Näetkö tässä kuvassa nopeusrajoituksen? Poliisi ratsasi autoilijoita lumen peittämän liikennemerkin jälkeen – ”Törkeää” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näetkö tässä kuvassa nopeusrajoituksen? Poliisi ratsasi autoilijoita lumen peittämän liikennemerkin jälkeen – ”Törkeää”

Poliisi muistuttaa, että tienkäyttäjä on aina velvollinen selvittämään nopeusrajoituksen.

Paikallinen mies huolestui vieraspaikkakuntalaisten puolesta. Hänelle itselleen alueen nopeusrajoitukset ovat tuttuja.

8.12.2018 13:05

Hämeenkyrössä tuli perjantaina taivaalta lunta. Kuten moni autoilija tietää, lumisateella voi olla seurauksensa tieliikenteessä.

Valtatie 3:n Pappilanjoensillan lähellä asuva nelikymppinen paikallinen mies kertoo huomanneensa perjantaina lumen peittäneen tienvarrella olevat liikennemerkit sekä Vaasan että Tampereen suunnasta tuleville autoilijoille.

– Ihmiset, jotka ajoivat ohi, eivät nähneet olleenkaan liikennemerkkejä ja sitä, että nopeusrajoitus on alennettu.

Paikallinen mies kertoo huomanneensa poliisin mitanneen iltakuuden aikoihin nopeuksia tienvarressa.

 Tienkäyttäjä on velvollinen selvittämään nopeusrajoituksen. Hänen pitäisi mennä periaatteessa putsaamaan merkki.

Mies itse ajaa tiellä päivittäin, joten nopeusrajoitukset ovat hänelle tuttuja. Hän kertoo kuitenkin tuohtuneensa ja huolestuneensa ulkopaikkakuntalaisten autoilijoiden puolesta.

– Jos itse ajan vieraassa kaupungissa, miten voin tietää, mikä nopeusrajoitus on, jos sitä ei ole esitetty?

Paikallinen mies uskoo useiden autoilijoiden ajaneen 80 kilometrin tuntinopeutta sen sijaan, että he olisivat osanneet hidastaa kuudenkympin alueella.

Hänen mielestään nopeuden mittaaminen oli törkeää toimintaa merkkien ollessa lumisia.

– Laki lähtee siitä liikenteeseen, että pitäisi tajuta, että siellä on merkki, vaikka se on täysin lumen peitossa. Minua ihmetytti ja suututti, miten näin voi olla.

– Ihminen, joka yrittää aina noudattaa kaikkia liikennesääntöjä ja ajaa hyvin, voi joutua nalkkiin, Ilta-Sanomiin yhteyttä ottanut mies jatkaa näreissään.

Hämeenkyrössä asuva mies kuvasi lumisen liikennemerkin Pappilajoensillan lähellä.

Poliisi vahvistaa liikenteen valvomisen

Sisä-Suomen poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli Henrik Halme vahvistaa, että poliisilla oli perjantaina Tampereentiellä, Valtatie 3:lla kello 18 aikoihin liikenteen valvontaan liittyvä tehtävä.

– Kyllä siellä jotakin nopeusvalvontaa on suoritettu. Kyseessä ei ollut niin sanottu nopeusvalvontaratsia, vaan liikennevalvontaratsia. Nykyisin lähes jokaisessa poliisiautossa on tutka.

Halmen mukaan tiellä ei kuitenkaan ole ollut sakkorysää ylinopeuksien takia.

– Kirjallisia huomautuksia on jaettu kello 18 jälkeen ja ainakin yksi ylinopeussakko on jaettu. Useita autoja on pysäytettyä myös muihin tehtäviin liittyen. Joku kuljettaja on ollut päihtynyt ja siihen liittyviä asioita hoidettu.

– Liikennevalvonta perustuu usein siihen, että sitä tehdään useamman partion voimin. Yleensä siinä on tutkapartio, pysäytyspartio ja kirjoituspartio. Jos joku poimii virrasta rattijuopon, muut jatkavat jotain muuta teemaa, Halme selostaa.

Halme muistuttaa, että poliisin pysäytyksestä ei aina aiheudu kirjallista huomiota. Tilanne voidaan hoitaa myös keskustelulla ja suullisella huomautuksella.

– Joskus partio pysäyttää auton, mutta ei ehdi tai muista kirjata tehtävää siitä. Sakkoja on voitu antaa ilman, että tehtävä näkyy meillä, Halme lisää mahdollisten ylinopeussakkojen määrään.

Liikennemerkki lumessa – kuka kantaa vastuun?

Poliisin tilannekeskuksesta ei pystytä vahvistamaan, oliko poliisilla tietoa mahdollisesti lumisista liikennemerkeistä. Halme kertoo, että poliisi pyrkii tulkitsemaan vastaavanlaisia tilanteita kohtuullisesti kuljettajan kannalta.

– Jos keli on erittäin paha, kansalaisella on kuitenkin erittäin kovat velvoitteet noudattaa erityistä varovaisuutta. Nehän ovat maksiminopeusrajoituksia, mitä tienlaidoilla ilmoitetaan, Halme muistuttaa.

Halme kertoo muistavansa joitakin tapauksia, joissa autoilija on vienyt lumisen merkin takia ylinopeussakkonsa käräjäoikeuteen.

– Muistan tapauksia, jossa sakko on kumottu siksi, että merkki ei ollut luettavissa.

Halme huomauttaa, ettei poliisilla ole velvollisuutta putsata liikennemerkkejä. Tienpitäjä sekä liikenneministeriö vastaavat siitä, että liikennemerkkien tulisi olla luettavia.

– Tienkäyttäjä on velvollinen selvittämään nopeusrajoituksen. Hänen pitäisi mennä periaatteessa putsaamaan merkki, Halme toteaa.

Myös poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein kommentoi aihetta IS:lle alkuvuodesta.

– Olipa kyseessä nopeusrajoitusmerkki tai mikä tahansa liikennemerkki ja peittyipä se lumen tai minkä tahansa syyn takia, vastuu on aina kuljettajalla, Pasterstein kommentoi.

Pasterstein viittasi kommenteillaan tieliikennelain 3. pykälään, jonka mukaan tienkäyttäjän on noudatettava liikennesääntöjä. Jos säännöissä tai niiden voimassaolossa on jotakin epäselvää, kuljettajan on ne selvitettävä.

Halme ymmärtää kuitenkin paikallisen miehen tuohtumisen.

– Kyllähän näitä vastaavia tilanteita tulee talvella eteen. Talviaikaan Suomessa lumiaurat ajavat kovaa pääväylillä, ja lumi lentää välillä opasteeseen asti. Aihe on sellainen, että se kirvoittaa ihmisten mieltä. Aihe puhuttaa, Halme myöntää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?