Joulun sää - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ulkomaiset ennusteet: Suomeen tulossa lauha ja pilvinen joulu

Julkaistu: 11.12.2018 8:47, Päivitetty 11.12.2018 12:36

Ensimmäiset ennusteet Suomen joulusäästä on saatu.

Suomalaiset sääpalvelut eivät vielä ennusta koko joulun säätä, mutta ulkomaisilta ennustepalveluilta joulun sää jo näkyy. IS tutki Accuweatherin ja Gismeteon ennusteita paikkakuntakohtaisesti. Mukaan otettiin 50 paikkakuntaa ympäri Suomea.

Ennusteissa on lämpötilojen osalta melko suuria eroja, mutta muutama yhteinen trendi ennusteissa on. Näiden ennusteiden mukaan paukkupakkasia ei ole luvassa mihinkään, edes aivan pohjoisimpaan Suomeen. Toisestakin asiasta eri sääpalvelut ovat samaa mieltä: pilvetöntä taivasta ei joulun pyhille niiden mukaan osu minnekään päin Suomea.

Ennusteiden paikkakuntakohtaisia eroja selittää osittain se, että kahden ennustefirman malleissa on Pohjois-Suomen osalta selkeä ero. Accuweatherin mukaan sää lauhtuisi jouluaaton jälkeen. Gismeteo puolestaan uskoo pakkasten kiristyvän huomattavasti. Tästä syystä ennusteissa on jopa kymmenen asteen eroja päivästä ja paikkakunnasta riippuen.

Voiko ulkomaisiin ennusteisiin luottaa, Forecan meteorologi Ilkka Alanko?

– Se on yksi laskentavaihtoehto, yksi tietokoneajo.

Alanko sanoo, että lämpötilaennusteissa on kahden viikon taakse laskettaessa suuri hajonta, joka voi olla jopa 5–10 astetta. Se tarkoittaa, että lopullinen ennuste on vain yksi valistunut arvaus tuolle välille, todennäköisin arvo.

– Kyllähän tietokoneet laskevat ennusteita vaikka joulun joka tunnille, Alanko sanoo.

Myös Ilmatieteen laitoksen meteorologi Nina Karusto suhtautuu ”pikkuisen epäileväisesti” muun muassa amerikkalaisen mallin mukaan tehtyihin ennusteisiin.

– Jotain viitteitä niistä voi saada, mutta malli ei ole yhtä luotettava kuin eurooppalainen, Karusto uskoo.

Alkutalven lämpötilojen ennusteissa on sellainenkin vaikeus, että jo muutaman asteen heitto saattaa tehdä eron vesi- ja lumisateen välillä. Moni taitaa toivoa jouluksi leijailevia kevyitä hiutaleita, harva lumet sulattavaa sateista keliä.

Amerikkalainen Accuweather kertoo keräävänsä ennustemalleja ympäri maailmaa, Gismeteo luottaa venäläiseen (Roshydromet) dataan.

Jutun pääkuvana olevalta videolta näet tuoreimman sääennusteen.

Juttua muokattu 11.12.2018 kello 12.37. Korjattu taulukkoon virheellinen Forssan pilvisyysennuste.

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?