Kotimaa

Kansa raivostui Trafille ajokorttitietojen julkistamisesta: ”Tämä mahdollistaa ison tietovuodon”

Julkaistu:

Twitter-keskustelussa nousi esille huoli tietosuojasta. Lisäksi Trafin sittemmin suljetun palvelun pelättiin houkuttelevan identiteettivarkaita ja valepoliiseja.
Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi julkaisi hiljattain verkkosivuillaan palvelun, jonka kautta voi hakea kaikkien suomalaisten ajokorttitiedot. Sunnuntaina palvelu kuitenkin suljettiin.

Trafin toimialajohtaja Janne Huhtamäki kertoi IS:lle, että palvelu päädyttiin ottamaan ainakin väliaikaisesti pois käytöstä, sillä kuljettajatiedot-palvelusta tuli kiukkuista palautetta.
Trafi sai kansalaisilta rutkasti kritiikkiä esimerkiksi Twitterissä. Moni piti palvelua tietoturvariskinä.
– Liikenneministeri Anne Berner varmaan vastaa siitä, että Suomi on julkaissut yli 2 miljoonan suomalaisen henkilötiedot verkossa tunnistautumista. Tämä mahdollistaa ison tietovuodon. En ole antanut lupaa tietojen julkaisemiseen, eräs twiittaaja huomautti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Ulkomaiset tiedustelupalvelut kiittävät. Olisi mielenkiintoista nähdä Trafin kuljettajatietopalvelun kävijälokia, siellä on perjantaista lähtien tietyissä maissa naurettu suomalaisten sinisilmäisyydelle, toinen totesi.

Pääsyn ajokorttitietoihin pelättiin houkuttelevan lisäksi huijareita ja identiteettivarkaita, koska palvelussa näkyivät ihmisten koko nimet ja syntymäajat.
– Trafi on avannut palvelun, josta voi katsoa kenen tahansa ajo-oikeuden. Palvelusta saa kuitenkin katsottua myös ihmisten syntymäajat ja koko nimet. Uskomaton aarreaitta valepoliiseille, identiteettivarkaille ja ties mille huijareille, eräässä twiiteistä käytiin läpi mahdollisia riskejä.

– Tiesittekö, että tämä altistaa ihmiset yhä suurempaan vaaraan tulla huijatuksi, todettiin Trafille, liikenne- ja viestintäministeriölle sekä ministeri Bernerille kohdistetussa twiitissä.

Myös se puhutti, onko palvelu on EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) mukainen.
– Mikäli palvelu on GDPR:n mukainen, niin sitten varmaan voitte luovuttaa minulle tiedot siitä, että kuka tietojani kävi palvelusta katsomassa ja miten hän niitä käsitteli? Tiedän ainakin yhden henkilön niitä käyneen katsomassa, kun sain niistä ruutukaappauksen, eräs twiittaajista huomautti.
– Meni kummalliseksi touhuksi kun tavallisen kansalaisen täytyy alkaa suojautumaan viranomaisilta!

Myös Trafissa oltiin sunnuntaina tietoisia sosiaalisessa mediassa käydystä keskustelusta.

– Haluamme vielä kertaalleen varmistuksen siitä, että kaikki on huolehdittu tietosuojan ja tietoturvan näkökulmasta, toimialajohtaja Janne Huhtamäki korosti IS:lle.

Trafi kertoo suhtautuvansa tietosuojaan ja tietoturvaan erittäin vakavasti. Huhtamäki kertoo, että palvelu on poissa käytöstä selvitystyön ajan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt