Kotimaa

Lumen peittämästä liikennemerkistä löytyi yhteinen sävel – rikosoikeuden professorilta ja ylikomisariolta harvinainen yhteistiedote

Julkaistu:

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen ja ylikomisario Dennis Pasterstein laativat harvinaisen yhteisen tiedotteen lumen peittämän liikennemerkin tapauksesta.
Lumen peittämästä liikennemerkistä syntyi erikoinen kiista. Lahden seudulla syyttäjä repi sakkolapun, kun autoilija kiisti lumituiskussa huomanneensa lumen peittämää liikennemerkkiä. Lunta oli kuvassa runsaasti.

Toisessa tapauksessa kuljettaja välttyi ylinopeussakoilta, kun pystyi osoittamaan, että liikennemerkki oli kaatunut.

Ylikomisario Dennis Pasterstein korosti, että ajoneuvon kuljettajalla on aina yleinen selonottovelvollisuus liikennemerkeistä.

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen puolestaan korosti Iltalehdessä, että vastuu liikennemerkin havaittavuudesta on sen asettajalla eli tienpitäjällä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhteinen tiedote selventää tulkintaa

Nyt kiistassa joidenkin arvioiden mukaan eri puolille joutuneet Pasterstein ja Tolvanen löysivät yhteisen sävelen, jonka Pasterstein kertoi Twitter-tilillään.
Yhteinen tiedote paljastaa, että he ovat samaa mieltä. Tiedotteesta käy ilmi muun muassa se, että jos on ilmiselvää, että liikennemerkki ei ole ollut nähtävissä tai kuljettajan tiedossa, poliisi poistaa kuljettajalle lähetetyn rikesakon.
Pasterstein ja Tolvanen kertovat tiedotteessaan lisäksi, että vaikka merkki olisi lumen peitossa, on arvioitava se, onko kuljettaja tiennyt liikennemerkin kiellosta tai määräyksestä. Jos asia on epäselvä, poliisi hankkii tarvittavan selvityksen ja lähettää sen syyttäjän arvioitavaksi.