Mies tuomittiin 13 vuotta sitten kadonneen Jari Pesosen taposta – uhrin ruumista ei ole löydetty

Julkaistu: , Päivitetty:

Rikos
41-vuotiasta miestä odottaa yhdeksän ja puolen vuoden vankeusrangaistus.
Käräjäoikeus on tuominnut 41-vuotiaan Juha Matti Karhapään 13 vuoden takaisesta henkirikoksesta vankeuteen, vaikka uhrin ruumis on edelleen kateissa.

Oikeuden mukaan Karhapää surmasi kadonneeksi luullun Jari Tapani Pesosen kuristamalla henkilöauton takapenkillä matkalla Ilomantsista Joensuuhun. Myöhemmin hän kätki uhrin ruumiin maastoon.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden tänään julistamaan yhdeksän ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen sisältyy tuomioita myös muista pienemmistä rikoksista, muun muassa alkoholirikoksista.

Alkoholirikoksessa on kyse pontikan keitosta ja myynnistä, huumausainerikoksessa kannabiksen kasvattamisesta pihasaunassa.

Laittomaan uhkaukseen ja ampuma-aserikokseen tuomittu syyllistyi pitämällä laitonta pistoolia vaimonsa kaulalla ja uhkaamalla tappaa hänet.

Jari Pesosen katoamista tutkittiin jo vuonna 2005 epäiltynä henkirikoksena, mutta tuolloin siitä ei saatu näyttöä. Pesosen katoaminen jäljettömiin oli pitkään mysteeri, ennen kuin poliisi sai viime syksynä tapahtumaan liittyen uutta tietoa ja avasi tutkimukset uudelleen.

Pesosen omaisille ja läheisille epätietoisuus nuoren isän kohtalosta on ollut raskas kokemus. Erityisen raskas se on ollut Pesosen avopuolisolle, sillä pariskunnalle oli pari kuukautta ennen katoamista syntynyt tyttövauva.

Vaikka Pesosen ruumis on edelleen kateissa, oikeus piti sille esitettyä näyttöä Karhapään syyllisyydestä tappoon riittävänä.

Näyttö rakentuu muun muassa vuoden 2005 takaisten rikostutkimusten ansiosta tallella olleista tapahtumayön ja sen jälkeisten päivien yksityiskohtaisista televalvontatiedoista, sekä tapauksesta koko 13 vuoden ajan tienneiden henkilöiden kertomuksista.

Osa heistä oli tavalla tai toisella avustanut Karhapäätä ruumiin kätkemisessä, ja he eivät siksi uskaltaneet kertoa tietojaan aikaisemmin. Myös surmaajan äkkipikainen ja väkivaltainen luonne pelotti heitä.

Oikeuden mukaan Karhapää kuristi Pesosen henkilöautossa neljän hengen seurueen matkalla Ilomantsista Joensuuhun elokuussa 2005. Autoa kuljetti Karhapään tuolloinen avopuoliso, joka nyt kertoi nähneensä tuolloin elottoman Pesosen Karhapään sylissä auton takapenkillä.

Joensuussa seurue pysäytettiin poliisin puhallusratsiaan, mutta kun kuski puhalsi nollat, seurueen matka jatkui ruumis auton takapenkillä.

Yksi seurueen jäsenistä jäi Joensuuhun, mutta Karhapää ja tämän avopuoliso palasivat kotiinsa Ilomantsiin. Aamulla Karhapää soitti ystävälleen ja pyysi tämän kuljettajakseen.

Yhdessä miehet veivät uhrin autiotilalle, riisuivat tämän alusvaatteisilleen ja jättivät autiotilan maakellariin. Seuraavana päivänä Karhapää kävi kätkemässä ruumiin maastoon, mutta laajoista etsinnöistä huolimatta sitä ei ole tähän päivään mennessä löydetty.

Tällä ruumiin kätkemismatkalla mukana olleelle kuljettajalle ei selvinnyt, millä asialla Karhapää tuolloin liikkui. Hän luuli sen liittyvät pontikan keittoon. Kysyttyään Karhapäältä matkaan tarkoitusta, tämä oli vastannut, ettei hänen tarvitse sitä tietää ”ettei tule omantunnon tuskia”.

Käräjäoikeuden päätöksellä Karhapää joutuu maksamaan kärsimyskorvauksia Pesosen omaisille yhteensä 18 500 euroa. Tuomio ei ole lainvoimainen, mutta tuomittu määrättiin pidettäväksi edelleen vangittuna.

Puolustus kiistää tapon. Asianajaja Seppo Kolarin mukaan Karhapää kiistää surmanneensa Pesosen tahallaan. Koska ruumista ei ole löytynyt, Kolarin mukaan uhrin kuolinsyy on jäänyt selvittämättä. Puolustus valittaa tuomiosta hovioikeuteen.

Artikkeli päivitetty kauttaaltaan 10.12.2018 kello 16.31.