Tutkinnanjohtaja Oulun seksuaalirikoksista: Epäiltyjä ja uhreja mahdollisesti lisää – ”Laajuus viittaa siihen” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tutkinnanjohtaja Oulun seksuaalirikoksista: Epäiltyjä ja uhreja mahdollisesti lisää – ”Laajuus viittaa siihen”

Julkaistu: 8.12.2018 16:35

Ylikomisario Markus Kiiskinen Oulun poliisilaitokselta sanoo, että yhden epäillyn tuntomerkkien julkistamista harkitaan alkuviikosta.

Poliisin mukaan on mahdollista, että Suomea kuohuttaneessa seksuaalirikostutkinnassa paljastuu lisää epäiltyjä ja uhreja.

Oulun poliisi tutkii tällä hetkellä rikoskokonaisuutta, jossa epäiltynä on kahdeksan ulkomaalaistaustaista miestä. Oulun käräjäoikeus on vanginnut seitsemän miestä epäiltynä alaikäisen tytön törkeästä raiskauksesta, törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja pahoinpitelyistä.

Lisäksi poliisi etsii yhtä ulkomaalaistaustaista miestä, jota epäillään rikoskokonaisuudessa. Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Markus Kiiskinen sanoo IS:lle, että miestä ei ole vielä tavoitettu. Poliisi harkitsee tämän henkilön tuntomerkkien julkistamista alkuviikolla, mikäli poliisi ei tavoita epäiltyä.

– En osaa vielä tässä vaiheessa sanoa, onko tuntomerkkien julkistamiselle tarvetta. Sitä harkitaan.

Kiiskisen mukaan on mahdollista, että epäiltyjä ja uhreja paljastuu lisää tutkinnassa. Hän perustaa arvionsa epäillyn rikoskokonaisuuden laajuuteen.

– Selvitämme koko ajan, löytyykö uusia epäiltyjä ja uhreja. Kun asiassa on jo nyt niin paljon epäiltyjä, meitä kiinnostaa kovasti, liittyykö tähän muitakin henkilöitä ja millainen taustakokonaisuus ympärillä on ollut.

– En sano, että se (uusien epäiltyjen tai uhrien löytyminen) on todennäköistä, mutta se on mahdollista. Täytyy huomioida jutun laajuus – epäiltyjen iso määrä ja tekoajan pituus viittaavat siihen. Tämä kiinnostaa tutkijoita todella paljon.

Uhreja tai epäiltyjä ei ole ilmaantunut

Kiiskinen painottaa, että uusia epäiltyjä tai uhreja ei ole vielä ilmaantunut. Poliisi on suorittanut hänen mukaansa viime päivinä jonkin verran kuulusteluja.

– Esitutkintaa jatketaan ensi viikolla laajemmalla rintamalla. Koko ajan mennään vähän eteenpäin. Tässä on ollut paljon tiedonkeruuta ja tiedon analysointia.

Kiiskinen on vaitonainen poliisin pakkokeinoista tutkinnassa. Hän kuitenkin sanoo, että kun puhutaan vakavista rikosnimikkeistä, sähköisen tiedon hankinta ja analysointi sekä niihin liittyvät takavarikot ovat yksi osa tutkintaa.

Poliisi on saanut kokonaisuuteen liittyen joitain yleisövihjeitä, joita se parhaillaan tarkistaa.

Kolme eri rikoskokonaisuutta

Kahdeksan epäillyn rikoskokonaisuuden lisäksi poliisi tutkii Oulussa kahta muuta rikoskokonaisuutta, joissa kahden eri ulkomaalaistaustaisen miehen epäillään käyttäneen hyväkseen kahta eri uhria Tuiran kaupunginosassa. Sanomalehti Kalevan mukaan rikosten epäillään tapahtuneen puistoalueella 17. marraskuuta.

Rikosnimikkeinä toisessa tapauksessa on lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja toisessa törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö sekä törkeä raiskaus. Toisessa näistä tapauksista epäilty on vangittuna ja toisessa epäilty on vapautettu, mutta henkilö on edelleen epäiltynä.

Poliisin mukaan kaikkien kolmen tapauksen epäillyt tuntevat toisensa. Uhrit ovat kaikissa tapauksissa alle 15-vuotiaita.

Tutkinnanjohtaja Kiiskinen sanoo havainneensa, että tapaukset ovat herättäneet poikkeuksellisen voimakasta keskustelua sosiaalisessa mediassa.

– Poliisi vetoaa siihen, että kaikenlaisista kenttäoikeudenkäynneistä pidättäydyttäisiin. Vihanlietsonnasta ei ole mitään hyötyä tässä asiassa. Poliisi hoitaa tämän asian tutkinnan niin juurta jaksain kuin vain mahdollista. Kannattaa pitää pää kylmänä, Kiiskinen sanoo.

Poliisin mukaan epäiltyihin ei ole kohdistunut suoranaista uhkaa.

– Millekään turvaamistoimille, joista pitäisi tiedottaa, ei ole ollut tarvetta näiden epäiltyjen osalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?