Puolustusvoimat selvittää uuden sodan ajan joukon perustamista – lähestyi drone-lupaa hakeneita reserviläisiä

IS:n haltuunsa saaman materiaalin perusteella Puolustusvoimat selvittää kaupallisten dronejen käyttäjien kiinnostusta sodan ajan tehtäviin. Ensi vuonna armeija saa ampua droneja alas.

11.12.2018 6:00

Ilta-Sanomien saamien tietojen mukaan Puolustusvoimat suunnittelee uuden sodan ajan joukon perustamista. Uusi joukko käyttäisi mahdollisesti kaupallisten lennokkien eli dronejen suorituskykyjä.

Puolustusvoimat on lähestynyt kirjeitse kansalaisia, jotka ovat harrastuksensa tai ammattinsa puolesta hakeneet Liikenteen turvallisuusvirasto Trafilta lupaa kopterin tai muun vastaavan laitteen lennättämiseen.

Kirjeessään Puolustusvoimat kysyy kansalaisten kiinnostusta asiaa kohtaan. Kriteereiksi se asettaa Suomessa suoritetun varusmiespalveluksen ja sen, ettei henkilö ole jo sitoutunut tukemaan poliisia tai pelastuslaitosta lennokin lennättäjänä.

Henkilön tulisi olla myös kiinnostunut toimimaan koulutuksen vaativassa tehtävässä ja sitoutua alustavasti harjoittelemaan kertausharjoituksissa noin kerran vuodessa. Kiinnostuneita pyydetään vastaamaan Puolustusvoimille vuoden loppuun mennessä.

Ilta-Sanomat sai tiedon siitä, että Puolustusvoimat on lähestynyt droneista kiinnostuneita suomalaisia kuvassa näkyvällä kirjeellä.

Pääesikunnan tiedotuspäällikkö Max Arhippainen kertoo Ilta-Sanomille, että Puolustusvoimissa on toteutettu pienimuotoista tutkimustoimintaa kaupallisten lennokkien hyödyntämisestä, mutta mitään päätöksiä uudenlaisen joukon perustamisesta ei ole tehty.

– Puolustusvoimat seuraa aktiivisesti uuden teknologian mukanaan tuomia mahdollisuuksia. Yksi tällainen on miehittämättömien ilma-alusten käyttö, ja me tietysti selvitämme ja yritämme kehittää dronejen käyttömahdollisuuksia eri tavoilla. Sitä, mitä täsmälleen tehdään, ei voi paljastaa, Arhippainen sanoo.

Arhippaisen mukaan dronet ovat tulleet kuluneina vuosina jatkuvasti ajankohtaisemmiksi myös Puolustusvoimien kannalta, mutta mitään dramaattisia muutoksia armeijan joukkorakenteeseen ei ole suunnitteilla.

Puolustusvoimilla on jo ennestään käytössä erilaisia droneja, joiden käyttöä koulutetaan sekä varusmiehille että kantahenkilökunnalle tiedustelu- ja valvontatehtäviin.

Maavoimat esitteli uuden minilennokkijärjestelmänsä Kaartin jääkärirykmentissä Santahaminassa Helsingissä torstaina 8. syyskuuta 2016.

Tiedusteluun, alueiden valvontaan ja maalien paikannukseen käytettävien Orbiter-minilennokkien varusmieskoulutus on käynnissä seitsemässä Maavoimien joukko-osastossa.

Uusi laki voimaan alkuvuodesta: Puolustusvoimat saa ampua droneja alas

Dronet ja niiden lennättäminen ovat olleet uutisotsikoissa kasvavissa määrin viime vuosina.

Kesällä IS kertoi Suomen vankiloita riivanneesta ongelmasta, jossa niiden alueelle on salakuljetettu huumeita lennokkien avulla. Viranomaiset ryhtyivät nopeasti toimenpiteisiin asian korjaamiseksi.

Myös Puolustusvoimat on ollut huolissaan dronejen uhasta.

Sen johdosta Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vahvisti 5.12.2018 lain puolustusvoimista annetun lain muuttamisesta siten, että Puolustusvoimilla on jatkossa valtuus puuttua voimakeinoin vahingolliseen miehittämättömien lentolaitteiden lennättämiseen.

Laki tulee voimaan ensi vuoden alussa. Siinä ei määritellä sitä, millä keinoin Puolustusvoimat voi droneihin puuttua, käytännössä esimerkiksi varuskunta- ja harjoitusalueilla pörräävien koptereiden ohjaussignaalia voidaan häiritä tai kopteri voidaan jopa ampua alas.

Laki kuitenkin painottaa suhteellisuusharkintaa. Kuvainnollisesti voisi todeta, ettei kärpästä tule ampua tykillä.

Droneja käytetään nykyään monenlaisissa tehtävissä. Kuvassa Helsingin seudun ympäristöpalvelut lennättää saastemittausdronea Mäkelänkadun yllä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?