Sisäministeri Mykkänen kommentoi IS:n selvitystä ulkomaalaisten seksuaalirikollisuudesta: ”Törkeiltähän nämä luvut kuulostavat”

Kai Mykkänen (kok) haluaa kitkeä turvapaikkajärjestelmän väärinkäyttöä konkreettisilla toimilla.

15.12.2018 17:21

Ilta-Sanomat julkaisi tänään laajan selvityksen ulkomaalaisten seksuaalirikollisuudesta Suomessa.

Poliisin ja Tilastokeskuksen tilastojen pohjalta tehty selvitys kertoo, että ulkomaiden kansalaisista etenkin irakilaiset ja afganistanilaiset ovat seksuaalirikostilastoissa yliedustettuina.

Esimerkiksi viime vuonna afganistanilaisia ja irakilaisia epäiltiin lukumääräänsä nähden seksuaalirikoksesta 40 kertaa niin usein kuin suomalaisia.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) kertoi viime viikolla Helsingin Sanomien haastattelussa harkitsevansa jopa lakia, jossa törkeä lapsenraiskaus johtaisi jopa kansalaisuuden menettämiseen.

Mykkänen kertoi tuolloin HS:lle, että kansalaisuutta hakevilta pitäisi testata suhtautumista koskemattomuuteen ja tasa-arvoon.

”Ei tullut yllätyksenä”

Ministeri on yhä samaa mieltä kuin aiemmissakin kannanotoissaan. Jotain konkreettista pitäisi tehdä, ja pian.

– Törkeiltähän nämä (IS:n tekemän selvityksen) luvut kuulostavat, hän kertoo.

Se, että tietyistä maista kotoisin olevat ovat tilastoissa yliedustettuina, ei kuitenkaan ole Mykkäselle yllätys.

– Sitä, että näin tapahtuu, ei voi hyväksyä, hän korostaa.

Seksuaalirikollisuuden lisäksi sisäministeri Kai Mykkänen on huolissaan myös laittoman työvoiman käytön lisääntymisestä.

Mykkäsen mukaan toimiin on jo ryhdytty: vuodenvaihteessa voimaan tulee lakimuutos. Sen mukaan törkeisiin rikoksiin syyllistyvän henkilön oleskelulupa voidaan perua ja henkilö voidaan karkottaa maasta nykyistä nopeammin ja helpommin.

– Tällä viikolla eduskunnassa alkoi lähetekeskustelu lakiehdotuksestani, joka estää uusintahakemusten väärinkäyttöä viivytystarkoituksessa, jos oleskelulupaan on tullut kielteinen päätös. Kyllä tässä nyt kaikin tavoin pyritään tekemään selväksi se, että jos Suomessa asuu eikä kunnioita naisia ja heidän fyysistä koskemattomuuttaan, tänne ei voi jäädä, Mykkänen sanoo.

Ministeri ehdottaa, että käyttöön voisi ottaa erityisesti nuorille, 15–25-vuotiaille miehille suunnatut valistuskampanjat vastaanottokeskuksissa ja kotouttamiskursseilla.

– Kampanjoilla korostettaisiin suomalaista arvopohjaa, ja käytäisiin läpi esimerkiksi sukupuolten välistä tasa-arvoa. Tärkeää olisi, että perusviesti pysyisi terävänä: jos teet törkeän rikoksen, sinut karkotetaan Suomesta, hän sanoo.

”Maamme-laulun sanoja ei ulkoa tarvitse opetella”

Mykkäsen mukaan tietoja pitäisi myös jollain tavoin pystyä testaamaan.

– Tarkoitus ei missään tapauksessa ole se, että opiskeltaisiin vaikkapa nyt Maamme-laulun sanoja ulkoa. Tasa-arvon ja fyysisen koskemattomuuden tapaisten yhteiskunnan perusarvojen omaksuminen olisi ensiarvoisen tärkeää, eikä sitä voi korostaa tarpeeksi.

Mykkänen on huolissaan myös laittoman työvoiman käytön lisääntymisestä. Hänen mukaansa se voi vuodenvaihteen jälkeen muodostua todelliseksi ongelmaksi, kun tuomioistuimista tulee tuhansia lopullisia turvapaikkapäätöksiä, ja monilla oleskelu Suomessa muuttuu laittomaksi.

– Jos henkilö on jo lähtökohtaisesti maassa laittomasti, lain väärälle puolelle ajautuminen lisääntyy aivan varmasti, kun karkotuspäätökset tulevat voimaan.

Mykkäsen mukaan poliisi on jo panostamassa työnantajien valvontaan.

– Rangaistuksia pitäisi koventaa, jos yritys käyttää laitonta ulkomaista työvoimaa. Esimerkiksi kolmen vuoden liiketoimintakielto pitäisi voida määrätä melko matalallakin kynnyksellä, jos taustalla on tällaista toimintaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?