IS seurasi hetki hetkeltä: Poliisi otti kuusi kiinni Helsingin mielen­osoituksissa – poliitikot tuomitsevat kaduilla liehuneet hakaristiliput

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Uusnatsien marssilla nähtiin välikohtaus, jonka päätteeksi poliisi otti neljä henkilöä kiinni ja takavarikoi hakaristiliput. Myöhemmin poliisi otti kiinni kaksi henkilöä, jotka yrittivät häiritä kansallismielisten soihtukulkuetta.
  • IS seurasi Itsenäisyyspäivän mielenosoituksia hetki hetkeltä. Seuranta on tämän artikkelin lopussa.
Edellisvuosien tapaan Helsingissä nähtiin itsenäisyyspäivänä useita mielenosoituksia.

Alkuillasta marssivat uusnatsien Kohti vapautta -marssi sekä sitä vastustava Helsinki ilman natseja -marssi, jotka kumpikin kulkivat kohti Töölöä. Kalliossa lisäksi nähtiin paljon vastamielenosoituksia uusnatseja vastaan ympäri katuja.

Sen jälkeen perinteinen ylioppilaiden soihtukulkue lähti Hietaniemestä Senaatintoria kohti.

Illan neljäs ja viimeinen mielenosoitusmarssi oli kansallismielinen ja maahanmuuttokriittinen 612-soihtukulkue, joka kulki Töölöntorilta Hietaniemen hautausmaalle.Päätapahtumat

Ilta-Sanomien hetki hetkeltä -seuranta päättyy

Poliisin arvioiden mukaan 612-soihtukulkueeseen osallistui noin 1800 henkilöä. Viime vuonna osallistujia oli noin 3000. Uusnatsien Kohti vapautta -mielenosoitukseen osallistui poliisin arvioiden mukaan noin 200-300 ihmistä.

Helsinki ilman natseja -mielenosoitukseen osallistui poliisin arvioiden mukaan noin 1800 henkilöä.

Ilta sujui rauhallisissa merkeissä yhtä alkuillan välikohtausta lukuunottamatta. Poliisi otti Hakaniemessä kiinni neljä uusnatsia ja takavarikoi heidän kantamansa hakaristiliput.

Yhteensä poliisi kertoo ottaneensa illan aikana kiinni kuusi henkilöä. Hakaniemen käsirysyn lisäksi poliisi otti kaksi ihmistä kiinni, kun he yrittivät häiritä 612-soihtukulkuetta.

Ilta-Sanomien hetki hetkeltä -seuranta päättyy tähän.

Pääministeri Sipilä tuomitsee natsiliput

612-kulkueessa oli noin 1800 osallistujaa

Koko 612-kulkue saapunut Hietaniemen hautausmaalle

Kulkueen häntäpääkin on saapunut Hietaniemen hautausmaalle.

Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar kommentoi natsilippuja

Kulkueen kärki pääsi perille puolessa tunnissa

Kulkue lienee ohi rivakkaasti, sillä kärki kulki Töölöntorilta Hietaniemen hautausmaalle noin puolessa tunnissa.

"Hiljaista kuin huopatossutehtaalla"

612-kulkue on saapumaisillaan päätepisteeseensä Hietaniemen hautausmaalle.

IS:n toimittajan Miika Viljakaisen mukaan kulkue on edennyt niin rauhallisesti, että on "hiljaista kuin huopatossutehtaalla."

Iskulauseitakaan ei ole kuulunut muutamia vastamielenosoittajia lukuunottamatta.

Poliisi valvoo kulkuetta myös droonilla

612-kulkueen kärki on jo ohittanut Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun. Ilmassa säksättää poliisin drooni valvomassa tapahtumia ilmasta käsin. Kärjessä on edelleen rauhallisen tuntuista.

"Hävetkää natsit", kuuluu kulkueen yleisöstä

612-kulkuetta vastustavat huutavat kulkueelle "hävetkää natsit" -iskulauseita ja muutamat näyttävät keskisormia. Poliisi pitää heidät erossa kulkueesta.

