Mihin vedetään raja uusnatsien kulkueissa? Poliisi suhtautuu tapauskohtaisesti: ”Hakaristilippujen esittäminen ei sinällään ole kiellettyä” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Mihin vedetään raja uusnatsien kulkueissa? Poliisi suhtautuu tapauskohtaisesti: ”Hakaristilippujen esittäminen ei sinällään ole kiellettyä”

Poliisi otti kiinni neljä ihmistä hakaristilippuihin liittyen. Miehet vapautettiin kuulustelujen jälkeen.

Julkaistu: 7.12.2018 11:11

Poliisin mukaan vastaaviin kulkueisiin suhtaudutaan tulevaisuudessa tapauskohtaisesti. Hakaristilippujen käyttäminen on monissa muissa maissa rangaistavaa.

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoituksessa Helsingissä heiluneet natsiliput herättivät kansalaisten keskuudessa suurta hämmästystä itsenäisyyspäivänä.

Poliisi kehotti mielenosoittajia poistamaan liput, ja kun siihen ei vapaaehtoisesti suostuttu, poliisi otti liput pois.

Lue lisää: Video näyttää, miten välikohtaus eteni: uusnatsien marssilla rytäkkä – poliisi taltutti riehujat ja otti hakaristiliput

Poliisi epäilee neljää miestä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

– Heidät kuulusteltiin eilisen illan aikana ja vapautettiin. Tutkinta jatkuu, ja kun se saadaan aikanaan päätökseen, siirtyy se varmaankin syyttäjälle, sanoo poliisin viestintäjohtaja, ylikomisario Juha Hakola.

Tutkinnan edetessä tarkentuu, epäilläänkö kaikkia neljää vai vain osaa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Lue lisää: Poliisi epäilee hakaristilippumiehiä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Poliisi joutui käyttämään voimakeinoja poistaessaan kulkueesta hakaristiliput.

Hakolan mukaan päätöksen lippujen poistamisesta teki tilannejohto. Poiston syynä oli se, että liput ovat vallitsevan moraalikäsityksen vastaisia.

– Kokoontumislaissa on perusteet sille. Voidaan katsoa, että hakaristilipuissa on voimakkaita rasistisia viittauksia. Yleisen elämänkokemuksen perusteella ne ovat rasistisia, Hakola kommentoi keskiviikkona.

Natsilipun käyttö rangaistavaa monessa maassa: ”On oikeusjärjestelmän tehtävä vetää rajat”

Aikaisempina vuosina uusnatsien marsseissa on nähty mustavalkovihreitä lippuja, joissa on norjalainen tyr-riimu. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun perinteiset kansallissosialistiset hakaristit liehuivat näin avoimesti Suomen itsenäisyyspäivänä.

Hakaristit herättivät huomiota kulkueessa, jonka reitti kulki Kallion kautta Töölöön.

Hakola ei anna tarkempaa linjausta siihen, miten virkavalta reagoi, jos jatkossa esimerkiksi kulkue kulkee hakaristilippujen kanssa kadulla.

– Se on aina tapauskohtaista. On oikeusjärjestelmän tehtävä vetää rajat.

– Hakaristilippujen esittäminen ei sinällään ole kiellettyä suoranaisesti, kuten monessa muussa maassa.

Olisiko myös uusnatsien kulkue pitänyt kieltää? Poliisin mukaan kyse on kahdesta eri asiasta

Se, että uusnatsien kulkue sallitaan, mutta ideologian mukaisesti liput kielletään, on herättänyt keskustelua siitä, pitäisikö myös marssit kieltää. Hakola ei kommentoi asiaa suoraan, sillä kyse on hänen mukaansa kahdesta eri asiasta, jotka eivät ole verrannollisia.

– Oikeusprosessi on kesken, päätös ei ole lainvoimainen, Hakola viittaa Pohjoismaista vastarintaliikettä vastaan käytävään oikeusprosessiin, jossa Turun hovioikeus on määrännyt sen lakkautettavaksi. Järjestö on hakenut valituslupaa korkeimpaan oikeuteen.

– Kysymys on siitä, että kokoontumislaissa poliisi voi aina antaa tilaisuuden järjestäjälle ohjeita ja määräyksiä, olkoon kyse luvallisesta tai rajallisesta tapahtumasta, niitä kuuluu noudattaa. Jos niitä ei noudateta, poliisilla on harkintavalta, ja viime kädessä koko tilaisuus voidaan keskeyttää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?