Kotimaa

HS: Sofi Oksasen mukaan ääriliikkeet omimassa isänmaallisuuden – ”Haittaisänmaallisuudesta johtuva kahtiajako”

Julkaistu:

Itsenäisyys
Kirjailija Sofi Oksanen käsittelee Helsingin Sanomissa itsenäisyyspäivänä julkaistussa kirjoituksessaan isänmaallisuutta Suomessa.
Virolaiset juuret omaava kirjailija vertaa Suomen isänmaallisuutta Viroon, jossa kyse on hänen mukaansa kaikille pelkästään myönteistä ja ihmisiä yhdistävästä asiasta.

– Miten siis on mahdollista, että Suomessa, maassa jonka itsenäisyys on yhtä nuorta kuin Viron ja jossa myös on taisteltu itsenäisyyden eteen, termiä eivät koe omakseen kaikki?, Oksanen kysyy kirjoituksessaan.

Myös Norjassa aiheeseen suhtaudutaan eri tavalla kuin Suomessa. Maassa muutama vuosi sitten käynyt Oksanen kertoo seuranneensa, kuinka myös nuoret norjalaiset pukeutuivat kansallispukuihin maan toukokuussa vietettävän itsenäisyyspäivän kunniaksi. Hänen mukaansa norjalaiset hämmästyivät, kun Oksanen kertoi pukeneensa suomalaisen kansallispuvun päälleen vain kerran.

– En muista yhtään ystävääni Suomessa, joka olisi pukeutunut kansallispukuun lapsena, mutta Norjan esimerkki sai minut miettimään miksi ei, Oksanen pohtii.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomessa isänmaallisuus liitetään nykyään usein myös ääriliikehdintään, muukalaisvihaan ja kansallisuhoon, joiden kannattajat ovat omineet käyttöönsä kansalliset symbolit, kuten Suomen lipun ja leijonatunnuksen. Oksanen erottaa näistä aatteista patriotismin eli positiivisen isänmaanrakkauden.

Kyse ei kuitenkaan ole pelkästään Suomesta, vaan sama on nähtävissä eri puolilla maailmaa.

– Vaikuttaa siltä, että sukupolveni sukupolvikokemukseksi on muodostumassa monissa maissa juuri nationalismista ja haittaisänmaallisuudesta johtuva kahtiajako, Oksanen kirjoittaa.

Kirjailija pelkää, että seuraava sukupolvi vierastaa isänmaallisuus-sanaa ja kansallisia symboleja, jos sama kehitys jatkuu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Jos isänmaallisuus ei julkisena määritelmänä kuulu kaikille, se tukee kahtiajakoa ja kahtia jakautunut kansa on aina heikko.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt