Kotimaa

Hanna Tiihonen on Tikkalan helmi – kun työpäivä sairaanhoitajana on ohi, hän lähtee vielä kylille tekemään kotikäyntejä vanhusten ja perheiden luo

Julkaistu:

Hanna Tiihonen pitää perustyönsä jälkeen huolta kyläläisistä ja tekee pitkää päivää.
– Hanna on ystävällinen, avulias, rempseä eikä mikään hyssyttelijä. Hänen avustaan ovat hyötyneet niin vanhat kuin lapset, kun me asutaan täällä keskellä korpea.

Näin ylä-muuratjärveläinen Anne Rautasaari luonnehti kyläsairaanhoitaja Hanna Tiihosta, kun IS etsi vinkkejä mukavista hoitajista. Tiihonen työskentelee päivisin sairaanhoitajana Korpilahden terveyskeskuksessa. Töiden jälkeen hän ajaa parinkymmenen kilometrin päähän kotikyläänsä Tikkalaan ja tekee kotikäyntejä apua tarvitsevien ikäihmisten ja lapsiperheiden luona Tikkalan ja neljän lähikylän alueella.

– Hanna on käynyt meilläkin, kun olin hirveässä flunssassa. Kävin Korpilahden terveyskeskuksessa ja Hanna soitti oma-aloitteisesti minulle muutaman päivän päästä, että tulee illalla käymään ja kuuntelemaan keuhkot. Vastikään hän lähti sunnuntaina omalla ajallaan hoitamaan kaatunutta miestä, putsasi haavan ja lähti viemään häntä Jyväskylään päivystykseen, Rautasaari kertoo.

– Hanna on sellainen ihminen, joka välittää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tiihonen hämmentyy kehuista. Tavoitamme hänet päivätöiden jälkeen illansuussa Tikkalasta, kun sairaanhoitaja kiertää kotikäynneillä. Ainoa auto on juuri hajonnut matkalle ja lompakko kadonnut. Rautasaaren kehut lämmittävät mieltä. Niin kuin lämmittää koko yhteisön tuki.

– Kun jäin autolla tuonne periferiaan metsän keskelle, yhtä autoa lukuun ottamatta kaikki ohi ajaneet pysähtyivät ja kysyivät, voivatko auttaa ja haluanko tulla heidän autoonsa lämmittelemään. Näillä kylillä on sellaista yhteisöllisyyttä, jota toivoisi muuallekin kuin vain maaseudulle, Tiihonen kehuu.

Hänen virallinen tittelinsä on kylätoiminnan kehittäjä. Kyseessä on vuoden pyörinyt Sitran rahoittama Jyväskylän kaupungin hyvinvoinnista elinvoimaa -hanke, jonka tarkoituksena on kehittää kylien lähipalveluita. Tiihonen ehdotti muutama vuosi sitten kylähoitajamallia ja sanoi voivansa ajaa kyläläisten luo tekemään esimerkiksi hoidon tarpeen arviointia, aina kun ei tarvitse lähteä hakemaan apua Korpilahden terveysasemalta tai Keski-Suomen keskussairaalasta.

Se helpottaa niin ikäihmisten kuin lapsiperheidenkin arkea, kun välimatkat ovat pitkiä joka suuntaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tämä vuosi on osoittanut, että tarvetta tällaiselle toiminnalle on. Kyllä se helpottaa kovasti, jos on huushollissa lapset sairaina eikä tarvitse lähteä terveysasemalle sairaiden lasten kanssa. Voin käydä illalla kotona tarkistamassa mikä tilanne. Kuuntelemassa keuhkot ja katsomassa korvat. Sama ikäihmisten kohdalla, hän sanoo.

Jos akuuttia tarvetta tulee, Tiihonen konsultoi Korpilahden terveyskeskuksen lääkäreitä tai Keski-Suomen keskussairaalan puhelinlääkäriä.

Kyläpalvelujen kehittäjän työnkuva on laaja. Tiihonen auttaa hoitotyön ohella kyläläisiä esimerkiksi omaishoidontukiasioissa tai selvittelee Kelan tukiin liittyviä asioita

– Nämä ovat monelle ikäihmiselle vieraita asioita eivätkä he tiedä, miten systeemi toimii, sairaanhoitaja huomauttaa.


Työpäivät venyvät käytännössä 12–13-tuntisiksi. Tiihonen ei valita. Tähän mennessä kotikäyntejä on ollut yhteensä 267 kertaa, joista yli 80-vuotiaiden kodeissa 138 kertaa.

– Nauroinkin miehelle yhdessä vaiheessa, että mun täytyy ottaa valokuva sinusta ja lapsista, että muistan, miltä te näytätte, hän letkauttaa.

Kyläläiselle hän on vitsaillut, että jos hän rojahtaa jossakin vaiheessa jonkun asiakkaan sohvalle ja kuvittelee olevansa kotona, potkikoon pihalle.

Hankkeen rahoitus loppuu ensi vuonna. Kylällä toivotaan ja puuhataan jatkoa. Se passaisi Tiihoselle.

– Toivomus olisi, että jos tämä saadaan jatkumaan, työpäivät eivät ole tämän mittaisia. Menisi vaikka vaan kahdeksaan tuntiin.

Tikkalan kylässä asuu noin 250 asukasta. Viiden kylän alueella noin 800. Vaikka kylien sijainti on syrjäinen, kylien toimintaa on virkeää ja yhteisöllistä. Tiihonen kertoo, että kun hän muutti perheensä kanssa Tikkalaan seitsemän vuotta sitten, koulussa oli 40 oppilasta. Nyt niitä on 82. Kun muutama päivä sitten eräältä asukkaalta katosi koira yhdeksäksi tunniksi, sitä etsittiin puolen kylän voimin.

– Kun puhutaan kuolevista maaseutukylistä, tämä ei kyllä ole kuolemassa lähimainkaan.

Etsimme Suomen mukavinta hoitajaa ja lääkäriä. Vinkkejä voit lähettää sähköpostilla: pauliina.leinonen@iltasanomat.fi

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt