Video näyttää, miten välikohtaus eteni: uusnatsien marssilla rytäkkä – poliisi taltutti riehujat ja otti hakaristiliput - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Video näyttää, miten välikohtaus eteni: uusnatsien marssilla rytäkkä – poliisi taltutti riehujat ja otti hakaristiliput

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun perinteiset kansallissosialistiset hakaristit liehuivat näin avoimesti Suomen itsenäisyyspäivänä.

6.12.2018 16:52

Uusnatsien Kohti vapautta! -marssi oli tänään edennyt Kaisaniemen puistosta Pitkänsillan yli, kun poliisi poisti kulkueesta natsiliput.

Liput olivat herättäneet suurta ällistystä marssin lähtöä seuranneiden tavallisten kansalaisten keskuudessa, hämmästystä ja inhoa.

Poliisi joutui lippuja poistaessaan käyttämään voimakeinoja ja ottamaan kiinni neljä ihmistä. Noin 300:n uusnatsin kulkue pysähtyi hetkeksi.

– Liput otettiin pois kokoontumislain ja poliisilain nojalla yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi, kertoo yleisjohtaja, ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisi otti kiinni neljä ihimistä.

Aikaisempina vuosina uusnatsien marsseissa on nähty mustavalkovihreitä lippuja, joissa on norjalainen tyr-riimu.

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun perinteiset kansallissosialistiset hakaristit liehuivat näin avoimesti Suomen itsenäisyyspäivänä.

Samanlainen näky – Mannerheimintien lipputangoissa – on Aku Louhimiehen uudessa Tuntemattomassa sotilaassa, jossa se liittyy Natsi-Saksan ja Suomen poliittiseen lähentymiseen talvisodan jälkeen ennen jatkosotaa.

Poliisin viestintäjohtajan, ylikomisario Juha Hakolan mukaan päätöksen lippujen poistamisesta teki tilannejohto.

– Kokoontumislaissa on perusteet sille. Voidaan katsoa, että hakaristilipuissa on voimakkaita rasistisia viittauksia. Yleisen elämänkokemuksen perusteella ne ovat rasistisia, Hakola sanoo.

– Aiemmin ei ole törmätty niihin.

– Ne määrättiin pois otettaviksi ja siinä tuli pientä... neljä henkilö otettiin kiinni.

Oheisella videolla näkyy, kuinka lippunatsit painetaan maahan.

Hakolan mukaan on selvittelyssä, onko seurauksena muitakin rikosnimikkeitä. Yksi mahdollinen vaihtoehto on kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Myös kiinniottotilanne saattaa poikia jotain.

– Jonkinlaista poliisin vastustusta siinä lienee ollut. Odotamme partioiden arviota. Tilanne on vielä osin päällä. Palataan siihen

myöhemmin.

Täydennetty klo 18.10 ylikomisario Seppo Kujalan kommentilla.

Hakaristit herättivät huomiota kulkueessa, jonka reitti kulki Kallion kautta Töölöön.

Kulkue lähti liikkeelle Kaisaniemestä.

Paikalla oli myös mm. Soldiers of Odinin tunnuksiin pukeutuneita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?