612-kulkue on jo Hanken-kauppakorkeakoulun kohdalla

Kulkue on edennyt paljon reippaammin, kuin edellisvuosina, arvioi IS:n toimittaja Miikka Hujanen.

Poliisi piti vastamielenosoittajat aisoissa ratsupoliisein

612-kulkueen matka keskeytyi hetkeksi vastamielenosoittajien vuoksi Runeberginkadulla. Poliisi piti osapuolet erillään ratsupoliisien avulla.

Vastamielenosoittajia on parisenkymmentä. Kulkue jatkaa matkaansa Runeberginkatua pitkin.

612-kulkue etenee rauhallisissa tunnelmissa

IS:n toimittajan Miikka Hujasen mukaan kulkueen reitin varrella on joitain vastamielenosoittajia ja yleisöä, mutta suhteellisen vähän.

Hesperian puiston kohdalla on reilu rivistö poliiseja valmiudessa, koska sieltä vastamielenosoittajat ovat edellisvuosina yrittänee tulla läpi. Yleisöstä kuuluu vaimeaa buuausta.

Kaiken kaikkiaan aikaisempiin vuosiin nähden on hyvin rauhallista, arvioi Hujanen.

Poliisi valvoo itsenäisyyspäivän viettoa myös ilmasta käsin

Helsingin poliisi julkaisi kaunista ilmakuvaa pääkaupungin yltä itsenäisyyspäivän iltana.

Kansallismielinen 612-kulkue on liikkeellä

612-kulkue lähti liikkeelle noin 18.50. Mielenosoituksen kärjessä kulkee kuusi ratsupoliisia.

Töölöntorillakin pieniä vastamielenosoituksia 612-kulkuetta vastaan

Töölöntorin laidalla on 612-kulkuetta vastustavia vastamielenosoittajia. IS:n toimittajan arvion mukaan heitä on alle 20.

Soihtuja sytytellään jo Töölöntorilla

Töölöntorilla olevien IS:n toimittajien mukaan tunnelma on rauhallinen. Osallistujat valmistautuvat hiljalleen lähtöön järjestäytyen jonoihin ja sytyttäen soihtuja. Torin ympärillä on useita poliisipartiota passissa.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne tuomitsee hakaristiliput

Kansallismielinen 612-soihtukulkue lähtee pian Töölöntorilta

Maahanmuuttokriittisen 612-soihtukulkueen on määrä lähteä kello 18.30 Töölöntorilta kohti Hietaniemen hautausmaata. Mielenosoitusmarssia seuraamassa ovat Ilta-Sanomien toimittajat Miikka Hujanen ja Miika Viljanen.

Ylikomisario Seppo Kujala arvioi aiemmin Ilta-Sanomille, että reitti kulkee todennäköisesti Töölöntorilta Runeberginkatua pitkin Pohjoiselle Rautatienkadulle ja sieltä Mechelininkadulle ja edelleen Hietaniemen hautausmaalle.

Osallistujien lukumäärää on vaikea arvioida etukäteen. Viime vuonna 612-kulkueessa oli poliisin mukaan lähes 3 000 osallistujaa.

Järjestäjien mukaan aiemmin tänään pidetty uusnatsien Kohti vapautta -marssi pyrittiin päättämään ajoissa, jotta "halukkaat pääsevät osallistumaan isänmaalliseen 612-soihtukulkueeseen.”

Poliisi turvaa Helsinki ilman natseja -mielenosoittajien poistumista

Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen tilaisuus on päättynyt Töölön Taivallahden kentällä. Helsingin poliisi kertoo turvaavansa mielenosoittajien poistumista alueelta.

Maahanmuuttovastaisen 612-soihtukulkueen kokoontuminen on hiljalleen alkamaisillaan. Kulkueen on määrä lähteä liikkeelle Töölöntorilta 18.30.

Niinistö ja Haukio seurasivat ylioppilaiden soihtukulkuetta

Tasavallan presidentin kanslian julkaisemassa twiitissä kerrotaan, että presidentti Niinistö ja rouva Haukio seurasivat Presidentinlinnan parvekkeelta ylioppilaiden soihtukulkuetta.