Kotimaa

IS selvitti kansanedustajien kilometrikorvaukset: Juna kulkee joka tunti, edustaja nostaa silti 151 euroa autoilusta

Julkaistu:

Enää yksi kansanedustaja nostaa kilometrikorvauksia muutaman kilometrin ajosta kotoaan rautatieasemalle.
Kansanedustajilla on ilmaiset matkat kotimaassa – junalla, lentokoneella, bussilla ja tarpeen mukaan taksilla.

Kansanedustajat saavat myös laskuttaa oman auton käytöstä matkalla eduskuntaan, jos julkisen liikenteen yhteydet ovat huonot.

IS selvitti, miten kansanedustajat ovat tämän vuoden aikana laskuttaneet oman auton käytöstä kilometrikorvauksia.

Huomiota ei ole syytä kiinnittää listan kärkipäähän. Suuret kilometrikorvaukset tulevat siitä, kun kansanedustaja asuu kaukana Helsingistä – ja kaukana lentokentistä ja rautatieasemista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyyJos taulukko ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kun IS noin vuosi sitten teki vastaavan selvityksen, silloin kourallinen kaupungeissa asuvia kansanedustajia laskutti eduskuntaa muutaman kilometrin matkasta kotoaan rautatieasemalle.

Nyt tästä kaupunkialueella kotiin ajosta laskuttaa vain kansanedustaja Leena Meri (ps).

Meri asuu Hyvinkäällä kolmen kilometrin päässä rautatieasemalta. Meri on tänä vuonna laskuttanut toistaiseksi ajoistaan Hyvinkään asemalle istuntopäivinä 9.2.–20.4.

Lasku ei ole suuri, 88 euroa, mutta Meri on ehkä ainoa kansalainen, joka nostaa kilometrikorvauksia tavallisena työpäivänä kolmen kilometrin ajosta kotoa rautatieasemalle.

– Olen pitkään ollut valtiolla duunissa. Valtion matkustussääntö jopa virkamiehellä menee niin, että otat sen mikä tulee halvimmaksi veronmaksajille, Meri perusteli kilometrilaskujaan.

– En tiedä, mikä tässä on jutun juuri. Matkakuluja korvataan. En voi laittaa matkakuluvähennyksiä verotukseen, Meri totesi.

Meren mukaan bussilippu kotoa asemalle maksaa 2,80 euroa suuntaansa eli 5,60 euroa kerralta.

Nyt hän ajaa omalla autolla asemalle, tekee matkalaskun ja saa kilometrikorvauksia 2,52 euroa istuntopäiviltä.

– Jollain joudun asemalle menemään, ja joku kulu siitä tulee. En sinne kävelemään pysty. Otan sen, mikä tulee halvemmaksi, Meri totesi.


Meren jälkeen seuraavaksi lyhyimmistä matkoista asemalle laskuttavat hollolalaiset kansanedustajat Anne Louhelainen (sin) ja Jari Ronkainen (ps). He eivät asu kaupunkialueella.

Louhelaiselta on kotoa Lahden rautatieasemalle 14 kilometriä, Ronkaiselta 24 kilometriä.

Kilometrikorvauksissa kysymyksiä herättää kaksi, hyvien yhteyksien päässä asuvaa kansanedustajaa, jotka laskuttavat oman auton käytöstä selvästi enemmän kuin saman kaupungin kollegat.

Kansanedustaja Markku Rossi (kesk) on ajanut kymmenkunta kertaa edestakaisen matkan Kuopiosta eduskuntaan. Kuopioon on nopea lentoyhteys ja toimiva junaliikenne.

Yhdestä edestakaisesta Kuopion-matkasta Rossi saa 330 euron kilometrikorvauksen.

– Finnair siirsi lentojaan ja myöhäisti lähtöä Helsingistä. Jos meillä olisi edelleen kello 14.30:n lento, liikkuisin aina lentokoneella. Jos minulla on maakunnan eteläpuolella esimerkiksi perjantaina joku tapahtuma, silloin pitää liikkua autolla. Se tuottaa myös säästöä eduskunnalle, Rossi totesi.


