Brasilialainen Fernando, 36, hämmästyi Suomeen muutettuaan täkäläisten tavasta viettää itsenäisyyspäivää – teki purevan havainnon Linnan juhlista

rac

Julkaistu:

Itsenäisyys on suuren juhlan aihe, sanoo Brasiliasta Suomeen asettunut Fernando. Miksei Linnan juhliin kuluvilla rahoilla järjestettäisi konsertteja koko kansalle, hän kysyy.
Linnan juhlat ovat olennainen osa suomalaista itsenäisyyspäivän viettoa. Mutta avautuuko tuntikausien kättelyjonon tuijottaminen samalla tavalla ihmiselle, joka on kasvanut toisenlaisessa kulttuurissa?

IS kysyi ulkomailta Suomeen muuttaneilta, mitä mieltä he ovat suomalaisesta tavasta viettää itsenäisyyspäivää ja mitä he ajattelevat eritoten Linnan juhlista. Vastaus kuului: tylsää, kiinnostavaa, ristiriitaista ja rauhallista.
  • Yllä olevalta videolta näet viime vuoden Linnan juhlien 10 räväyttävintä asua.
Venäjältä Suomeen asettunut Katja, 34, on katsonut Linnan juhlat joka vuosi siitä asti, kun hän muutti Suomeen.

– Juhlia on kiinnostavaa seurata, sillä sitä kautta voi ymmärtää, kuka kukin Suomessa on. Mitä saavutuksia he ovat tehneet päästäkseen Presidentin linnaan. Sitä kautta pysyy kärryillä siitä, mitä maassa arvostetaan paljon: joku loi siistin start upin, joku järjesti ympäristöprojekteja, mikä on tärkeää. On kiva, että muitakin kuin kansanedustajia kutsutaan juhliin.

Katjaa kiinnostaa myös, millaisia juhlapukuja naispuoliset vieraat valitsevat ylleen.

– Ostan aina seuraavan päivän sanomalehden, jotta tiedän, kuka oli juhlien kuningatar.

Katja laittaa itsenäisyyspäivänä illallisen ja katsoo juhlia hyvän ruoan parissa.

– Ymmärrän, että itsenäisyyspäivä on tärkeä juhla kaikille suomalaisille. On hienoa, että suomalaiset tuntevat ylpeyttä itsenäisyydestään.


Brasiliasta Suomeen muutama vuosi sitten muuttanut Fernando, 36, muistaa ensimmäisen itsenäisyyspäivänsä Suomessa.

– Ensimmäisenä itsenäisyyspäivänäni Suomessa odotin, että ihmiset olisivat juhlineet vapauttaan innokkaasti. Koko maa istuikin television ääressä kommentoimassa mekkoja.

Fernando sanoo, että maailman mittakaavassa varsin tasa-arvoiselta maalta ei odottaisi, että juhlimaan pääsevät lähinnä hyväosaiset.

– Moni yritys varmaan sponsoroisi juhlia mielellään, mutta on päätetty käyttää julkista rahaa. Näyttää siltä, että juhlia vastustavat ihmiset jätetään huomioimatta.

– Brasiliassa juhlitaan esimerkiksi jalkapallomenestyksen kunniaksi. Kaikki ovat kaduilla, ja ihmiset ovat yhdessä. Kenenkään sosiaalisella taustalla ei ole silloin väliä.

Fernando sanoo, että suomalaisilla olisi paljon aihetta juhlia suuremminkin. Hän sanoo, että itsenäisyyspäivää voisi juhlia suuremmallakin porukalla. Kansalaisille voisi järjestää konsertteja, paraateja tai tarjota vaikka kahvia, hän pohtii.


Hajime on saapunut Suomeen Japanista pitää itsenäisyyspäivää merkkinä siitä, että joulu on tulossa.

– Alkuperäistä kotimaatani ei ole koskaan miehitetty tai vallattu, ja itsenäisyyspäivän käsite on minulle melko uusi. Näinä päivinä minusta on alkanut tuntua siltä, että on tärkeää tietää, mitä menneisyydessä on tapahtunut. On kuitenkin paras olla sekoittamatta menneiden aikojen vihollisia kohtaan koettuja tunteita heidän jälkeläisiinsä.

Taiwanilaislähtöinen Yun-Hsuan, 27, pitää suomalaisten rauhallisesta tavasta juhlia itsenäisyyttä, sillä se kuvastaa hänen mielestään suomalaista luonnetta.

– Linnan juhlien katsominen on kuin katsoisi lähetystä Oscar-gaalan punaiselta matolta.

Yun-Hsuan kertoo, että Taiwanissa on itsenäisyyspäivää on tapana juhlia yhdessä. Ihmiset kokoontuvat Presindentin linnan eteen, laulavat kansallislaulun, katsovat paraateja ja ilotulituksia.


Iso-Britanniasta Suomeen asettunut Steve, 38, on muuttanut suhtautumistaan Linnan juhlia kohtaan. Aluksi ohjelma tökki, mutta viime vuosina ohjelma hän on alkanut jopa odottaa juhlien katsomista.

– Olisi sääli jättää se näkemättä, kun asuu täällä. Kun ruudussa alkaa nähdä julkkiksia, poliitikkoja ja jopa ihmisiä, joita tuntee, yhteenkuuluvuuden tunne saattaa vahvistua.

Itsenäisyyspäivä on myös Stevelle melko uusi asia.

– En usko, että Iso-Britanniassa on minkäänlaista käsitystä koko itsenäisyyspäivän käsitteestä. Kymmenet maat ovat saaneet itsenäisyyden juuri Iso-Britanniasta ja todennäköisesti melko monet niistä juhlivat itsenäisyyttään.

Steve kertoo, että lukuun ottamatta Yhdysvaltojen tapaa viettää itsenäisyyspäivää, hän ei tiedä tarkalleen, miten eri maissa vietetään kyseistä juhlaa.

– Ymmärtämällä, mitä itsenäisyyspäivä merkitsee Suomelle, olen alkanut tajuamaan paremmin myös sitä, mikä Britannian rooli historiassa on ollut. Sen käsittäminen on ollut melko silmiä avaavaa. Koulussa ei opeteta imperiumin historiasta kovin realistisesti.

Japanilaislähtöinen Satoko, 41, katsoisi vastaanoton mielellään, mutta perheenjäsenet pitävät ohjelmanumeroa pitkästyttävänä.

– En ole koskaan katsonut itsenäisyyspäivän vastaanottoa televisiosta, koska se on lapsistani tylsää. Minua kyllä kiinnostaisi.

Ota kantaa

Aiotko katsoa Linnan juhlia?

Kyllä 61% En 39%
Ääniä yhteensä 13742