Linnan juhlien tähti Mauri Maunula, 97, pelasti sodassa kaverinsa hengen aivan viime hetkellä – hävittäjälentäjä oli jo valmis syöksymään kuolemaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Linnan juhlien tähti Mauri Maunula, 97, pelasti sodassa kaverinsa hengen aivan viime hetkellä – hävittäjälentäjä oli jo valmis syöksymään kuolemaan

Julkaistu: 7.12.2018 10:31, Päivitetty 7.12.2018 10:42

Linnan juhlien yksi ehdottomasti koskettavimmista hetkistä oli, kun sotaveteraani Mauri Maunula, 97, ”lainasi” rouva Jenni Haukiota ja lauloi tälle laulun. Maunula oli sota-aikana hävittäjälentäjä, joka kertoi IS:lle dramaattisista tapahtumista ilmassa.

Linnan juhlissa kuultiin vähäeleisen vaikuttava esitys, joka alkoi kohteliaalla kysymyksellä.

– Saanko minä lainata teidän puolisoanne hetkeksi, sotaveteraani Mauri Maunula, 97, kysyi presidentti Niinistöltä.

Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio keskustelevat veteraani Mauri Maunulan kanssa itsenäisyyspäivän vastaanotolla.

Sota-ajan hävittäjälentäjä lauloi rouva Jenni Haukiolle sota-aikana oppimansa balladin Äänisen yö. Rouva Haukio kuunteli esitystä hymyillen. Esityksen päätyttyä Haukio nousi Maunulan luo ja näytti kuiskaavan tämän korvaan sanat ”Saako halata”. Halaus ainakin nähtiin.

Lue lisää: Tunteellinen kohtaaminen: Mauri Maunula, 97, yllätti presidenttiparin – rouva Jenni Haukio kuiskasi sotaveteraanin korvaan kauniin pyynnön

Mauri Maunula palveli jatkosodassa hävittäjä- ja tiedustelulentäjänä.

Hän kertoi vuonna 2017 IS:n 100 tarinaa sodasta -sarjassa sotakokemuksistaan. Kesän 1944 suurtaisteluihin sijoittunut tarina oli täynnä dramatiikkaa.

Heinäkuun lopussa 1944 kiivaimpia taisteluita käytiin korpirintamilla Tolvajärven ja Ilomantsin suunnalla. Alueella suomalaisille ilmatukea antoi Hä­vittäjälentolaivue 28, jonka kalustona oli sekä vanhempia Moraneja että uusia Messerschmittejä.

Ylikersantti Lasse Hattinen oli saanut luutnantti Mauri Maunulalta käskyn lähteä venäläisen PE-2-pommittajan perään Morane-Saulnier-hävittäjällään. Kun taktinen lennonjohto ilmoitti venäläisten IL-2-koneiden parveilevan Tolvajärvellä, lähti myös Maunulan johtama kolmen koneen lentue ”räkänä taivaalle”.

– Huomio Lasse, täällä Maukka. Missä olet?

Hattinen ei vastannut Maunulan radiokutsuun. Moranellaan torjuntatehtävälle noussut Maunula yritti uudestaan.

– Huomio Lasse, täällä Maukka. Missä olet?

Ei vastausta. Maunula jatkoi tehtävälle Tolvajärven suuntaan, jossa maataistelukoneet ahdistelivat suomalaisia vahvan hävittäjäosaston suojaamana. Hattinen oli kuitenkin jo taistelualueella. Hän oli kuin olikin saanut kutsun samasta tehtävästä ja taisteli yksin noin 50:tä viholliskonetta vastaan.

Hattinen ampui alas kaksi Airacobraa ja otti sitten IL-2:n maalitauluksi. Siihen loppui tuuri. IL-2:n taka-ampuja osui Moraneen, joka syttyi tuleen.

– Lasse kertoi minulle, että hän menetti osumista jollain tavalla tajunsa. Hän alkoi painaa nokkaa kohti maata ja ajatteli, että se on menoa nyt. Korkeutta oli muutama sata metriä.

– Sillä hetkellä hän kuuli radiokutsuni. Sen huomio Lasse, täällä Maukka. Hän tajusi, että eihän tämä olekaan vielä loppu ja veti sauvasta nokan ylös! Hän irrottautui koneesta ja hyppäsi laskuvarjolla maahan.

Lentäjä laskeutui linjojen väliin. Sekavassa tilanteessa hän lähti ensin venäläisiä kohti, mutta ymmärsi onneksi pian kääntyä omien puolelle.

– Venäläisten kunniaksi täytyy sanoa, että yhtään laukausta ei ammuttu Hattista kohti.

Helsinkiläinen Mauri Maunula ei itse saavuttanut jatkosodassa ilmavoittoja.

Eräällä kesän 1944 torjuntalennolla Jänisjärven päällä vihollisen LaGG-3 oli jo tähtäimessä, mutta Maunulan ”Mörkö-Morane” teki tenän. Mörkö oli suomalaisten Moranesta tekemä versio, johon asennettiin venäläinen moottori ja saksalaiset tykit. Maunulan mukaan ikävä ominaisuus oli se, että tykki tihkui öljyä.

– Öljy tahrasi etulasin niin, etten pystynyt tähtäämään. Pistin pään ulos ohjaamosta ja tähtäsin valojuovien perusteella. Eihän siitä mitään tullut. Painoin nokkaa ja lähdin pois.

Katso Mauri Maunulan haastattelu jutun pääkuvana olevalta videolta.

Lue lisää: Kaukopartiomies, kk-ampuja ja lääkintälotta joutuivat keskelle hirvittäviä tapahtumia – katso 100 veteraanin ja lotan kertomukset sodasta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?