Rinteessä kaatuneen mönkijän alle jäänyt varusmies kuoli – tällainen on Puolustusvoimien maastomönkijä

Julkaistu:

Kuolinonnettomuus tapahtui, kun varusmiehen kuljettama maastomönkijä kaatui liukkaassa rinteessä ja varusmies jäi sen alle. Puolustusvoimien mönkijää voi käyttää vaativissakin olosuhteissa.
Kainuun prikaatissa palvellut varusmies kuoli Rovajärvellä järjestetyssä sotaharjoituksessa varhain torstaiaamuna. Varusmiehen kuljettama maastomönkijä kaatui liukkaassa rinteessä ja varusmies jäi sen alle.
Onnettomuus tapahtui Puolustusvoimien käyttämällä Polaris 800cc -maastomönkijällä, joka soveltuu esimerkiksi materiaalin kuljettamiseen ja haavoittuneiden evakuointiin haastavassakin maastossa.

Yleisillä teillä Puolustusvoimien maastomönkijän nopeusrajoitus on 40km/h ja kyytiin voidaan ottaa yksi matkustaja.


Mallissa on kiinteänä varusteena kipattava lava, jonka kantokyky on 200kg. Isoihin materiaalikuljetuksiin ja potilaiden evakuointia varten ajoneuvoon voidaan kytkeä perävaunu, jonka maksimi kantokyky on 300kg.

– Lavalla voi olla esimerkiksi evakuointiharjoittelua varten kyydissä enintään kolme henkilöä, mutta tällöin maastoskootterilla saa ajaa vain tien ulkopuolella ja enimmäisnopeus on 20km/h, Puolustusvoimien sivuilla kerrotaan.

Varusmies pääsee käyttämään mönkijää kahden viikon maastoskootterikurssin jälkeen. Tieliikennelaki ei tunne mönkijä-nimistä ajoneuvoa vaan oikea termi on kevyt nelipyöräinen maastoajoneuvo. Puolustusvoimat käyttää ajoneuvosta nimitystä maastoskootteri.

– Kurssin jälkeen koulutettavien on tunnettava Puolustusvoimien maastoskootterimääräykset, hallittava maastoskootterilla ajo erilaisissa maasto-olosuhteissa ja osattava suorittaa päivittäiset tarkastus- ja huoltotoimenpiteet sekä osattava tehdä maastoskootterin omin työkaluin tehtävät korjaukset, Puolustusvoimien sivuilla kerrotaan.