Näin paljon Suomessa tapahtuu lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia – katso oman kuntasi tilanne - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näin paljon Suomessa tapahtuu lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia – katso oman kuntasi tilanne

Lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset ovat olleet viime viikkoina runsaasti esillä Oulussa paljastuneiden tapausten vuoksi. IS pyysi poliisin tilastot tapauksista viime vuosilta kunnittain.

13.12.2018 11:01 | Päivitetty 13.12.2018 16:01

Oulun poliisi tutkii rikoskokonaisuutta, jossa epäiltynä on kahdeksan ulkomaalaistaustaista miestä. Oulun käräjäoikeus on vanginnut miehet epäiltyinä alaikäisen tytön törkeästä raiskauksesta, törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja pahoinpitelyistä. Miesten epäillään käyttäneen hyväkseen alaikäistä oululaistyttöä usean kuukauden ajan eri asunnoissa eri puolilla kaupunkia.

Kahdeksan epäillyn rikoskokonaisuuden lisäksi poliisi tutkii Oulussa kahta muuta rikoskokonaisuutta, joissa kahden eri ulkomaalaistaustaisen miehen epäillään käyttäneen hyväkseen kahta eri uhria Tuiran kaupunginosassa. Rikosnimikkeinä toisessa tapauksessa on lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja toisessa törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö sekä törkeä raiskaus. Poliisin mukaan kaikkien kolmen tapauksen epäillyt tuntevat toisensa. Uhrit ovat kaikissa tapauksissa alle 15-vuotiaita.

Lisäksi eilen tuli ilmi myös neljäs erillinen tapaus, joka poliisilla on tutkinnassa. 43-vuotiasta ulkomaalaistaustaista miestä epäillään törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

IS tilasi poliisihallitukselta viime vuosina eri puolilla Suomea lapsiin ja nuoriin kohdistuneet seksuaalirikostilastot. Tilastoihin laskettiin mukaan yhteensä 30 rikosnimikettä. Mukaan otettiin vain sellaiset poliisille ilmoitetut rikokset, joissa uhri oli alle 18-vuotias. Tilastot toimitti Poliisiammattikorkeakoulun PolStat-tiimi.

Katso alta oman kuntasi rikosluvut. Jos taulukko ei näy alla, saat sen auki tästä linkistä. Juttu jatkuu taulukon jälkeen.

Rikosylikomisario Markus Kiiskinen Oulun poliisilaitokselta kertoi IS:lle aiemmin, että Oulun tapauksissa kysymys on ollut groomingin kaltaisesta tilanteesta. Groomingilla tarkoitetaan prosessia, jossa aikuinen houkuttelee ja manipuloi lapsen seksuaalisiin tekoihin.

Kyberrikollisuuteen erikoistunut rikosylikomisario Sari Sarani keskusrikospoliisista kertoi tällä viikolla IS:lle, että grooming ilmiönä on Suomessa kasvamassa. Hän uskoo, että tapauksia on todellisuudessa enemmän, kuin mitä tulee poliisin tietoon. Houkuttelijoiden tai ”groomaajien” kohteina ovat niin tytöt kuin pojat.

Tavallisesti aikuinen luo ensiyhteyden lapseen internetissä, esimerkiksi Facebookin, Instagramin tai muun sosiaalisen median palvelun kautta.

– Yhteydenottoja lapsille ja nuorille voi tulla erilaisissa sovelluksissa, peleissä ja chattipalstoilla. Lapset käyttävät paljon esimerkiksi WhatsAppia, myös Instagramissa voi tulla tykkäyksiä ja seuraamispyyntöjä. Muita esimerkkejä ovat Kik Messenger, TikTok ja Snapchat.

Sarani sanoo, että sekä houkuttelijat että lapset käyttävät monia uusia sovelluksia, jotka voivat olla vanhemmille tuntemattomia.

– Ihan kaikki mahdolliset internetistä löytyvät keinot ovat niillä käytössä, hän lisää.

Lue lisää: KRP:n kybertutkijan mieleen on jäänyt alle 10-vuotiaan karmiva käytös netissä – poliisi paljastaa, kuinka ”groomaajat” metsästävät verkossa alaikäisiä seksiin

Lue lisää: Tämän verran sinun kotikunnassasi tapahtuu raiskauksia – poliisitutkinnoissa yksi iso ongelma: ”Koitetaan peitellä asiaa sillä tavalla”

Juttua päivitetty kello 12.15. Oulun poliisilla on tutkinnassa myös neljäs tapaus, jossa aikuista miestä epäillään lapseen kohdistuvista seksuaalirikoksista.

Näin tutkittiin

Ohessa olevassa taulukossa on neljä pääryhmää. Ne sisältävät seuraavat rikosnimikkeet (myös nimikkeiden törkeät muodot ja yritykset):

Hyväksikäyttö

Lapseen kohdistuva haureus, lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, lapsen vietteleminen haureuteen, nuoreen henkilöön kohdistuva haureus ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaava käyttäytyminen lasta kohtaan.

Raiskaus

Raiskaus, pakottaminen sukupuoliyhteyteen ja väkisinmakaaminen.

Muut seksuaalirikokset

Lapsen houkutteleminen seksuaalisiin tarkoituksiin tai pakottaminen seksuaaliseen tekoon, paritus, seksuaalinen ahdistelu, seksuaalinen hyväksikäyttö, seksuaalipalvelujen ostaminen nuorelta ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta koskevan esityksen seuraaminen.

Indeksi

Poliisille ilmoitetut, alle 18-vuotiaisiin kohdistuneet seksuaalirikokset keskimäärin (vuosina 2016–18) jaettuna kunnan väkiluvulla kerrottuna tuhannella. Vuoden 2018 luvut ovat tammi-lokakuulta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?