Kyläkauppias Mauri, 76, myy jääräpäisesti vanhentuneita elintarvikkeita – ”Nytten ne rävähytti kunnon sakon”

Kouvolassa toimivalle kyläkaupalle rapsahti 8 000 euron sakko.

Kauppias pitää pientä kyläkauppaa Kouvolaan kuuluvassa Kimolan kylässä. Kuvituskuva.

13.12.2018 22:21

Parin sadan asukkaan Kimolan kylässä Kouvolan pohjoisosassa sijaitsee Ruoka- ja sekatavarakauppa E. Paavolainen. Vuodesta 1966 lähtien kauppaa pitäneelle Mauri Paavolaiselle, 76, lankesi keskiviikkona maksettavaksi yhteensä 8 000 euron uhkasakot.

Kauppias on vuosien ajan myynyt liikkeessään vanhentuneita elintarvikkeita, eikä tarkastajien huomautuksilla ole ollut vaikutusta.

Kouvolan rakennus- ja ympäristölautakunta päätti asettaa syyskuun alussa kaupalle elintarvikkeiden myyntikiellon. Kielto koski helposti pilaantuvia tuotteita eli kylmässä säilytettäviä eineksiä, liha-, kala- ja kanatuotteita, maitotaloustuotteita ja pakasteita.

Määräykseen sisältyi kaksi velvoitetta.

Kauppiasta kiellettiin myymästä helposti pilaantuvia tuotteita, mutta hänet velvoitettiin myös poistamaan kaupan tiloista tuotteet, joiden viimeinen käyttöpäivä oli ylittynyt. Molempien velvoitteiden noudattamista tehostettiin 4 000 euron suuruisella uhkasakolla.

Viimeisimmässä tarkastuksessa selvisi, että molempia kaupungin asettamia velvoitteita on rikottu.

Tarkastuskertomuksen mukaan kylmälaitteissa oli myynnissä helposti pilaantuvia tuotteita, kuten makkaroita, pakasteita ja maitotuotteita. Joidenkin tuotteiden viimeinen käyttöpäivä oli ylittynyt.

Yrittäjä ei ollut myöskään poistanut kaupan kylmätiloihin varastoituja tuotteita, joiden viimeinen käyttöpäivä oli ylittynyt. Tarkastuskertomuksesta selviää, että kauppias suhtautui hyvin piittaamattomasti siihen, millaisia terveyshaittoja vanhentuneiden elintarvikkeiden nauttimisesta voi ihmiselle seurata.

Tästä syystä kauppias tuomittiin maksamaan yhteensä 8 000 euron uhkasakot. Jos kauppias ei muuta tapojaan, lankeaa maksettavaksi kuukausittainen 1 000 euron lisäerä.

Kouvolan kaupungin terveystarkastaja Vuokko Karjalainen sanoo, että myymälään on tehty vuodesta 2005 lähtien noin 20 elintarvikevalvontaan liittyvää tarkastusta.

– Vuosien saatossa myymälälle on annettu lukuisia kehotuksia ja määräyksiä lainvastaisuuksien poistamiseksi, Karjalainen sanoo.

Tarkastuksissa on löytynyt tuotteita, joissa "parasta ennen"- ja "viimeinen käyttöpäivä”-merkinnät ovat ylittyneet. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi einekset ja lihavalmisteet.

Ylityksiä merkinnöissä on ollut päivästä useampaan päivään.

Terveystarkastaja Vuokko Karjalainen on vieraillut kyseisessä kaupassa useasti vuosien aikana. Hänen mukaansa näin pitkälle edennyt tapaus on harvinainen.

Kouvolan kaupunki ja kauppias itse eivät ole saaneet asiakkailta valituksia kyläkaupan vanhoista tuotteista.

– Ainoa arkistosta löytyvä valitus löytyy 90-luvulta, Karjalainen sanoo.

Kauppias Paavolainen on tapauksesta harmissaan. Hän kokee, että Kouvolan kaupunki on ottanut maalaiskaupan hampaisiinsa.

– Nytten ne rävähytti kunnon sakon, Paavolainen sanoo.

Kauppias myöntää, että tuotteiden päiväyksiä ei ole tullut katsottua joka päivä. Hänen mukaansa tarkastajat katsovat päiväyksiä turhankin tarkasti.

– Mie en oo itte tykännyt koko systeemistä. Ymmärrän sen, että on määräyksiä, mutta tarviiko täällä parin kuukauden välein käydä tarkastamassa, Paavolainen huokaa.

Paavolaisen mukaan kesäisin asiakkaita riittää hyvin, mutta syksyt ja talvet ovat hiljaisia. Vakioasiakkaiden määrä on myös supistunut hyvin pieneksi.

– Tästä on 25–30 kilometriä Kouvolan marketteihin, ihmiset käyvät siellä.

Paavolainen kertoo jääneensä leskeksi viitisen vuotta sitten, joten hänen vastuulleen on jäänyt suuri työmäärä.

– Onhan tässä kaikkea muutakin, yksinään kun tässä yrittää, kauppias kertoo.

Paavolainen kokee, että hänen elintarvikeliikkeensä on tärkeä Kimolan kylälle ja kyläläisille.

– Tätä liikettä on koko ajan pidetty paikkakuntalaisia varten.

Asiasta uutisoi ensin Kouvolan Sanomat.

  • Radio Rockin Korporaatio sai yhteyden kyläkaupan omistajaan ja kysyi hänen näkökulmansa asiaan. Kuuntele podcasta alla olevasta soittimesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?