Kotimaa

Kansanedustaja Eero Lehden erikoisessa kiinteistö­sopassa ratkaisu

Julkaistu:

Kansanedustaja Eero Lehti ja hänen ystävänsä pääsivät sopuun kiinteistösopasta.
IS uutisoi aiemmin näyttävästi, että kansanedustaja Eero Lehti (kok) ajautui erikoiseen kiinteistösoppaan.
Soppa koski Lohjan ydinkeskustassa sijaitsevaa Puu-Anttilan koulurakennusta sekä sen tonttia. Lehdellä ja hänen ystävällään oli erimielisyyksiä kiinteistön omistajuusjärjestelyistä. Nyt Lehti kertoo IS:lle, että hän on päässyt ystävänsä kanssa sopuun.

– Olemme päässeet sopuun, Lehti vahvistaa IS:lle.

Hän kertoo maksaneensa ystävälleen noin 20 000 euroa, jotka tulivat muun muassa kiinteistöverosta ja varainsiirtoverosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Siinä oli jonkin verran myös hoitokustannuksia, Lehti sanoo.

Takkuaminen alkoi, kun Lehti osti Lohjan ydinkeskustassa sijaitsevan Puu-Anttilan koulurakennuksen sekä sen tontin 205 000 eurolla viime vuonna. Tai niin hän ainakin yritti.

Lehti valtuutti pitkäaikaisen ystävänsä hoitamaan kiinteistökaupat myöhemmin perustettavan yhtiönsä nimiin. Lehti solmi tästä asiasta sopimuksen ystävänsä kanssa.

Lehti antoi rahat ystävälleen, joka sopimuksen mukaan maksoi kauppasumman kiinteistön myyneelle Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymälle. Kaupat lyötiin lukkoon viime vuoden syyskuussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lehden mukaan todellinen yllätys pamahti tämän vuoden kesällä.

Suomen lain mukaan ostetulle kiinteistölle pitää hakea Maanmittauslaitokselta lainhuutotodistus, jolla vahvistetaan se, kenelle kiinteistön omistus siirtyy.

Yllätyksekseen Lehti sai kuulla, että lainhuutoa haki hänen ystävänsä, ja vieläpä oman yhtiönsä nimissä.

– Mulle se oli suuri yllätys.


– Mä oon periaatteessa aina uskonut ihmisistä hyvää, mutta alkaa tulla vanha sanonta, jonka Lenin aikanaan totesi, että ”luottamus on hyvä, mutta kontrolli on parempi”. Ikävä juttu.

– Olen ollut 50 vuotta liike-elämässä. Tämmöistä en ole aiemmin kuullut, eikä ole aiemmin tullut vastaan, Lehti hämmästeli IS:lle aiemmin syksyllä.

Lainhuutotodistusta haki myös Lehti oman yhtiönsä nimiin.
Lehden mukaan hänen ystävänsä on luvannut ottaa oman lainhuutohakemuksensa pois, kun he pääsivät asiassa sopimukseen viime viikolla. Lainhuutoasiaa ei ole vielä ratkaisu Maanmittauslaitoksella, vaan se on vireillä.

Helsingin käräjäoikeuden päätöksellä Lehden ystävän omaisuutta oli myös takavarikoitu 205 000 euron edestä, mutta tämäkin takavarikko kumottiin oikeudessa viime viikolla.

Lehti on nyt syntyneeseen ratkaisuun tyytyväinen.

– No ainahan se helpottaa.

– Ystävien kanssa pyrin kaikkien kanssa olemaan, mutta luottamussuhde on mennyt, Lehti toteaa.

IS ei tavoittanut Lehden ystävää kommentoimaan asiaa perjantaina.


Kinan keskiössä ollut puurakenteinen, jugendvaikutteinen koulurakennus on kulttuurihistoriallisesti arvokas. Siinä on todettu sisäilmaongelmia.

Koulun ensimmäiset osat valmistuivat vuonna 1917, ja se on Lohjan vanhin oppikoulurakennus. Rakennus on suojeltu, ja siihen tehtävien korjaus- tai muutostöiden tulee olla sellaisia, että rakennuksen historiallisesti arvokas luonne säilyy.

Lehden tarkoituksena oli kunnostaa kiinteistö siten, että siinä toimisi pieniä yhdistyksiä ja yrityksiä.

– Se on erilaisten yhdistysten ja pienten alkavien yritysten kotipesä, Lehti on kertonut käyttötarkoituksesta.