Lumisateiden vyöry Suomeen näkyy tutkassa – etelässä voi tupruttaa tänään yli 10 senttiä

rac

Julkaistu:

Eniten lunta tulee lauantaina meteorologin mukaan etelässä Helsingin itäpuolella. Myös maan keskiosissa lunta voi tulla reippaasti.
Sääpalvelu Forecan mukaan lauantai on pilvinen päivä, kun sää pilvistyy myös Pohjois-Lapissa. Maan keski- ja pohjoisosissa satelee paikoin vähän lunta jo aamulla. Maan etelä- ja keskiosaan saapuu lounaasta uusia sateita, jotka tulevat lumena, vetenä tai räntänä.

Etelässä ja lännessä päivälämpötilat ovat nollan ja kahden plusasteen välillä. Idässä ja pohjoisessa pakkasta on 1–5 astetta ja Pohjois-Lapissa 10–20 astetta.Ilmatieteen laitos varoittaa verkkosivuillaan vaarallisesta ajokelistä Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa. Päivystävä meteorologi Eveliina Tuovisen mukaan raja sen suhteen, missä sateet tulevat lumena vaihtelee päivän aikana. Lunta on tullut jo Etelä-Karjalasta Vaasaan ulottuvan linjan pohjoispuolella.

– Etelässä ja lounaassa on tullut vettä, mutta iltaa kohden sateet muuttuvat lumisemmiksi Uudeltamaalta Pohjanmaalle ulottuvalla linjalla, sanoo Tuovinen, jonka mukaan aivan lounaisimmissa osissa sateet tulevat kuitenkin todennäköisesti tihkuna, vetenä ja räntänä koko päivän.

Tuovisen mukaan on mahdollista, että etelärannikon tuntumassa voi tulla jopa 8–12 senttiä lunta illan aikana. Eniten sateita on etelässä luvassa Helsingin itäpuolella.

– Etelärannikolla voi illalla tulla paikoin runsaasti lunta. Helsinki on rajamailla. En uskalla mennä sanomaan, tuleeko vettä, räntää vai lunta. Se jää nähtäväksi, mutta en usko, että Helsinkiin ihan sitä kymmentä senttiä ainakaan tulee, vaikka sateet voivat ainakin ajoittain tulla ihan lumena, Tuovinen kertoo.
Lumisateita tulee laajemmin myös maan keskiosissa, missä kertymät voivat Tuovisen mukaan olla myös lähellä kymmentä senttiä. Runsaasti lunta voi tulla Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Sunnuntaista on sen sijaan tulossa lämpimämpi päivä ja etelässä tiedossa onkin todennäköisesti loskaa. Plusasteita on Tuovisen mukaan luvassa Kemin ja Tornion korkeuksia myöten.

– Yöllä on tosi lämmintä, kun lumisade loppuu. Helsingissä lämpötila voi käydä viidessäkin asteessa, samoin Turun seudulla. Päivällä Helsingissä viilenee 2–3 asteeseen, mutta Turussa lämpötilat voivat olla jopa kuuttakin astetta.