Eurooppalainen ennuste: Joulun alla tapahtumassa suuri käänne säätilassa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Eurooppalainen ennuste: Joulun alla tapahtumassa suuri käänne säätilassa

Julkaistu: 14.12.2018 22:06

Eurooppalainen sääennustemalli lupaa etelä- ja keskiosiin vesi- ja räntäsateita aatonaattona.

Taas valkeata joulua, keskellä suurten hankien, suomensi sanoittaja Tapio Kullervo Lahtinen yhdysvaltalaisen joululaulun.

Jos eurooppalaista sääennustemallia on uskominen, sää pysyy melko talvisena ja lumisena joulua edeltävään viikonloppuun saakka. Sitten tapahtuu käänne.

Aatonaattona suursäätyyppi muuttuu lauhempaan suuntaan tuoden maan etelä- ja keskiosaan vesi- ja räntäsateita.

– Ennuste lupaa, että jos tänne pääsee yhtään vähänkään lämmintä ilmaa, niin osa sateista tulee vetenä ja tekee hallaa mahdollisesti etelässä oleville lumipeitteille, Forecan meteorologi Jenna Salminen sanoo IS:lle.

Jos taas amerikkalaista sääennustemallia on uskominen, Suomi pysyy visusti talvisessa ilmamassassa joulupyhien yli. Koko maassa olisi valkea joulu.

– Tämä ennuste heittää meille oikein kunnon kaatosateet, mutta lumena kylläkin. Koko Pohjois-Eurooppa olisi peittynyt valkeaan, sanoo Salminen.

IS:n lukija Maija Savolainen kuvasi tunnelmallisen talvimaiseman tiistaina Nurmeksessa.

Ennusteiden perusteissa on monenlaisia nyanssieroja. Salminen kertoo, että esimerkiksi siitä voi syntyä isoja eroja, onko mallissa oletettu, että järvet ovat jäässä.

Salmisen mukaan tällä hetkellä ei pysty sanomaan kaupunkikohtaisesti kovin tarkasti sataako tai paistaako. Mallien ennustettavuus on vielä heikko, sillä jouluaattoon on kymmenen päivää.

– Kuukausiennuste kuitenkin kertoo, että lämpötiloista ja sademääristä tulisi tavalliset. Voi tietysti olla, että viikkoon mahtuu sekä lämpimiä ja kylmiä päiviä, ja jotkut näistä voivat osua juuri joululle.

Jokaisella on varmasti omat toivomuksensa joulusta. Jos valkea joulu on se mitä haluaa, niin kannattaa matkustaa pohjoisemmas, Salminen kertoo.

– Jos mennään tilastojen mukaan, niin kannattaa mennä mahdollisimman kauas myös rannikoista. Prosentuaalisesti suurempi osa jouluista on mustia lounaassa ja pohjoisessa taas valkeita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?