Kotimaa

Kansanedustajat välttämässä supon tekemän laajan turvallisuusselvityksen – näin luotettavuus halutaan selvittää

Julkaistu:

Perustuslakivaliokunnalta odotetaan mietintöjä perjantaina.
Tiedustelulakipaketti on nytkähtämässä eteenpäin. Perustuslakivaliokunta on tiettävästi saamassa perjantaina valmiiksi mietinnöt, jotka koskevat tiedustelutoiminnan valvontaa. Asia saattaa tulla jo ensi viikolla eduskunnan suureen saliin.

Myös aiempiin malleihin kriittisesti suhtautuneet SDP ja vihreät uskovat ratkaisun olevan mahdollinen.

– Keskustelimme tilanteesta ja näemme, että tässä on nyt edellytykset löytää sopu perustuslakivaliokunnassa, sanoi SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ryhmäkokouksen jälkeen torstaina.

Vihreiden Olli-Poika Parviainen uskoi niin ikään sovun nyt löytyvän. Hänen mukaansa parlamentaarisessa työryhmässä on myös neuvoteltu asiasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Perustuslakivaliokunta on pitänyt tärkeänä, että valvontalinjaukset ovat kunnossa ennen kuin tiedustelulakipaketti voi kokonaisuudessaan edetä. Valvonnan lisäksi pakettiin kuuluvat siviili- ja sotilastiedustelulait.

Tietosuojavaltuutettu hankkisi tiedot

Tiettävästi SDP:lle ja vihreille sopisi ainakin pääpiirteittäin eduskunnan hallintovaliokunnan lausunnossaan ehdottama malli. Sen mukaan tiedusteluvalvontavaliokunnan jäseneksi pyrkivä kansanedustaja voisi itse pyytää tietosuojavaltuutettua hankkimaan jäsenyyden edellyttämät henkilön luotettavuutta koskevat tiedot.

Molemmille puolueille on tärkeää myös se, että kansanedustajalla olisi oikeus saada hänestä tehdyn selvityksen tulos nähtäväkseen.

Kansanedustajat ovat kiistelleet tiedusteluvalvontavaliokunnan jäsenestä tehtävästä turvallisuusselvityksestä. Esimerkiksi puolustusvaliokunta piti ongelmallisena, että selvitykset tekisi supo, jonka toimintaa tiedusteluvalvontavaliokunnan on puolestaan tarkoitus valvoa.

Nyt esillä olevassa mallissa suojelupoliisin rekisterit tarkastaisi tietosuojavaltuutettu, eikä supo tekisi jäseneksi pyrkivästä arviota siinä tilanteessa.

Eduskunnan tiedusteluvalvontavaliokunta olisi uusi erikoisvaliokunta, johon tulisi 11 jäsentä ja kaksi varajäsentä.

IS on kertonut aiemmin, että osa kansanedustajista ei halua, että Suojelupoliisi selvittäisi heidän mahdollisesti arkaluonteisia taustojaan laajassa turvallisuusselvityksessä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt
    Tuoreimmat