Kansanedustaja Sari Tanus (kd) puolestaan laskutti helmi-toukokuussa 14 edestakaista matkaa Tampereelle, jonne kulkee juna noin kerran tunnissa.

– Voi katsoa, kuinka moni tamperelainen edustaja toimii sote-valiokunnassa. Ja voi katsoa aamun junayhteyksiä.

– Jos ei ole hyvissä ajoin etukäteen varannut lippua, aamun tietyt junavuorot ovat umpipukaten täysiä. Valiokunta on alkanut usein aikaisin aamusta kahdeksalta, ja kun ei ole ollut paikkaa junaan, on pakko ollut lähteä ajamaan, Tanus perusteli.

Edestakaisesta Tampereen matkasta kilometrikorvaus on ollut Tanukselle 151 euroa.


Korvauskuningas Hakkarainen säästää!

Kilometrikorvausten suurin nostaja on kansanedustaja Teuvo Hakkarainen (ps).

Hakkarainen oli vappuun asti sairauslomalla, mutta hän on silti eniten kilometrikorvauksia saanut kansanedustaja. Hakkaraisella on pisin korvattava kotimatka: kotoa Viitasaarelta Helsinkiin ja takaisin 800 kilometriä, ja 336 euroa kilometrikorvauksia per kerta.

Hakkarainen voisi ajaa Viitasaarelta myös reilun sadan kilometrin matkan Jyväskylän lentokentälle tai rautatieasemalle ja tulla lentokoneella tai junalla Helsinkiin.

Uskokaa tai älkää, Hakkarainen säästää veronmaksajien rahoja, kun hän ajaa autolla eduskuntaan asti.

– Toimi Kankaanniemi (ps) kulkee minun kyydissäni jatkuvasti. Minulla on usein muitakin edustajia kyydissä, joskus mukana on ollut kolme muutakin.

– Siinä eduskunta säästää, kun ei tarvitse lentolippuja ostaa. Aina säästää minun ja Toimin lentoliput, joskus jopa neljän edustajan lentoliput. Eikä juna- ja lentoasemille tarvitse jättää autoja, eikä maksaa taksia lentokentältä, Hakkarainen totesi.

Kilometrikorvausten kärkipään edustajat asuvat Hakkaraisen tapaan huonojen yhteyksien päässä tai kaukana lentokentästä/rautatieasemasta.


Listakakkonen, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd) asuu Ruokolahdella, Lappeenrannan toisella puolella.

Lapin kansanedustajilla, Markus Mustajärvellä (vas) ja Eeva-Maria Maijalalla (kesk), on esimerkiksi noin 200 kilometrin kotimatka ajettavanaan Rovaniemen lentokentältä.

Rauman seutu on tunnetusti julkisten liikenneyhteyksien pussinperällä, mikä selittää Kristiina Salosen (sd) ja Timo Kallin (kesk) oman auton käytön ja kilometrikorvaukset.

Kansanedustajien kilometrikorvauksista osa on muutakin kuin ajoa eduskuntaan tai lähimmälle rautatieasemalle tai lentokentälle.

Kansanedustajat voivat saada kilometrikorvauksia esimerkiksi työtavaroidensa siirtämisestä kodin ja työpaikan välillä, valtiokuntamatkoihin maakuntaan tai esimerkiksi osallistumiseen Kultaranta-keskusteluihin Naantalissa.

Kilometrikorvauksia voi nostaa myös virkamatkojen yhteydessä.

Esimerkiksi kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) on kahdesti saanut kilometrikorvaukset siitä, kun hän on taksin sijasta matkannut miehensä kyyditsemänä Riihimäeltä lentokentälle Helsinki-Vantaalle – ja 61 kilometrin taksimatkojen sijasta eduskunta on maksanut Räsäselle kilometrikorvauksia rapiat 51 euroa kerta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt