Taivaalta tulee nyt lähes kaikkea mahdollista – keli maanteillä on monin paikoin jopa vaarallinen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Taivaalta tulee nyt lähes kaikkea mahdollista – keli maanteillä on monin paikoin jopa vaarallinen

Julkaistu: 8.12.2018 19:12

Vain lounaisimpaan Suomeen eli Varsinais-Suomeen ja Satakuntaan ei ole annettu varoitusta ajokelistä, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

– Sade on se suurin tekijä, joka heikentää ajokeliä. Sateita on liikkeellä kaikissa olomuodoissa, sanoo päivystävä meteorologi Petri Hoppula.

Ilmatieteen laitoksen varoituskartan mukaan esimerkiksi Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa ajokeli voi olla vaarallinen.

  • Yllä olevalla videolla Forecan sääennuste lauantaille.

Sateet tulevat laajalti jäätävänä tihkuna, lumena ja räntänä. Illan ja yön mittaan sateet muuttuvat vetisempään suuntaan ainakin läntisen Suomen alueella, jossa lämpötilat vaikuttaisivat vain nousevan. Sen sijaan idässä ja pohjoisessa pysytään pakkasen puolella.

– Mutta aamuun mennessä nollaraja siirtyy jo Oulun tietämiltä Etelä-Karjalaan. Aika suuri osa Suomesta nousee plussan puolelle huomisen kuluessa.

Näillä näkymin vain Lapissa, Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa ollaan sunnuntaina pakkasen puolella.

Liikennevirasto varoitti lauantaina iltapäivällä, että tiet ovat paikoin liukkaita Pohjois-Pohjanmaalla sekä Länsi- ja Sisä-Suomessa. Tienpinnat ovat paikoin jäisiä ja sohjoisia lumi- ja räntäsateen takia. Ajokeliä haittaavat myös jäätävät vesisateet.

Hoppulan mukaan tienpinnat ovat olleet pakkasen puolella ja ne lämpenevät hieman viiveellä sitä mukaa kun ilma lämpenee.

– Liukkaus vähenee, kun ollaan plussan puolella niin ilman kuin tienpinnan osalta, mutta satanut loska, lumi ja sohjo haittaavat siltä osin mitä sitä ei ole ehditty aurata pois.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?