Kotimaa

Viestintäoikeuden professori ihmettelee Trafin päätöstä julkaista kaikkien ajokortti­tiedot netissä: ”Jonkinlaisen hälytys­kellon olisi pitänyt soida”

Julkaistu:

Mikäli palvelusta on voinut nähdä myös syntymäajan ja kotipaikkakunnan, mahdollistuisi professorin mukaan identiteettivarkauden tai petoksen riski.
Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin julkaisema kuljettajatiedot-palvelu on herättänyt raivoa ja huolta kansalaisissa.

Närää on aiheuttanut se, että palvelusta on saanut halutessaan selville ihmisten etunimiä, syntymäaikoja ja asuinpaikkoja – vaikkakin se vaatii jo vaivannäköä.

Aiemmin palvelu oli maksullinen, mutta taksilain uudistuksen myötä Trafi muutti palvelun maksuttomaksi. Takana on ajatus, että kun taksiliikenne vapautui, pitäisi kaikilla olla mahdollisuus tarkistaa kuljettajan ajo-oikeus.
Palvelu perustuu liikennepalvelulakiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Trafi sulki palvelun sunnuntaina tilapäisesti ”huoltotöiden” vuoksi. Tästä pääsee palvelun sivustolle, mutta itse palvelu ei tosiaan ole käytössä tällä hetkellä.

Professori ihmettelee

Kaikkien suomalaisten ajokorttitietojen julkaisemista internetiin on ihmetellyt myös Helsingin yliopiston viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari.

–  Jos tämä tieto pitää paikkaansa, että siellä on ollut kaikkien suomalaisten ajo-oikeutta ja sen mahdollista peruuttamista sekä asuinpaikkaa koskevat tiedot, niin ihmettelen, että sellainen rekisteri on sinne sellaisenaan tallennettu. Ja että vasta nyt ryhdytään selvittämään sen lainmukaisuutta.

– Kyllä jonkinlaisen hälytyskellon olisi pitänyt soida, että selvitetään ennen kuin näin laaja rekisteri laitetaan internetiin kaikkien saataville.


Mikäli nimet, syntymäajan ja kotipaikkakunnan on voinut palvelusta nähdä, Korpisaaren mukaan se lisää identiteettivarkauden riskiä.

– Tämä antaa myös rosvoille mahdollisuuden identiteettivarkauksien ja petosten tekemiseen, koska tavaroiden ja palveluiden tilaaminen toisen nimellä ja osoitteella on edelleen melko helppoa.

Missä erityissäännös?

Professori kyseenalaisti palvelun jo aiemmin Twitterissä.
Twiitissään Korpisaari kirjoitti, että kaikkien suomalaisten ajokorttitietojen tallentamiselle internetiin pitäisi löytyä jokin julkisuuslain 16. pykälän 3. momentin ohittava erityissäännös.

– Liikennelupia koskevia tietoja voidaan liikennepalvelulain mukaan julkaista avoimen rajapinnan kautta, mutta säännös ei sovellu tavallisiin autoilijoihin. Liikennepalvelulaissa mahdollistetaan yksittäistä yksityistä autoilijaa koskevien julkisten tietojen luovuttaminen vain yksittäisluovutuksena. Koko henkilörekisterin julkaisemista sellaisenaan on vaikea tulkita yksittäisluovutukseksi.

Vaikka tiedot olivat aiemminkin saatavilla pyynnöstä ja maksusta, on Korpisaaren mukaan asialla vissi ero siihen, että maksuttomassa palvelussa olisi laaja automaattisen tietojenkäsittelyn avulla käytettävä tietokanta kaikkien käytettävissä miten tahansa.

– Tässä Trafin tapauksessa tietojen tallentaminen internetiin on tietojen luovuttamista sähköisessä muodossa. Niitä saa luovuttaa, jos luovutuksensaajalla on henkilötietolainsäädännön mukaan oikeus tallettaa ja käyttää niitä henkilötietoja. Kun tiedot ovat internetissä kenen tahansa saatavilla, niin miten Trafi voi varmistaa sen, että tiedon katselijalla tai tallettajalla on oikeus käsitellä niitä.

– Samalla logiikallahan voitaisiin kaikki viranomaisten rekisterit laittaa julkisiksi internetiin. Esimerkiksi kiinteistörekisterit, tuomioistuinten pöytäkirjat ja muut.
Trafi on ilmoittanut tekevänsä selvitystyötä ja käyvänsä läpi palvelusta tulleet palautteet. Tiedotteessaan Trafi perustelee palvelua muistuttamalla, että kuljettajatiedot ovat olleet julkisia jo aiemmin.

– Lain mukaan jokaisella on oikeus saada tiedot henkilön oikeudesta kuljettaa ajoneuvoa tai muuta liikennevälinettä. Nämä tiedot ovat olleet julkisia aikaisemminkin ja niitä on voinut kysyä puhelimitse, sähköpostitse tai maksullisesti netissä, Trafin tiedotteessa lukee.

–  Ajo-oikeuteen liittyvät tiedot on määritelty laissa julkisiksi, minkä perustella Trafin on luovutettava tietoja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt