Sisäministeri Kai Mykkänen US:n blogissaan: Turvapaikkaprosessiin tulossa muutoksia

”Vaikka väärinkäyttäjien joukko ei toistaiseksi ole kovin suuri, on se periaatteellisesti merkityksellinen”, Mykkänen kirjoittaa Uuden Suomen puheenvuorossaan

Mykkänen kirjoittaa blogissa, että samalla myös turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa pyritään parantamaan.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) kirjoittaa tuoreessa Uuden Suomen blogikirjoituksessaan esityksestä, jonka hallitus jätti eduskunnalle 5. joulukuuta. Sen avulla halutaan kitkeä turvapaikkajärjestelmän väärinkäyttöä, esimerkiksi viivyttelyn vuoksi jätettyjä uusintahakemuksia.

– Vaikka väärinkäyttäjien joukko ei toistaiseksi ole kovin suuri, on se periaatteellisesti merkityksellinen, Mykkänen sanoo.

Mykkäsen mukaan esityksen isoin muutos on se, että viivyttelytarkoituksessa jätetyt uusintahakemukset eivät enää välttämättä keskeyttäisi maasta poistamista.

Toiseksi hakijan pitää jatkossa pystyä perustelemaan, miksi ei ole voinut ”itsestään riippumattomista syistä tuoda uutta perustetta aiemmin esille”. Myöskään uusintahakemusta ei voi käyttää perusteena työnteon jatkamiselle, mikäli henkilöllä ei ole perustetta oleskelulupaan.

Mykkänen kirjoittaa, että samaan aikaan tehdään myös toimia hakijoiden oikeusturvan varmistamiseksi. Maahanmuuttoviraston selvityksessä puutteita on havaittu esimerkiksi tulkkauksen laadussa. Sisäministeriö avasi 29. marraskuuta kilpailutuksen ulkoiselle selvitykselle koko turvapaikkaprosessista.

Ministeri kirjoittaa myös, että EU:ssa tarvittaisiin uudenlaista järjestelmää, joka perustuisi nykyistä selkeämmin YK:n pakolaisleireiltä otettavien kiintiöpakolaisten auttamiseen eikä ”nykyisessä määrin rajoilla tapahtuvaan turvapaikan hakemiseen”.

Tänä vuonna Maahanmuuttovirastoon on tullut reilut 3 500 hakemusta, joista noin 1 600 on uusijoilta. Kaikkien heidän osaltaan on ainakin yhden kerran tehty kielteinen päätös.

IS uutisoi lokakuussa, että kristityksi kääntyminen ja homoseksuaalisuus ovat uusintahakemuksen yleisimmät perusteet. Joissakin maissa seksuaalisen suuntautumisen tai uskonnon vuoksi voi joutua vainon kohteeksi.

– Jos aiemmin on ollut perusteena kotimaan turvallisuustilanne ja sitten esittää, että on käännytty kristinuskoon tai on homoseksuaali, asia tutkitaan, kuten turvapaikka-asia tutkitaan, Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo kertoi tuolloin IS:lle.

Uusintahakemusten joukosta löytyy perusteltuja hakemuksia, joissa esimerkiksi hakijan tai tämän kotimaan turvallisuustilanne on muuttunut tai edeltävässä hakemuksessa on ollut puutteita. Joukossa on kuitenkin myös hakemuksia, joilla pyritään viivyttelemään Suomessa oleskelua, pidentämään vastaanottorahan saamista ja viivyttelemään palautusta kotimaahan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?