Kotimaa

Lapissa on käynnissä täysin poikkeuksellinen veturin pelastaminen – katso kuvat: sadan tonnin jätti tukkii radan jo neljättä päivää

Julkaistu:

Harvinaisen operaation lähin esikuva on legendaarinen ”Samperin konesavotta” Savukoskella.
Lapissa on käynnissä täysin poikkeuksellinen kiipeliin jääneen veturin pelastusoperaatio.

Liikennevirasto yrittää avata uudelleen liikenteelle Rovaniemen ja Kemijärven välisen rataosuuden.

Radalla seisoo nyt esteenä veturi.

Se vaatii 300–400 metriä pitkän tien ja levennyksen raivaamista neitseelliseen maastoon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tämä on tosi harvinaista, sanoo ylitarkastaja Atte Kanerva Liikennevirastosta. Hän ei muista, milloin viimeksi on käynyt samalla tavalla.


Epätavalliseen tilanteeseen jouduttiin, kun keskiviikkoaamuna Kemijärven Palojärven tasoristeyksessä puutavaralastissa ollut tavarajuna törmäsi kuorma-autoon, jonka kuljettaja menehtyi.

Kanervan mukaan veturit eivät törmäystilanteissa yleensä putoa kiskoilta. Nyt kävi kuitenkin niin, ja noin 100 tonnia painava moderni Sr3 -veturi liukui ratapöllien päällä radan suuntaisesti pysähtyen tiettömän taipaleen päähän tasoristeyksestä.

– Se on luultavasti vaurioitunut sen verran, että kiskoille nostaminen ei riitä, vaan se pitää viedä pois lavetilla, Kanerva arvioi.


Raiteita kulkevan nosturin käyttäminen suljettiin pois vaihtoehdoista. Ratanosturin voima ei olisi ollut riittävä.

– Käytämme siellä nyt kahta nosturia, joten voimme nostaa veturia molemmista päistä. Silloin kapasiteetin pitäisi riittää, Kanerva kertoo.

Huoltotien pitäisi valmistua tänään lauantaina, ja nostamisen tapahtua sunnuntaina. Sen jälkeen rata pitää vielä korjata, mikä vie useamman tunnin.

– Viimeistään alkuviikosta rata vapautuu liikenteelle, Kanerva ennustaa.

Maa ei ole syvälle roudassa, mutta kuitenkin pintajäässä. Päälle ajetaan maamassaa, joka tasoitetaan nelisen metriä leveäksi tieksi. Puita ei jouduta mainittavasti kaatamaan eikä kantoja poistamaan.


Maanmiehen tietolaari -ohjelman klassisiin kysymyksiin kerrotaan kuuluneen: Saako rakentaa naapurin maalle, kysyy nimimerkki Sokkeli jo valmis.

Kemijärvellä tätä ongelmaa ei ole.

– Maapohja kuuluu Liikennevirastolle, mutta ratalain perusteella tälläisen tien voisi poikkeustapauksessa raivata vieraallekin maalle, Kanerva taustoittaa juridiikkaa.


Itä-Lapissa on ennenkin raivattu teitä vetureille ja viety vetureita kairaan. Kuuluisa on Kemijärven naapurissa Savukoskella reilut sata vuotta sitten eletty niin sanottu Samperin konesavotta.
Lapin leivän isäksi ja Ukko Samperiksi tituleerattu Kemi Oy:n metsäpäällikkö Hugo Rikhard Sandberg (1849-1930) keksi tilata Yhdysvalloista kaksi teleketjuilla kulkevaa höyryveturia eli lombardia vetämään tukkeja Kemijokeen.


Kyseiset Phoenix Centipede -höyryveturit painoivat 16 tonnia eli huomattavasti vähemmän, kuin nyt kiipeliin joutunut Sr3, joka edustaa VR:n moderneinta kalustoa. Vetureille ja niiden vetämille tukkireille piti rakentaa Tulppion erämaahan tieurat miesvoimin polkemalla, jäädyttämällä ja raivaamalla esteet pois.

Niin sanottu Nuortin eli Samperin konesavotta aloitettiin vuonna 1913, mutta ensimmäinen maailmansota katkaisi varaosahuollon ja ja veturit hyytyivät kairaan vuoteen 1916 mennessä.
 • Katso alta kuvat Samperin konesavotasta!

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Taksinkuljettajaa epäillään seksuaalisesta ahdistelusta – naisasiakas kertoo IL:lle: ”Yritti suudella väkisin”
   Kotimaa
  3. Teollisuushalli syttyi Laukaassa, paikalla luvatta ollut mies pelastettiin
   Kotimaa
  4. Tunti sitten
  5. Lauri Markkasen Chicago Bulls katkaisi vihdoin tappiokierteensä – Cleveland kaatui 104–88
   NBA
  6. Otepään onnistuminen antoi elonmerkkejä Johanna Matintalolle: ”Perjantain ainoa tavoite on napata mitali”
   Maastohiihto
  7. Tiistaiaamusta on tulossa todella kylmä, –30 asteen raja rikkoutui etelässä jo maanantai-iltana
   Kotimaa
  8. Janni Hussi paljastaa totuuden Joel Harkimon kanssa tehdystä matkasta – kauan odotetusta lemmenlomasta tuli yksi iso pettymys
   Viihde
  9. Pellosta löytyi 1300-luvulla kuollut mies ja miekka, jossa luki ”Benedictus” – Nyt Janakkalan miekka­miehen perimästä selvisi uutta tietoa
   Tiede
  10. 2 tuntia sitten
  11. Antti Rinne jäi sairauslomalle sepelvaltimon tukoksen vuoksi – lääkäri kertoo nyt vaarallisesta kansantaudista, joka voi viedä hengen varoittamatta
   Kotimaa
  12. Bachelorette-Jenny ruotii menneitä – ei enää ryhdy suhteeseen vain läheisyyden kaipuusta: ”Sitä saa myös seksistä ja sunnuntaipoikaystävistä”
   Viihde
  13. Theresa May toisteli tuttuja asioita puheessaan – labour-johtaja turhautui: ”Tilanne muistuttaa päivää murmelina”
   Ulkomaat
  14. Näytä lisää