Tulossa pilvinen, märkä ja tuulinen päivä, lämpöasteita Lappia myöten: ”Jos lumipeitettä vielä on, niin kyllä se aika vauhdilla hupenee”

rac

Julkaistu:

Plusasteita saatetaan sunnuntain aikana mitata eteläistä Lappia myöten, kertoo Forecan päivystävä meteorologi.
Forecan päivystävä meteorologi Kristian Roine kertoo, että Suomen länsipuolella olevan matalapaineen myötä sunnuntaista on tulossa pilvinen, märkä ja tuulinen päivä.

Itä-Suomessa sateet jäävät hajanaisiksi ja vähäisiksi, sateisinta on Länsi-Suomessa, eikä päivästä ole tulossa kuiva myöskään pääkaupunkiseudulla. Varhain aamulla sateisin kaistale ulottui lounaisrannikolta kohti Satakuntaa, Pirkanmaan länsiosia ja Etelä-Pohjanmaata.

– Länsi-Suomessa on käytännössä joka paikassa plusasteita, eli sateet ovat kauttaaltaan vesi- ja tihkusateita, Roine kertoo.

– Jos lumipeitettä vielä on, niin kyllä se aika vauhdilla hupenee.

Pohjois-Suomessa lämpötila oli sunnuntaiaamuna Roineen mukaan vielä nollassa ja Lapissa pakkasella. Sateita on luvassa myös pohjoiseen, mutta olomuoto on länttä talvisempi.

– Lapissa tulee aamupäivän kuluessa heikkoja lumisateita. Yhtenäisemmät sateet väistyvät pohjoiseen, mutta sinne kiertyy lisää lumisateita päivän aikana Perämereltä.


Lauha sää ulottunee päivän aikana myös pohjoiseen, vaikka Oulussa, Kemissä ja Meri-Lapissa oltiin vielä aamulla nollassa tai vähän pakkasella.

– Kun tuulee etelästä, se työntää Länsi-Suomen lauhaa ilmaa myös Oulun seudulle. Uskoisin, että myös Oulussa päivällä on pari plusastetta ja voipa olla, että myös eteläisessä Lapissa päästään nollan yläpuolelle, toteaa meteorologi, jonka mukaan pakkasella pysytellään sunnuntaina käytännössä Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Koillismaalla sekä Itä- ja Pohjois-Lapissa.

Maanantaina lämpötilat viilenevät muutamilla asteilla, mikä tarkoittaa, että myös nollaraja siirtynee reilusti etelämmäksi.

– Nollaraja asettuu varmaan suunnilleen Vaasan ja Lahden linjalla Kymenlaaksoon. Suurin osa etelästä vielä nollan yläpuolella, eli aika märkänä varmaan jatkuu. Myös lounaisrannikolla vielä lämpöasteita.

Roineen mukaan myös Länsi-Suomen sateet voivat maanantaina muuttua silkasta vedestä rännäksi tai märäksi lumeksi.

– Mutta edelleen aika märkää on, eli lumipeite tuskin siis kasvaa lännessä. Lapissa lumipeite vahvistuu.