Hyvinkääläinen Ismo latasi suorat sanat esityksestä, joka nostaisi autoilun hintaa: ”Se on ihan p*****stä!” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Hyvinkääläinen Ismo latasi suorat sanat esityksestä, joka nostaisi autoilun hintaa: ”Se on ihan p*****stä!”

Julkaistu: 13.12.2018 19:11

Nykymuotoisen autoilun kallistuminen ja polttoaineverotuksen kiristyminen saivat tyrmäyksen autoilijoilta.

Liikenne- ja viestintäministeriön asettaman liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän julkaiseman raportin mukaan fossiiliset polttoaineet ovat kokonaan myyntikiellossa vuoteen 2045 mennessä.

Artikkelin videolla autoilijat kertovat mielipiteensä autoilun kallistumisesta ja sähköautokannan kasvattamisesta.

Käytännössä autokanta tulee vaihtumaan vähitellen sähköautoihin. Suomi pyrkii tulevina vuosina ja vuosikymmeninä eroon bensiinistä ja dieselistä, ja nykyautoilu tulee kallistumaan.

Autoilusta tehdään nykyistä kalliimpaa ja vähemmän houkuttelevaa verotusta kiristämällä. Edessä on korotuksia sekä polttoaine- että ajoneuvoveroihin.

Vantaan Keimolan portilla vastaan kävelee joukko työmiehiä. Kukaan ei halua aluksi kommentoida tulevaisuudessa väistämättömiltä näyttäviä veronkorotuksia ja yksityisautoilun kallistumista.

Ismo Pitkänen.

Hyvinkääläinen Ismo Pitkänen pysäyttää kuitenkin pakettiautonsa ja kertoo mielipiteensä suoraan.

– Se on ihan p*****stä! Sähköautot tulevat maksamaan enemmän.

Pitkäsen mukaan autoilun kallistuminen on etenkin paljon ajaville yrittäjille suuri haaste.

Juha Silvan.

Samaa mieltä on Juha Silvan Tampereelta.

Hän aikoo vaihtaa diesel-autosta bensiiniin, kun auton hankinta tulee seuraavan kerran ajankohtaiseksi. Silvan uskoo, että autoilun kallistuminen on vaikea asia etenkin sellaisille ihmisille, jotka ajavat pitkiä työmatkoja.

– Minun mielestäni se ei ole välttämättä oikea paikka (kiristää verotusta). Kyllä liikkumaan pitää päästä. Kauppa käy, kun ihmiset liikkuvat. Ihmisillä on myös erilaisia työmatkoja.

Mika Niippa.

Nokialainen Mika Niippa on palaamassa autonhakumatkalta Saksasta. Mukana Suomeen on saapunut Mercedez-Benz CLS -merkkinen diesel-auto.

– Sähköauto on kylmien talvien vuoksi Suomessa hiukan hankala. Toimintasäde tulee olemaan aika lyhyt.

Niippa pitää siirtymistä sähköautoon aivan mahdollisena, mutta aika ei ole vielä kypsä.

– Vaimo tykkäsi kovin sähköautosta, kun meillä oli sellainen hetken aikaa. Ei minulla sinällään mitään sähköautoja vastaan ole. Ne ovat mukavia pelejä ajella, Niippa toteaa.

Eemeli Myllykoski.

Eemeli Myllykoski on saapunut Keimolan portille Espoosta. Hän kertoo, että tavoitteena on liikkua tulevaisuudessa sähköautolla. Tällä hetkellä hankinta olisi kuitenkin vielä liian kallis.

Sähköautokannan vahvistuminen on Myllykosken mielestä hyvä asia.

– Yksityisen liikenteen verottaminen ei haittaa. Pidän siitä, että mennään kohti sähköautoilua.

Toimenpideohjelman mukaan hinnankorotuksia tehdään tulevaisuudessa portaittain.

Käytännössä ohjelma esittää muun muassa polttoaineverojen korottamista jatkuvasti ylimääräisellä kolmella sentillä vuodessa aina siihen saakka, kunnes fossiilisten polttoaineiden myynti on kielletty kokonaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?