Ihantalan veteraani liikuttui Linnassa – tuntemattomien lasten postikortissa koskettavat kiitokset

rac

Julkaistu:

Arvo Lehtinen, 94, oli kesäkuussa 1944 Karjalan Kannaksella keskellä Ihantalan torjuntataistelua.
Linnan juhliin kutsuttu hymysilmäinen sotaveteraani Arvo Lehtinen, 94, liikuttui kertoessaan IS:n Katri Utulalle kahdelta tuntemattomalta lapselta saamastaan postikortista. Viisi- ja kuusivuotiaat lapset kiittivät, että saavat elää itsenäisessä Suomessa.
  • Voit katsoa Lehtisen koko haastattelun yllä olevalta videolta.
Yllättäen haastattelussa myös paljastuu, että Arvo Lehtinen taisteli samassa rykmentissä ja pataljoonassa, mutta eri komppaniassa kuin presidentti Mauno Koivisto.

Kesäkuussa 1944 sodan kyselemätön tie vei Lehtistä Itä-Karjalasta Maaselän Kannakselta Seesjärven rannalta Karjalan Kannakselle keskelle Ihantalan torjuntataistelua.

Lehtinen kuvailee nopeaa lähtöä Seesjärven korvesta, 240 kilometrin kävelyä Suojärven asemalle. Öisin tehtiin 30 kilometrin marsseja, päivällä nukuttiin. Juna vei Suojärveltä Kannakselle.


Mielessä kysymys tasavallan presidentille

Kutsun Linnaan oli saanut myös keuruulainen sotaveteraani Sakari Lahtinen, 95, joka palveli vuosina 1941-43 Saksan itärintamalla niin sanotussa Panttipataljoonassa eli suomalaisista vapaaehtoisista kootussa SS-pataljoonassa.

Sodan jälkeen Lahtinen työskenteli rautateillä Haapamäellä, muun muassa konduktöörinä, joten hän saattaa olla tuttu monille matkustavaisille.

Salaperäisellä Lehtisellä oli mielessä kysymys, jonka hän esittäisi presidentti Sauli Niinistölle, mikäli tilaisuus aukeaa. Mikä kysymys on, se jää haastattelussa jännittävästi auki.

Ennen Linnan juhlia Pohjalaiselle antamassaan haastattelussa Lehtinen paljasti kysymyksen liittyvän valtioneuvoston tilaamaan arkistoselvitykseen suomalaisen SS-pataljoonan toimista.

Selvitystä oli pyytänyt presidentti Niinistöltä natsirikollisia metsästävä Simon Wiesenthal -järjestö sen jälkeen, kun tutkija André Swanström julkaisi kriittisen tutkimuksena Panttipataljoonasta.

Lahtinen on kiinnostunut selvityksen aikataulusta.
  • Voit katsoa Lahtisen koko haastattelun alla olevalta videolta.