Kommentti: Peto sai hetken olla irti – hakaristit liehuivat Helsingissä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Peto sai hetken olla irti – hakaristit liehuivat Helsingissä

Uusnatsit muuttuivat vanhanatseiksi, Ilta-Sanomien toimittaja Tuomas Manninen kirjoittaa.

Kulkue oli ylittämässä Pitkääsiltaa, kun poliisi reagoi ja poisti liput ja otti kiinni hakaristinatsit. Tyr-natsit ja sinimustat liput saivat jatkaa matkaa.

6.12.2018 18:56

Ei enää mustaa, vihreää ja valkoista ja muinaisnorjalaisia tyr-riimuja, vaan aitoja punavalkoisia kansallissosialistisen Saksan hakaristejä.

Uusnatsit onnistuivat yllättämään itsenäisyyspäivänä. Poliisiltakin meni vähän aikaa, ennen kuin se ymmärsi, mitä oli tapahtunut.

Etukäteen eniten oli paheksuttu, että uusnatsien marssi päästetään kulkemaan läpi punavihreän Kallion, entisen työläiskaupunginosan. Se ei sitten ollutkaan se pahin skenaario.

Kun noin 300 uusnatsin marssi lähti liikkeelle Kaisaniemestä, kulkueen kärkeen ilmestyi liehumaan kolme punavalkoista hakaristilippua.

Aurinkoinen itsenäisyyspäivä oli hetkessä suistunut talvi-illan pehmeästä hämärästä 1930-luvun pimeyteen ja 1940-luvun alun keskitysleirien hyytävään kauhuun.

Uusnatsit olivatkin vanhanatseja. Tai natsi kuin natsi, vaikka voissa paistettaisiin.

Marssia seuranneet tavalliset ihmiset – tässä yhteydessä voi huoleti käyttää sanaa tavalliset ihmiset – kokivat epäuskon, inhon ja ällistyksen sekaisia tunteita. Sosiaalinen media reagoi: ”Kieroutunutta ja kylmäävää. Natsiliput liehuvat Helsingissä vuonna 2018 poliisin turvatessa kulkuetta.”

Poliisin tilannejohto oli aika nopeasti tilanteen tasalla. Monilla kriteereillä epätavallisten ihmisten kulkue oli ylittämässä Pitkääsiltaa, kun poliisi määrätietoisesti poisti liput ja otti kiinni vastaan hangoittelevat hakaristinatsit.

Tyr-natsit ja sinimustat liput saivat jatkaa matkaa. Meno oli taas uusnatsillista.

Poliisin viestintäjohtaja Juha Hakolan mukaan liput olivat hyvän tavan vastaisia ja yleisen elämänkokemuksen perusteella rasistisia. Niiden esittelemisestä saattaa olla seurauksena syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Kohti vapautta! -marssin järjestäjät esittäytyivät etukäteen ”suomalaisiksi kansallissosialisteiksi” ja kutsuivat mukaan ”kaikki kansallismieliset järjestöt ja yksityishenkilöt, jotka voivat tuoda mukanaan myös omia lippujaan ja banderollejaan”.

Ja toivatkin. Saksalaisia hakaristilippuja, jotka ovat kiellettyjä jopa ja erityisesti Saksassa.

Poliisihallitus ohjeisti etukäteen poliisilaitoksia, miten suhtaudutaan Turun hovioikeuden syyskuussa lakkauttamaan Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen (PVL), joka käytännössä lienee yhtä kuin uusnatsien Kohti vapautta! -marssin peräkammarin aivoriihi. Koska PVL pyysi viimeisenä mahdollisena päivänä valituslupaa Korkeimmalta oikeudelta, KO ei ole ehtinyt reagoida eikä lakkauttamispäätös ole lainvoimainen.

Poliisitarkastaja Konsta Arvelin Poliisihallituksesta totesi alkuviikosta IS:lle poliisin turvaavan Kohti vapautta! -marssin oikeuden kokoontumiseen ja vapaaseen sanaan. Aivan kuten Helsinki ilman natseja -marssinkin. Ja 612-marssin. Ja ylioppilaiden soihtukulkueen. Sellaista on sananvapaus.

Arvelin lupasi, että PVL:n vihreämustavalkoiset tyr-riimuliput saavat liehua, kuten aiemminkin, ja muistutti, ettei Suomessa periaatteessa ole minkään tunnuksen käyttöä kriminalisoitu.

”Mutta jos tunnuksien käyttöön liittyy vaikka sellaista retoriikkaa, joka ei kuulu tähän yhteiskuntaan, voimme miettiä tunnusten käyttöä sellaisena tiedonantona, joka voi täyttää kiihottamiseen kansanryhmää kohtaan -rikoksen tunnusmerkistön.”

Arvelin mainitsi hyvän tavan vastaisuuden, syrjinnän, rasismin ja juutalaisvihan.

”Mikään simppeli linjanveto se ei tule olemaan”, Arvelin ennusti.

Uusnatsit tekivät sen sitten aika helpoksi. Sen linjanvedon. Poliisilta meni tovi ihmetellessä, sitten linja oli vedetty. Hakaristit hävisivät Helsingin kaduilta. Ei siihen tarvittu kuin vähän Kaisaniemen rantaa ja Pitkäsilta, joka ei todellisuudessa ole kovin pitkä silta. Kallio pelastui.

Mutta kun peto on kerran päässyt irti, kerta tuskin jää viimeiseksi.

Kokonaan toinen asia on, että Suomen itsenäisyyden sitkeimpiin perinteisiin kuuluu Tuntematon sotilas -elokuvan esittäminen. Sitä näytetään luonnollisesti talvisodan hengessä, vaikka jatkosota olikin puhdas hyökkäyssota.

Uusin, Aku Louhimiehen versio, herätti pientä nikottelua, koska siinä liehuu punavalkoinen hakaristilippu Mannerheimintien varressa lipputangossa. Pätkä lienee peräisin syyskuun 1940 Suomi-Saksa-Ruotsi -yleisurheilumaaottelun uutisfilmeistä. Värillisenä se on aika tehokas.

Tuosta maaottelusta alkoi Suomen ja Natsi-Saksan lähentyminen. Pian hakaristit asettuivat Suomeen taloksi, aseveljellisesti, kutsuttuina vieraina, Pohjois-Suomeen kuin kotiinsa.

Mutta suomalaiset eivät silloinkaan olleet natseja.

Tai pieni vähemmistö oli.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?