Trafi julkaisi kaikkien ajokorttitiedot – sitten nousi meteli ja palvelu suljettiin – ”Suhtaudumme erittäin vakavasti” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Trafi julkaisi kaikkien ajokorttitiedot – sitten nousi meteli ja palvelu suljettiin – ”Suhtaudumme erittäin vakavasti”

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on julkaissut kaikkien suomalaisten ajokorttitiedot nähtäville verkkosivuillaan. Sunnuntaina virasto kuitenkin sulki palvelunsa yllättäen.

Ajokorttitietoja pääsee nyt katsomaan vapaasti Trafin verkkosivuilta.

9.12.2018 14:06

Trafi on hiljattain julkaissut verkkosivuilleen palvelun, jonka kautta voi hakea kaikkien suomalaisten ajokorttitiedot. Sunnuntaina palvelu kuitenkin suljettiin.

Trafin toimialajohtaja Janne Huhtamäki kertoo IS:lle, että palvelu päädyttiin ottamaan ainakin väliaikaisesti pois käytöstä, sillä se sai kuljettajatiedot-palvelusta palautetta.

– Twitterissä on ollut keskustelua. Näkökulma on ollut se, että näitä julkiseksi tiedoiksi säädettyjä tietoja voi kuka tahansa kysyä. Haluamme vielä kertaalleen varmistuksen siitä, että kaikki on huolehdittu tietosuojan ja tietoturvan näkökulmasta.

Trafi kertoo suhtautuvansa tietosuojaan ja tietoturvaan erittäin vakavasti. Huhtamäki kertoo, että palvelu on poissa käytöstä selvitystyön ajan.

– Trafin kuljettajatiedot-palvelusta saatavat tiedot kuuluvat laissa julkiseksi määritellyiksi tiedoiksi, ja niiden luovutus perustuu yksilöiden oikeuteen varmistaa liikenteessä olevien henkilöiden ajo-oikeus. Turvakiellollisten tietoja ei näytetä. Tietosuoja ja tietoturva ovat lähtökohtia kaikkien palveluiden kehittämiselle ja ylläpidolle, Trafi painottaa.

Palvelu perustuu lakiin

Palvelu perustuu lakiin liikenteen palveluista, jota täsmennettiin 1. heinäkuuta.

– Lain mukaan jokaisella on oikeus saada tiedot henkilön oikeudesta kuljettaa ajoneuvoa tai muuta liikennevälinettä. Nämä tiedot ovat olleet julkisia aikaisemminkin ja niitä on voinut kysyä puhelimitse, sähköpostitse tai maksullisesti netissä, Trafi kertoo tiedotteessaan.

Ennen kuin palvelu suljettiin, ajokorttitiedot pystyi tarkistamaan täältä. Palvelu on siis ainakin väliaikaisesti suljettuna.

Aiemmin maksullisesta palvelusta tuli ilmainen taksilain uudistuksen myötä. Muutoksesta kertoi ensimmäisenä Tekniikka&Talous.

Palvelusta pystyi tarkistamaan voimassa olevat ajo-oikeudet, niiden alkamispäivämäärät ja nykyisen ajokorttiluokan.

Lisäksi haku on paljastanut kuljettajatiedoissa näkyvät henkilö- ja tavaraliikenneammattilaisten tarvitsemat ammattipätevyyskortit ja jatkokoulutukset, joihin henkilö on osallistunut.

– Ajo-oikeuden tarkastaminen voi olla tarpeen esimerkiksi autoliikkeelle autoa koeajoon luovutettaessa sekä autovuokraamolle ajoneuvoa vuokratessa. Se myös helpottaa kuljettajan ajo-oikeuden tarkistamista muissa, esimerkiksi harrastus- tai yksityiseen toimintaan liittyvissä tilanteissa, Trafin tiedotteessa kerrotaan.

Trafi ilmoittaa sivuillaan uuden palvelun olevan tilapäisesti suljettu.

Liikennerikkomukset eivät käy ilmi

Haku on näyttänyt myös, mikäli henkilöllä ei ole voimassa olevia ajo-oikeuksia. Syy siihen, miksi ajo-oikeutta ei ole, ei ole kuitenkaan käynyt ilmi. Se ei ole näyttänyt myöskään esimerkiksi viimeaikaisia liikennerikkomuksia tai jos kuljettaja on ollut välillä ilman ajo-oikeutta.

Hakuun ei ole välttämättä tarvinnut edes kirjoittaa henkilötunnusta, mutta haku on onnistunut nopeiten sen avulla. Tietoja on voinut kuitenkin hakea myös nimen ja paikkakunnan avulla.

Tarkempia tietoja yksityinen henkilö on pystynyt hakemaan vain itsestään. Se on onnistunut kirjautumalla palveluun.

Juttua muokattu 9.12 kello 17.25. Jutussa kerrottiin aikaisemmin virheellisesti, että ensimmäisenä asiasta uutisoi Tivi. Lisätty tieto siitä, että ensimmäisenä asiasta kertoi Tekniikka&Talous.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?