Trafi poisti sivuiltaan lisää tietoja – lentäjien ja merenkulun lupakirjat menivät varotoimenpiteenä

Julkaistu:

Trafi kertoo avaavan osan palveluistaan lauantaina.
Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi sulki sähköiset asiointipalvelunsa viime sunnuntaina sen jälkeen, kun kaikkien suomalaisten ajokorttitietojen julkaisu avoimena verkossa herätti arvostelua.

Nyt Trafi on ottanut verkkosivuiltaan pois muutakin siellä ollutta avointa dataa. Viestintäjohtaja Marjo Jäppinen kertoo Ilta-Sanomille, että Trafi poisti sivuiltaan mun muassa merenkulun ja ilmailun henkilölupia koskenutta tietoa. Sivuilta on voinut esimerkiksi selvittää lentäjien lupakirjatietoja.

– Ne otettiin pois, koska ne arvioidaan osana kokonaisuutta. Totesimme, että käymme nekin varmuuden vuoksi läpi, varotoimenpiteenä, Jäppinen kertoo.

Trafi avaa sähköiset palvelunsa osittain huomenna. Trafi avaa palvelut, jotka vaativat vahvaa tunnistautumista, kuten ajoneuvoverotuksen palvelut ja ajokorttipalvelut.

Ajokorttitietojen julkaisu on johtanut useisiin kanteluihin eduskunnan oikeusasiamiehelle. Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin on ottanut asian tutkittavakseen oma-aloitteisesti julkisuudessa olleiden tietojen perusteella.

Ajokorttitiedoista on voinut selvitä ajo-oikeuden lisäksi muitakin henkilökohtaisia tietoja kuten henkilön syntymävuosi. Yhdistelemällä tietoja muista palveluista on ollut mahdollista saada tietoon muun muassa osoitetietoja.

Lisäksi Trafin vastaus on parhaillaan tietosuojavaltuutetun toimiston käsiteltävänä ja kannanotto on valmistumassa näinä päivinä. Myös liikenne- ja viestintäministeriö pyytää Viestintävirastolta selvitystä Trafin palveluiden tietosuojasta ja -turvasta. Ministeriön mukaan arvio on tehtävä yhteistyössä tietosuojavaltuutetun kanssa.

Liikenneministeriö kysyy, onko Trafin sähköisten palveluiden määrittely tapahtunut asianmukaisesti ja onko kuljettajien henkilötietoja ollut palvelun käyttöönoton jälkeen mahdollista saada massaluovutuksena.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt