Kotimaa

Maanantaina kello 8 tuli tekstiviesti, jossa puoliso kertoi haluavansa omaa aikaa – totuus suhteen tilasta oli karu

rac

Julkaistu:

Ero voi jättää pahat jäljet, jos se hoidetaan huonosti.
Ilta-Sanomat kertoi viime viikonloppuna karuista eroista, joita suomalaiset ovat kokeneet. Voit lukea jutun tästä.

Se, missä tilanteessa ja millä sanoilla erosta kertoo, merkitsee paljon erityisesti jätetylle osapuolelle. IS:n haastattelemat pariterapeutit muistuttivat, että esimerkiksi puolison jättäminen tekstiviestillä tai salatun kaksoiselämän paljastuminen voivat traumatisoida ex-kumppanin ja vaikeuttaa pitkään myös hänen tulevia parisuhteitaan.

Eron hoitaminen oikealla tavalla on tärkeää myös eroa haluavalle osapuolelle.

Pari- ja perheterapeutti Heli Pruukin mukaan jättäjälle huono ero voi jäädä ikuisesti keskeneräiseksi asiaksi, mikä heikentää vointia ja haittaa myös uutta parisuhdetta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen varoitti seurauksista myös lapsille.

– Toisen tarpeeton loukkaaminen hetken ajattelemattomuudesta voi johtaa pitkittyneeseen riitelyyn. Hinta on kova, jos siitä seuraa kymmenen vuoden vihanpito ja vaikeudet yhteisvanhemmuudessa, Vaaranen huomautti.

 

Heräsin yksi maanantaiaamu kahdeksalta tekstiviestiin, jossa mies kertoi haluavansa omaa aikaa.

Parhaimmassa tapauksessa ihminen puhuu eroajatuksistaan kumppaninsa kanssa jo siinä vaiheessa, kun asialle voisi vielä tehdä jotain.

Jos itse kuitenkin lopulta on varma siitä, että haluaa eron, olisi hyvä jaksaa ajatella tilannetta myös kumppanin kannalta. Asiasta pitäisi kertoa ja keskustella rauhallisessa tilanteessa kahden kesken. Jättäjän pitäisi olla valmis jäämään ex-kumppaninsa tueksi edes hetkeksi ja ottamaan vastaan tämän tunteet.

Erot ovat kuitenkin toisinaan hyvin karuja ja jättävät pitkäaikaiset arvet.

Tässä vielä lisää Ilta-Sanomien lukijoiden kokemuksia karuista eroista:

Olimme seurustelleet kaksi vuotta ja katsoneet jo yhteistä asuntoa. Sitten heräsin yksi maanantaiaamu kahdeksalta tekstiviestiin, jossa mies kertoi haluavansa omaa aikaa ja olla nyt yksin ja että suhde oli siinä. Meni viikko ja äijällä oli uusi nainen. Se jätti kyllä jäljet. Erosta on nyt neljä vuotta, enkä ole sen jälkeen seurustellut.

Kaiken piti olla selvää. Olimme aina yhdessä ja tunsin olevani onnellinen, kuten myös rakastettuni. Opinnot loppuun ja katse kohti elämää. Vielä muutama päivä ennen eroa kaikki oli yhtä onnea. Sitten olin junalla vastassa, mutta turhaan. Yritin soittaa. Lopulta sain tietää, ettei hän halua puhua minun kanssani ja minun pitäisi tajuta, että se on loppu nyt. Olin aivan hukassa ja kysyin hänen äidiltään, mikä oli tilanne. Hän sanoi, että etkö sinä tiedä, että hän muutti asumaan uuden poikaystävänsä luokse. Meni kauan tajuta, että miksi, koska kaikki oli hyvin. Minulta romahti koko maailma, niin luulin. Onneksi minulla oli kavereita, jotka auttoivat.

Maaliskuussa jätti. Toukokuussa oli uusi mies ja elokuussa jo ultraäänikuvat tulevasta vauvasta Facebookissa. Näin meidän ex-miniä hoiti eron. Toinen ei ole vieläkään surrut suruaan, vaikka vuosi on mennyt.

 

Maaliskuussa jätti. Toukokuussa oli uusi mies ja elokuussa jo ultraäänikuvat tulevasta vauvasta Facebookissa.

Elimme onnellisina kuudetta vuotta. Perheestä ja sen koosta oli puhuttu paljon. Omaa kotia varten oli säästetty jo hetken verran. Lähdin jopa toiseen maahan töihin, jotta saisimme kotimme aikaisemmin. Puolisoni oli tarkoitus tulla perässä. Siinä vaiheessa kuulin, että hän odottaa toisen miehen lasta kolmannella kuukaudella. Elämä romahti sen verran, että vieläkään en pysty sanomaan hänelle mitään.

Suhde päättyi vuoden päästä siitä, kun mies jäi kiinni pettämisestä. Mies halusi erota. Kertoi, että haluaa olla ensin yksin, eikä halua uutta parisuhdetta. Ero ja pettäminen itsessään olivat jo tosi rankkoja. Tuntui todella pahalta, kun samana päivänä, kun muutin pois yhteisestä kodista, hänellä oli jo ”sattumalta” uusi Facebook-kaveri, jonka kanssa exä sitten julkaisikin parisuhdestatuksen parin viikon päästä erostamme.

Olin kertonut kasvokkain miehelleni, että eikö tässä voisi erota, kun mitään ei näy olevan tehtävissä. Perheessä oli ollut jo perheapua keskustelemassa. Mies oli sitä mieltä, että mikäs hätä tässä on. Tuli yöllisiä puhelinsoittoja naiselta. Kauluspaita päällä lähdettiin harrastuksiin. Mikään ei ollut hyvin, kaikki teatteria. Ollessani yövuorossa töissä tuli tekstiviesti: keittiönpöydällä on eropaperit, kirjoita alle. Menin aamulla kotiin. Kirjoitin alle.

Onko sinulla kokemuksia karuista eroista? Keskustele oheisessa kommenttiosiossa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt