä: Keskusta ei riidoissa perustulosta

Julkaistu:

Sosiaaliturvan uudistus on hallituskauden ylittävä hanke.
Pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä torjuu väitteet, että keskusta olisi ajautunut sisäisiin riitoihin perustulosta. Sipilän mukaan mikään muukaan puolue ei ole kyennyt tekemään tarkkaa mallia asiasta.

Keskusta lykkäsi päätöstä viime keskiviikon puoluehallituksen kokouksesta, koska asiaa haluttiin vielä selkeyttää, Sipilä sanoo STT:lle.

– Meillä on kunnianhimo korkealla, me haluamme ymmärtää mitä olemme päättämässä. Keskustelun perusteella kaikki eivät vielä kokeneet, että asia ymmärretään riittävän hyvin, että sitä voidaan tuolla toreilla puolustaa. Päätettiin, että selkeytetään viestiä vielä. Ei meillä riitaa asiasta ole, eikä se puoluetta mitenkään jaa, Sipilä vakuutti.

Sipilä sanoo olleensa aina perustulon kannattaja ja hänen mukaansa keskustassa ollaan lähtökohdista täysin yksimielisiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Lähtökohta on byrokratian purkaminen ja yksinkertaistaminen. Siinä voidaan yhdistää työtä ja sosiaaliturvaa esimerkiksi osatyökykyisten osalla.

Sipilä ei ole halunnut lähteä mukaan julkiseen keskusteluun yksityiskohdista, kuten vastikkeellisuudesta ja vastikkeettomuudesta.

– Tässä on ollut hirveästi vääriä mielikuvia, kuten että sitä maksettaisiin joutilaisuuden edistämiseksi, Sipilä sanoi.

Sipilän mielestä puolueiden on tässä vaiheessa liian aikaista esitellä täsmällisiä malleja. Sosiaaliturvan uudistamista pohditaan parhaillaan usealla suunnalla ja työtä on syytä ensi kaudella jatkaa parlamentaarisessa työryhmässä.

– Missään tapauksessa meillä ei ole ensi kaudella vielä sosiaaliturvauudistusta valmiina. Sellaista odotusta ei saisi synnyttää, sillä se on paljon suurempi asia kuin sote-uudistus, Sipilä sanoi.

Vasemmistoliiton lanseeraama ajatus 800 euron perustulosta on Sipilän mielestä yksi esimerkki ennenaikaisesta ehdotuksesta.

– Se maksaa minun arvioni mukaan 6–7 miljardia euroa. Jotka sellaista esittävät, heillä ei ole selvyyttä siitä, että mitä se maksaa. Esityksiä heitellään nyt vähän lonkalta. Sen takia keskustassa tehdään nyt huolellista valmistelua, että tiedetään mistä puhutaan.

Keskustan linjaukset on määrä julkistaa vaaliristeilyllä helmikuun alkupuolella.