Koiviston Auton toimitusjohtaja kertoo, mitä tapahtui Uuraisilla lähes 90 kilometrin tuntivauhdissa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Koiviston Auton toimitusjohtaja kertoo, mitä tapahtui Uuraisilla lähes 90 kilometrin tuntivauhdissa

Julkaistu: 5.12.2018 19:51

Keskusrikospoliisi tutkii parhaillaan kahta hyvin samankaltaista tapausta, joissa ulkomaalaistaustaiset miehet ovat käyneet bussinkuljettajien kimppuun.

Koiviston Auton toimitusjohtaja Mikko Markkula kuvailee Loimaalla ja Uuraisilla viime aikoina tapahtuneita välikohtauksia poikkeuksellisiksi.

– On se poikkeavaa. Meillä on ympäri Suomen liikennettä, ja kaupunkien eloisuuteen ja vilkkauteen kuuluu se, että kuljettaja joutuu ehkä useammin sananvaihtoon ja joskus uhkatilanteeseen. On kuitenkin hyvin harvinaista, että näin käy maanteillä.

Keskusrikospoliisi epäilee, että ulkomaalaiset, noin 30-vuotiaat miehet kävivät bussien kuljettajien kimppuun kesken ajon. Krp selvittää, liittyvätkö tapaukset toisiinsa.

Ensimmäinen välikohtaus tapahtui maanantain ja tiistain välisenä yönä Koiviston Auton bussissa, joka oli matkalla Ouluun. Bussissa oli noin 15 matkustajaa.

Lue lisää: Bussikuski Pekka kertoo, kuinka aggressiivinen matkustaja tarrasi rattiin kesken ajon Loimaalla – KRP: toistaiseksi ei viitteitä terrorismista

Lue lisää: Linja-auton matkustaja hyökkäsi kuskin kimppuun – etupenkin matkustajat taltuttivat epäillyn

Mikko Markkula kertoo keskustelleensa tapauksesta bussin kuljettajan kanssa. Ensimmäisenä Markkulan tiedoista uutisoi HS. Markkulan mukaan kuljettaja on sanonut, että välikohtausta edelsi kuljettajan matkustamosta kuulema huuto tai riidan äänet. Äänen kuultuaan kuljettaja hidasti Markkulan mukaan vauhtia.

– Sitten kesken ajon tartuttiin kuljettajaa ranteesta. Se yllätti kuljettajan täysin. Samaan aikaan tehty jarrutus kuitenkin sai kuljettajan ranteeseen tarttuneen miehen pois tasapainosta, eikä tämä siksi saanut kovin voimakasta otetta, Markkula sanoo.

– Sitten kun lähimatkustajat havaitsivat mitä tapahtuu, he kävivät käsiksi mieheen ja taltuttivat hänet, Markkula sanoo.

Autoissa oleva gps-paikannus mittaa myös bussien nopeutta. Niiden tietojen perusteella Markkula kertoo, että ennen välikohtausta bussi kulki noin 85 kilometriä tunnissa.

– Kuljettajan mukaan hän ehti alentaa nopeuden 40–50 kilometriin tunnissa. Se helpotti myös pysäyttämistä, Markkula kertoo.

Markkulan mukaan kuljettajien ammattipätevyyskoulutukseen kuuluu uhkiin varautumista ja niiden ennalta tunnistamista. Tässä tapauksessa matkustajan käytös tuli yllätyksenä, sillä kuljettajan mukaan tapauksesta epäilty mies ei käyttäytynyt ennen välikohtausta mitenkään poikkeuksellisesti. Kuljettaja epäilee, että mies nousi bussin kyytiin Jyväskylästä.

Keskusrikospoliisi tutkii Uuraisten ja Loimaan tapauksia siksi, että ne ovat tapahtuneet usealla eri paikkakunnalla ja silminnäkijöitä on niin ikään monelta eri paikkakunnalta. Lisäksi se selvittää, liittyvätkö kaksi tapausta toisiinsa, tutkinnanjohtaja Sanna Springare kertoo Ilta-Sanomille.

MTV:n mukaan epäillyt miehet ovat kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita. Tähän Springare ei ota kantaa, mutta vahvistaa epäiltyjen olevan noin 30-vuotiaita ulkomaalaisia.

– En kommentoi näitä statuksia, sillä ne eivät ole julkista tietoa. En voi myöskään ottaa kantaa siihen, mistä päin he ovat, hän sanoo.

Olitko paikalla tai tiedätkö tapauksesta enemmän? Ota yhteyttä Ilta-Sanomien toimitukseen puhelimitse numeroon 09 122 3420 tai sähköpostitse osoitteeseen uutiset@iltasanomat.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?